Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Ceny > Zaczyna się sezon na polski rabarbar. Ceny takie, że lepiej zacząć uprawiać samemu
Marcelina Gancarz
Marcelina Gancarz 06.05.2025 17:24

Zaczyna się sezon na polski rabarbar. Ceny takie, że lepiej zacząć uprawiać samemu

rabarbar
Fot. Baloncici – Getty Images

Coraz więcej tegorocznych wczesnych odmian krajowych owoców i warzyw pojawia się na targach oraz w sklepach. Nagłe ochłodzenie może wpłynąć na podaż i wprowadzić nieco zamieszania na polskim rynku w postaci wzrostu cen. A jak wygląda sytuacja z rabarbarem? 

Na rynku pojawił się już polski rabarbar

Na targach i w sklepach można już kupić pierwszy polski rabarbar. Uprawa tego warzywa w naszym kraju jest dość stabilna i systematycznie się zwiększa — w ubiegłym roku powierzchnia plantacji komercyjnych zajmowała już 1 364 ha. Rośnie też liczba ogrodników, którzy decydują się na uprawę tej rośliny w przydomowych ogródkach. 

Rabarbar ma szerokie zastosowanie w przetwórstwie i gastronomii. Długie, najczęściej czerwone lub zielone łodygi są cenione przez smakoszy, gdyż znakomicie nadają się do kompotów, ciast, czy przetworów. Część osób na pewno już wypatruje rabarbaru na targowiskach lub w marketach. Ile w tym roku trzeba zapłacić za pierwsze polskie zbiory? 

rabarbar
Na runku pojawił się już polski rabarbar,  fot. MoMorad – Getty Images Signature

ZOBACZ TEŻ: Ruszył sezon na "polskie trufle". Ceny grzybów biją rekordy, Polacy przecierają oczy ze zdumienia

Ceny jabłek w Polsce zaskakują. Takiej sytuacji nie było od pięciu lat Na targach są już młode polskie ziemniaki. Za kilogram trzeba zapłacić krocie

Ceny polskiego rabarbaru w hurcie i w detalu

Rabarbar ze względu na swój wyjątkowy smak stosuje się najczęściej w ciastach lub innych owocowych deserach, chociaż z biologicznego punkty widzenia to warzywo, a właściwe bylina, należąca do rodziny rdestowatych. Jadalną część stanowią tak zwane ogonki liściowe bogate w witaminę C, kwas jabłkowy, czy substancje odżywcze takie jak fosfor, wapń, magnez, potas, sód, jod, żelazo, cynk i mangan. Warto jednak zwrócić uwagę, że rabarbar zawiera również kwas szczawiowy, który w nadmiarze może być szkodliwy, gdyż przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych. 

W tamtym roku pierwszy polski rabarbar pojawił się na giełdach już w marcu. Tym razem, choć zima była stosunkowo łagodna i wegetacja roślin ruszyła wcześniej, częste wahania temperatur oraz susza opóźniły nieco sezon na tę roślinę. A jak wygląda to cenowo? W maju za kilogramową wiązkę na rynku hurtowym w Broniszczach trzeba zapłacić od 13 do 15 zł, w Kaliszu około 12 zł a w Poznaniu na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej stawki również kończą się na 15 zł. Sytuacja na rynku detalicznym jest podobna, w marketach również pojawiają się kilkunastozłotowe ceny za kilogram, ale można już liczyć na promocje. Kolejne obniżki powinny nastąpić niebawem, kiedy do sprzedaży zaczną trafiać większe ilości rośliny. Choć trzeba mieć na uwadze to, że kluczowym czynnikiem będzie tutaj pogoda. 

rabarbar
Ceny za polski rabarbar oscylują w przedziale od 12 do 15 zł za kilogram, fot. Jakub Kapusnak – Foodiesfeed

Jak na razie nie można narzekać problemy z dostępnością rabarbaru na targach i w sklepach, choć trzeba przyznać, że perspektywa posiadania tej rośliny w swoim ogrodzie wydaje się być bardzo kusząca i opłacalna. Uprawa nie należy do trudnych, warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. 

Uprawa rabarbaru

Rabarbar najlepiej sadzić jesienią (od września do listopada) lub wczesną wiosną, zanim ruszy wegetacja (marzec–kwiecień w zależności od warunków atmosferycznych). Idealne miejsce pod uprawę powinno być słoneczne lub lekko zacienione, osłonięte od wiatru, a gleba żyzna, głęboko uprawiona, przepuszczalna i o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego (pH 6,0–7,0). Dobrze przed sadzeniem użyźnić ją obornikiem lub kompostem. Trzeba pamiętać o tym, że stanowisko nie może być podmokłe, gdyż to powoduje gnicie karp. Sadzenie wykonuje się w rozstawie 100–120 × 100 cm, umieszczając pąki tuż pod powierzchnią gleby. Po posadzeniu rośliny należy obficie podlać. 

Rabarbar jest rośliną wieloletnią, a więc przy odpowiedniej pielęgnacji może plonować nawet przez 10–15 lat. 

Najważniejsze zabiegi, które należy przy nim wykonać to:

  • podlewanie — szczególnie ważne w pierwszym roku po posadzeniu oraz w okresach suszy, rabarbar źle znosi przesuszenie;
  • nawożenie — co roku jesienią trzeba zastosować obornik lub kompost, wczesną wiosną rekomendowane jest natomiast nawożenie mineralne azotowo-fosforowo-potasowe;
  • odchwaszczanie — ręczne lub mechaniczne, konieczne, aby ograniczyć konkurencję o wodę i składniki pokarmowe;
  • ściółkowanie — ogranicza parowanie wody i rozwój chwastów;
  • usuwanie kwiatostanów — roślina kwitnąca zużywa dużo energii kosztem wzrostu ogonków liściowych, dlatego pąki kwiatowe najlepiej  usuwać.

Rabarbar dobrze radzi sobie w polskich warunkach, ponieważ jest stosunkowo odporny na przymrozki, wymaga natomiast regularnej pielęgnacji i monitorowania stanu rośliny. Przemyślany dobór stanowiska, odpowiednie nawożenie i szybka reakcja na symptomy chorobowe pozwalają uzyskać obfity plon wysokiej jakości przez wiele lat, a zatem włożony wysiłek zwraca się z nawiązką.