RolnikInfo.pl Wiadomości Dodają do żywności odchody owadów? Ten kod na etykiecie zdradza wszystko
Żywność (Fot. Photo by Daria Strategy on Unsplash)

Dodają do żywności odchody owadów? Ten kod na etykiecie zdradza wszystko

6 marca 2025
Autor tekstu: Piotr Szczurowski

Lista składników zawiera wiele zagadkowych kodów, których znaczenie trudno zrozumieć bez pomocy internetu. Z tego względu wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy, że niektóre produkty spożywcze zawierają dodatki pochodzenia zwierzęcego, a dokładniej — owadziego. Ostatnio pojawiły się kontrowersje dotyczące składnika, określanego jako "odchody owadów". Czym właściwie jest i czy nasze obawy są uzasadnione?

Owadzie dodatki w żywności. Jesz je już od dawna

Wiele popularnych produktów spożywczych zawiera składniki, których pochodzenie może zaskoczyć konsumentów. Niektóre dodatki, stosowane w celu poprawy wyglądu czy trwałości żywności, pozyskiwane są z owadów . Przykładem jest szelak — substancja nadająca połysk słodyczom, owocom czy tabletkom.

Innym składnikiem pochodzenia owadziego, szeroko stosowanym w przemyśle spożywczym, jest koszenila — intensywnie czerwony barwnik obecny m.in. w jogurtach, napojach i słodyczach. Proces jego pozyskiwania może zaskakiwać, podobnie jak fakt, że jeden kilogram barwnika wymaga ogromnej ilości owadów.

Choć zarówno szelak, jak i koszenila są uznawane za bezpieczne, nie każdy organizm toleruje je jednakowo dobrze. Wokół ich pochodzenia narosło wiele kontrowersji, a określenie „odchody owadów” budzi mieszane reakcje. Czy faktycznie jest się czego obawiać?

Produkcja żywności
Fot. Photo by Arno Senoner on Unsplash
Młodzi Polacy oszaleli na punkcie tego zawodu. Więcej chętnych niż miejsc
Ceny pelletu w marcu 2025. Właścicieli pieców może czekać szok. Koniec taniego ogrzewania?

Szelak znaleźć można w wielu popularnych produktach

Szelak to naturalny polimer pozyskiwany z żywicy wydzielanej przez owady z rodziny czerwców, zwłaszcza Laccifer lacca . Samice tych owadów, żerując na drzewach w Indiach i Tajlandii, wydzielają żywiczną substancję w celu ochrony larw. Ta substancja, po przetworzeniu, staje się szelakiem. Warto zaznaczyć, że mówienie o "odchodach" jest uproszczeniem — bardziej adekwatnym określeniem byłaby "wydzielina".

Szelak jest substancją dopuszczoną do żywności zarówno w Unii Europejskiej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), jak i w USA przez Agencję Żywności i Leków (FDA). W przemyśle spożywczym pełni kilka funkcji technologicznych m.in.:

  • Chroni przed wilgocią,
  • Wydłuża trwałość,
  • Nadaje połysk,
  • Chroni przed pochłanianiem niepożądanych zapachów.

Najczęściej stosuje się go do pokrywania orzechów i bakalii, ale również przy produkcji tabletek. Szelak dodaje się też m.in. do niektórych słodyczy, owoców i warzyw, aby nadać im blasku.

Koszenila (E120): czerwony barwnik z owadów

Z kolei koszenila, znana również jako kwas karminowy lub E120, to naturalny czerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus ), żyjących w Meksyku. Jeden kilogram koszenili uzyskuje się z około 155 tysięcy owadów. Jest jednym z nielicznych rozpuszczalnych w wodzie naturalnych barwników, które nie ulegają degradacji z upływem czasu.

Koszenila jest najbardziej odporna na działanie światła, podwyższonej temperatury i utlenianie spośród wszystkich naturalnych barwników, a nawet trwalsza niż niektóre barwniki syntetyczne.

Koszenila znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, m.in. do barwienia:

  • Jogurtów,
  • Serków homogenizowanych,
  • Napoje,
  • Słodyczy,
  • Sosów owocowych,
  • Dżemów,
  • Syropów,
  • Ciasteczek.

Ponadto karmina, barwnik pochodzenia naturalnego, jest używana w przemyśle kosmetycznym do barwienia m.in. cieni do powiek, tuszów do rzęs, szamponów, a także tkanin.

Czy produkty zawierające owadzie dodatki są bezpieczne?

Chociaż zarówno szelak, jak i koszenila są uznawane za bezpieczne dodatki do żywności , niektóre osoby mogą być na nie uczulone. W przypadku koszenili zanieczyszczony ekstrakt może powodować reakcje alergiczne u człowieka, w tym bardzo niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny. Jest także przyczyną kataru siennego i pokrzywki. Dlatego też tego barwnika nie dodaje się m.in. do serków dla dzieci. Na koszenilę powinny również uważać osoby uczulone na salicylany, a także astmatycy.

Jak widać dodatki do żywności pochodzenia owadziego, takie jak szelak i koszenila, są stosowane od dawna i pełnią ważne funkcje w technologii produkcji'. Chociaż ich pochodzenie może budzić kontrowersje, są one uznawane za bezpieczne dla większości konsumentów. Niemniej jednak, osoby z alergiami powinny zachować ostrożność i czytać etykiety produktów spożywczych.

Cena tego warzywa spada na łeb. Plantatorzy biją na alarm, będzie tylko gorzej
Polscy rolnicy mogą stracić na wojnie handlowej z USA. Te towary sprzedajemy najczęściej
Obserwuj nas w
autor
Piotr Szczurowski

Od najmłodszych lat zainteresowany głównie motoryzacją. Od kilkunastu lat codziennie sprawdzam co nowego w branży - od lat na bieżąco.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś