Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > Wartości odżywcze i zastosowanie dyni
Justyna  Nachman
Justyna Nachman 08.09.2023 15:36

Wartości odżywcze i zastosowanie dyni

dynia
Domena publiczna

Małymi kroczkami lato zbliża się ku końcowi. To jest właśnie czas, kiedy zaczyna królować ona – dynia. Do czego możemy ją wykorzystać? Jakie korzyści wynikają z dodania dyni do naszej diety? Odpowiadamy.

Dynia – symbol jesieni

W Polsce na największą skalę uprawiana jest dynia zwyczajna oraz olbrzymia, ale do rodziny dyniowatych zalicza się około 130 rodzajów i aż 800 gatunków warzyw, w skład których wchodzą np. kabaczek, cukinia, ogórek, arbuz czy melon. Oprócz gatunków dyni uprawianych w Polsce, do najpopularniejszych odmian dostępnych w sklepach należy również dynia hokkaido oraz piżmowa.

Dynię możemy wykorzystać jako ozdobę naszego domu czy też ogrodu, jak i niezwykły dodatek do wielu dań. W niektórych przypadkach dynia może nawet posłużyć jako główny składnik potrawy.

Wartości odżywcze dyni

Dynię zalicza się do warzyw niskokalorycznych. Dynia dostarcza stosunkowo niewiele kalorii (100 g dyni to jedyne 34 kcal). Ponadto jest źródłem białka (1,3 g/100 g) oraz błonnika pokarmowego (2,8 g/100 g), który dba o prawidłową perystaltykę jelit oraz pozwala na dłużej zachować sytość. 

Dynia jest źródłem wapnia magnezu, selenu, potasu czy cynku oraz witamin A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny. Kupując dynię sklepie czy też zbierając ją z własnego ogródka, warto wybierać dynie bardziej dojrzałe i pomarańczowe– dostarczą nam wtedy więcej witamin z grupy B oraz karotenu.

Dynia – jak wpływa na zdrowie?

Jak podaje portal doz.pl: dynia wyróżnia się niezwykle korzystnym działaniem dla naszego organizmu. Wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wykazuje działanie kardioprotekcyjne

Dzięki obecności błonnika pokarmowego skutecznie zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz E dynia może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Dynia wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

W jaki sposób przyrządzać dynię?

Dynię można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Będzie odpowiednia zarówno jako dodatek do dań głównych, jak i sama przekąska. Można ją dusić, smażyć, piec oraz gotować, przyrządzając np. zupy krem. Dużą popularnością cieszą się również wszelkiego rodzaju ciasta dyniowe.

Przeciwwskazania do spożywania dyni

Dynia, ze względu na wysoką wartość indeksu glikemicznego, nie jest polecana diabetykom oraz osobom chorującym na insulinooporność.

 Natomiast jest kompletnie odwrotnie z olejem z pestek dyni – ten, ze względu na wysoką zawartość tłuszczy w swoim składzie, jest jak najbardziej wskazany w diecie cukrzyka.

Pestki i olej z dyni

W sklepach możemy również zaopatrzyć się w pestki oraz olej z dyni. Pestki dyni mają w sobie dużo tłuszczy bogatych w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Na dodatek są doskonałym źródłem cynku, któremu pomaga zapobiegać powstawaniu zapalenia oraz przerostu prostaty

Natomiast olej z pestek dyni – najczęściej tłoczony metodą na zimno – jest bogaty m.in.: w nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, kwasy fenolowe, skwalen oraz barwniki roślinne. Wszystkie te składniki poprawiają m.in. profil lipidowy krwi, obniżają ciśnienie tętnicze, mają działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Aby olej zachował wszystkie swoje właściwości, zaleca się przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu.

Tagi: Dynia