Tę roślinę przytnij już teraz. W sezonie zbierzesz kosze dorodnych owoców
Marzec to najlepszy moment na przycinanie krzewów i drzewek owocowych. Odpowiednio wcześnie podjęte działania pielęgnacyjne mogą być gwarantem zdrowych, obfitych i przede wszystkim pysznych zbiorów w sezonie. Nadszedł termin cięcia rośliny, która daje wyjątkowo uwielbiane owoce. Jak zrobić to poprawnie, aby jej nie uszkodzić?
Nadeszła pora na cięcie uwielbianej rośliny wśród Polaków
Winorośl, a dokładnie winorośl właściwa jest nazywana również winoroślą winną lub latoroślą winną. To wieloletnie pnącze jest gatunkiem rośliny z rodziny winoroślowatych. Daje uwielbiane, słodkie, kuliste lub podłużne jagody, które jemy jako przekąskę, wprost po zerwaniu, lub dodatek do ciast czy deserów. Chętnie jedzone są także w formie wysuszonej jako rodzynki. Z winogron produkuje się przede wszystkim wina. Wytwarza się z nich również m.in. soki, dżemy i galaretki, a z ich nasion tłoczy się olej.

Odpowiednio przeprowadzone wiosenne cięcie winorośli sprawi, że zyska ona odpowiedni pokrój, wzmocni się i odwdzięczy się obfitymi owocami. Kiedy zabrać się za zabieg, aby przyniósł najlepsze korzyści?
Kiedy przeprowadzić wiosenne cięcie winorośli?
Winorośl najlepiej przycinać zazwyczaj dwa lub trzy razy w roku. Wiosenne cięcie przeprowadza się około połowy marca. Dokładny termin trzeba zaplanować, dostosowując się do aktualnie panujących warunków pogodowych.

Cięcia nie powinno się przeprowadzać zbyt szybko, kiedy na zewnątrz panują jeszcze bardzo niskie temperatury. Mogą stanowić istotne zagrożenia dla świeżo przyciętych pędów i skutkować ich przemarznięciem. Nie przycinamy winorośli również zbyt późno, kiedy w pędach rośliny będą już aktywnie transportowane soki. Jeśli wypłyną one podczas cięcia, może wydłużyć się proces regeneracji pnączy. To prowadzi do osłabienia rośliny , co naraża ją na ataki chorób.
Ten niezbędny zabieg pielęgnacyjny, przeprowadzony w odpowiednim terminie umożliwi roślinie szybką regenerację i dodatkowo wzmocni ją przed nowym sezonem wegetacyjnym. Najlepiej jest przeprowadzać je w czasie słonecznej i suchej pogody, kiedy na zewnątrz panują dodatnie temperatury i nie ma silnych porywów wiatru. Prawidłowy rozwój winorośli po cięciu zapewni również użycie odpowiednich narzędzi. Muszą być one przede wszystkim czyste i ostre. Minimalizuje to ryzyko zranienia pędów rośliny oraz przeniesienia na nie różnego rodzaju niebezpiecznych chorób.
Jak przeprowadzić cięcie, aby cieszyć się najlepszymi efektami i koszami pełnymi pysznych owoców w sezonie?
Zobacz też: Markety robią Polaków w balona. Tak oszukują na etykietach. Posypały się kary
Cięcie przeprowadzone w taki sposób zapewni najlepsze efekty w sezonie
Pnącze winorośli ma tendencję do niekontrolowanego zagęszczania się, co jest kolejnym powodem, dla którego należy przeprowadzać cięcia. Jeśli nadmiar gałęzi nie zostanie usunięty, do wnętrza krzewu nie dotrze wystarczająca ilość światła słonecznego. Utrudniona zostanie również cyrkulacja powietrza wewnątrz rośliny, co z kolei może sprzyjać nadmiarowi wilgoci, a w konsekwencji rozwojowi pleśni i chorób grzybowych.
Winorośl, która będzie zużywać energię na zasilanie niepotrzebnych pędów, wyda mniejsze i niesmaczne plony. Jak należy wykonać efektywne cięcie?

Przede wszystkim, pierwsze wiosenne cięcie winorośli rozpoczynamy od tzw. cięcia sanitarnego, nazywanego także czyszczącym. Usuwamy pędy słabe, chore, zaschnięte czy uszkodzone w trakcie zimy. Dopiero po ich usunięciu można przystąpić do cięcia formującego, które pozwoli utrzymać właściwy pokrój pnącza.
Pędy należy ciąć pod niewielkim skosem, w kierunku przeciwnym do pąka i ok. 2 cm nad nim, co zapobiegnie zalewaniu go przez sok. Przyspieszy to również gojenie się ran po cięciu. W przypadku zalania pąków przez wyciekający sok może dojść do opóźnienia lub zahamowania ich rozwoju. Co więcej, można mocno i zdecydowanie skrócić pędy winorośli, ponieważ pobudza to ją do intensywnego wzrostu i późniejszego owocowania jagodami lepszej jakości.
Po zakończeniu przycinania winorośli warto zabezpieczyć rany powstałe w wyniku zabiegu. W tym celu używamy specjalnej maści ogrodniczej, dostępnej w większości sklepów z wyposażeniem ogrodowym.