Tę roślinę koniecznie przytnij w marcu. Już w maju zaskoczy spektakularną ilością owoców

Marzec to najlepszy moment na powrót do intensywnego porządkowania przydomowego ogrodu. Zaczynamy planować, jakie rośliny zagoszczą w tym roku na naszych rabatach, i szczególnie dbamy o te, które powracają do życia po łagodnej zimie. Już teraz warto zabrać się za pielęgnację krzewów i drzewek owocowych, w tym wyjątkowo ciekawej jagody, która coraz bardziej zyskuje na popularności w kraju. Dzięki temu możemy liczyć na wyjątkowo obfite plony.
W marcu rozpoczynamy pielęgnację drzewek i krzewów owocowych
Łagodne i krótkie zimy sprzyjają wcześniej nasilającej się aktywności szkodników, które uszkadzają drzewa i krzewy owocowe. Oprócz tego okres wczesnowiosenny oznacza również nasilające się ogniska infekcji wiosennych. Ten newralgiczny czas dla roślin należy wykorzystać jak najlepiej, aby móc cieszyć się ich pięknem i owocami, już w sezonie.

Szczególną uwagę warto zwrócić na roślinę, która już od lat zdobywa coraz większą popularność w rodzimych ogrodach i zaskakuje wyjątkowymi i nietypowymi owocami. Trzeba przyciąć ją już w marcu, aby odwdzięczyła się dorodnymi plonami — i to już niedługo, bo w maju mogą pojawić się pierwsze jagody!

Ta jagoda zachwyca owocami, o wyjątkowym smaku
Jagody kamczackie nie są tak popularne jak borówka amerykańska, ale z roku na rok coraz bardziej zyskują na popularności, głównie za sprawą wyjątkowych owoców, o intensywnym, kwaskowym smaku. Jagoda rośnie i owocuje najlepiej na stanowisku nasłonecznionym. Można posadzić w miejscu lekko zacienionym, ale mniejszy dostęp do światła może negatywnie wpłynąć na wielkość i walory smakowe owoców.
Optymalnym podłożem dla rośliny jest średnio żyzna i lekko kwaśna gleba. Kwiaty jagody kamczackiej są dosyć odporne na wiosenne przymrozki. Roślina kwitnie w pierwszej połowie kwietnia, natomiast kwiaty są zapylane krzyżowo. Rekomenduje się posadzenie obok siebie dwóch różnych odmian. Warto także pamiętać, że jagoda kamczacka owocuje na pędach, które przyrastają w danym roku.
Owoce mają formę wydłużonych jagód w kolorze jasnofioletowym, są też pokryte lekkim meszkiem. Dojrzałe jagody mają ciemnoczerwony miąższ. W smaku są słodko-kwaskowate (mniej słodkie niż owoce borówki amerykańskiej), wyraźnie wyczuwalna jest lekka goryczka.
Pierwsze jagody mogą pojawić się już w maju, jeśli tylko odpowiednio zadbamy o przygotowanie rośliny do sezonu — już teraz. Jak ją przyciąć, aby cieszyć się najlepszymi efektami?
Jagodę kamczacką zacznij pielęgnować już teraz - odwdzięczy się obfitymi owocami
Młodych sadzonek jagody kamczackiej nie należy przycinać. Wyjątek stanowią niezbędne zabiegi pielęgnacyjne. Właściwe cięcie jagody kamczackiej można wdrożyć zazwyczaj po 4. lub 5. roku od posadzenia. W ciągu roku zaleca się tylko dwukrotne przycinanie jagody kamczackiej.
Pierwsze należy wykonać już w okresie przedwiośnia, przed rozpoczęciem wegetacji (najczęściej do końca marca), a drugie – po zakończeniu owocowania (od połowy lata do wczesnej jesieni). Zabieg najlepiej wykonywać podczas słonecznej pogody dobrze naostrzonymi narzędziami, tak aby nie pokaleczyć delikatnych pędów.

Gdy roślina ma już około 4 lat, można rozpocząć regularne przycinanie krzewu. Wysokość i jakość plonu będą zależeć przede wszystkim od dostępnej ilości światła. Krzewy gęste, splątane i zaniedbane, z gałęziami rosnącymi do środka mają naturalnie niższe szanse na obfite owocowanie. W trakcie pielęgnacji usuwa się pędy stare (zazwyczaj 1-2 większe gałęzie na sezon), zgrubiałe, oraz zarażone chorobami.
Wskazane jest usuwanie pędów, które już kładą się na podłożu, są połamane i krzyżujące się. Krzew będzie wydawał najbardziej obfite i słodkie plony, gdy cała korona będzie dobrze naświetlona, a światło dotrze do każdego pędu i gałązki. Silniejsze, formujące cięcie zalecane jest raz na 5 lat. To pozwoli odmłodzić roślinę i nadać jej atrakcyjnego, regularnego wyglądu.



































