Na talerzach Polaków dominuje drób, wieprzowina i wołowina. Tymczasem istnieje mięso, które nie tylko zaskakuje smakiem, ale i właściwościami zdrowotnymi. Choć uchodzi za rarytas, można go spróbować także w Polsce - wystarczy wiedzieć, gdzie szukać.
Transport 4 ton mrożonego ziarna został zatrzymany na granicy. Produkty zostały objęte zakazem wprowadzenia do obrotu — poinformował Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. “Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności” — przekazano.
Tradycyjnie, jak co roku amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group opublikowała ranking najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Niestety, na samym szczycie listy znalazł się owoc, którym zajadamy się na potęgę, szczególnie że trwa na niego sezon. Warto orientować się, skąd pochodzi żywność, którą zamierzamy spożytkować. Nawet pozornie zdrowe wybory mogą okazać się zdradliwe.
Sądy zaczęły wydawać pierwsze wyroki w głośnej sprawie przemytu technicznego zboża z Ukrainy. Choć skala afery jest ogromna, wysokość kar dla importerów może zaskakiwać.
Dużym zainteresowaniem konsumentów cieszy się w tym roku jagoda kamczacka, niedługo zaczną dojrzewać również borówki amerykańskie. Tymczasem można już kupić inne owoce, które są w Polsce zwiastunem zbliżającego się lata, czyli jagody leśne. Wiadomo, ile trzeba za nie zapłacić, trzeba jednak uważać — nie wszyscy sprzedają te owoce legalnie.
Kiedy na straganach pojawiły się pierwsze świeże owoce, klienci z entuzjazmem ruszyli po zdrowe przekąski. Jednak ceny niektórych darów natury skutecznie studzą ten zapał. W centrum uwagi znalazły się owoce, których cena przebiła oczekiwania nawet najbardziej wyrozumiałych konsumentów.
Święta wielkanocne to czas spotkań rodzinnych przy stole zastawionym tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej. Przygotowania do celebracji zaczynają się na kilka dni, a nawet tygodni przed główną uroczystością. Niestety, kiedy okres świąteczny się kończy, wiele jedzenia się marnuje. Oto kilka sposobów na to, co zrobić, aby tego uniknąć.
Za granicą rozpoczęła się medialna nagonka na polskich rolników. Prasa rozpisywała się na temat zainfekowanych warzyw, które sprowadzono z Polski. W związku z tym zwiększyły się restrykcje, które znacząco utrudniają krajowy eksport. Sprawa jednak ma drugie dno i prawdopodobnie nie chodzi o samą bakterię, ale nieuczciwe praktyki producentów z państw „starej” Europy.
Tradycyjna sałatka jarzynowa może w tym roku zaskoczyć — nie tylko smakiem, ale i kosztem. Co sprawia, że jej przygotowanie może okazać się drogą świąteczną inwestycją? Wszystko za sprawą jednego ze składników, którego cena rośnie w zawrotnym tempie. Dla równowagi są też optymistyczne wieści z rynku warzyw.
Kolorowe pisanki to nieodłączny element każdego wielkanocnego stołu. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że powszechnie dostępne barwniki można zastąpić naturalnymi, które równie łatwo można znaleźć w sklepach. Efekt może naprawdę zaskoczyć.
Ostatnia dekada to znaczący rozkwit wegetarianizmu i weganizmu nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Świadczą o tym m.in. dane dotyczące sprzedaży artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego. Długoletnią tendencję zweryfikowały jednak najnowsze informacje o spożyciu mleka. Wiele wskazuje na to, że właśnie dochodzi do znaczącego zwrotu akcji.
Na sklepowych półkach w całym kraju pojawia się coraz więcej jaj, których oznaczenia mogą wprowadzać w błąd — informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Klienci mogą mieć problem z rozróżnieniem i wyborem produktów, których naprawdę szukają. Oto możliwy powód.
Pierwsze badania nad mięsem “z probówki” zostały przeprowadzone w 2000 roku. Na ten moment jest dopuszczone do sprzedaży w niewielu państwach na świecie, wiele wskazuje jednak na to, że zostaną poczynione postępy w tym zakresie. Właśnie ujawniono, w jakich produktach znajdzie się ten wzbudzający emocje składnik. To pierwsza taki przypadek w historii.