wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
Obserwuj nas na:
RolnikInfo.pl > Jedzenie

Jedzenie

jajka
14.11.2025 20:12 Zapomnij o trzymaniu jajek w lodówce. Jest lepszy patent

Większość z nas przechowuje jajka w lodówce – najczęściej na pierwszej wolnej półce lub w drzwiach. Tymczasem to nie temperatura jest najważniejsza, lecz jej stabilność. Gdy zapewnisz jajkom chłodne i spokojne miejsce, zachowają świeżość i smak na długie tygodnie.

Kawa
09.10.2025 12:25 Rynek kawy w kryzysie. Tyle zapłacimy w najbliższych miesiącach

Poranny rytuał milionów Polaków staje się coraz droższy. Aromat świeżo zaparzonej kawy miesza się z zapachem… potężnych podwyżek. Najnowsze dane są bezlitosne – tylko w ostatnim kwartale za kawę płacimy blisko 30% więcej niż rok temu. Sklepy kuszą promocjami, ale czy to realny ratunek, czy tylko plaster na głęboką ranę w portfelu? Jedno pytanie ciśnie się na usta: dokąd zmierzają ceny kawy i czy to już czas na szukanie tańszych zamienników?

Zboże
10.06.2025 12:16 Polskę zalały miliony ton produktów rolnych z Ukrainy. Są wyroki ws. afery zbożowej

Sądy zaczęły wydawać pierwsze wyroki w głośnej sprawie przemytu technicznego zboża z Ukrainy. Choć skala afery jest ogromna, wysokość kar dla importerów może zaskakiwać.

jagoda leśna
07.06.2025 16:38 Można już kupić jagody leśne. Tyle trzeba za nie zapłacić w tym roku

Dużym zainteresowaniem konsumentów cieszy się w tym roku jagoda kamczacka, niedługo zaczną dojrzewać również borówki amerykańskie. Tymczasem można już kupić inne owoce, które są w Polsce zwiastunem zbliżającego się lata, czyli jagody leśne. Wiadomo, ile trzeba za nie zapłacić, trzeba jednak uważać — nie wszyscy sprzedają te owoce legalnie. 

wielkanocny stół
19.04.2025 14:17 Co zrobić z jedzeniem po Wielkanocy? 4 najlepsze sposoby na pozbycie się resztek: Jest ważny apel ekspertów

Święta wielkanocne to czas spotkań rodzinnych przy stole zastawionym tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej. Przygotowania do celebracji zaczynają się na kilka dni, a nawet tygodni przed główną uroczystością. Niestety, kiedy okres świąteczny się kończy, wiele jedzenia się marnuje. Oto kilka sposobów na to, co zrobić, aby tego uniknąć. 

zainfekowane warzywa
14.04.2025 06:30 Zainfekowane warzywa z Polski. Rolnicy obawiają się najgorszego. "Nałożyli na nas kaganiec"

Za granicą rozpoczęła się medialna nagonka na polskich rolników. Prasa rozpisywała się na temat zainfekowanych warzyw, które sprowadzono z Polski. W związku z tym zwiększyły się restrykcje, które znacząco utrudniają krajowy eksport. Sprawa jednak ma drugie dno i prawdopodobnie nie chodzi o samą bakterię, ale nieuczciwe praktyki producentów z państw „starej” Europy. 

RolnikInfo.pl
Obserwuj nas na: