Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Ceny > Światowe ceny żywności poszły nieznacznie w górę. Nowy raport FAO za lipiec 2023 r.
Zuzanna Rucińska
Zuzanna Rucińska 14.08.2023 08:00

Światowe ceny żywności poszły nieznacznie w górę. Nowy raport FAO za lipiec 2023 r.

Koszyk zakupowy
unsplash.com

Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów. Eksperci informują, że ceny koszyka towarów wzrosły nieznacznie w minionym miesiącu. Co było tego przyczyną?
 

Nieznaczny wzrost indeksu cen żywności w lipcu

Indeks cen żywności FAO w lipcu 2023 r. wzrósł w stosunku do czerwca o 1,3 proc. Pozostał on jednak o 11,8 proc. poniżej wartości z analogicznego miesiąca w ubiegłym roku. Lipiec był drugim miesiącem, który został odnotowany w bieżącym roku jako okres ze wzrostem cen koszyka towarów.

Analitycy FAO podkreślają, że na wzrost indeksu cen żywności miały wpływ ceny olejów roślinnych oraz pszenicy, które wzrosły w obawie o podaż po wycofaniu się Rosji z umowy zbożowej 17 lipca 2023 r. Wzrosty cen były kompensowane w dużym stopniu przez spadek indeksu cen cukry oraz niewielkich spadków cen innych zbóż, nabiału oraz mięsa.

Niewielki spadek cen indeksu towarów w lipcu wynika ze spadku międzynarodowych cen zboża grubego, które odnotowały obniżenie wartości cen o 4,8 proc. w stosunku do czerwca. Międzynarodowe ceny kukurydzy kontynuowały trend spadkowy ze względu na zwiększone dostawy z trwających zbiorów w Argentynie i Brazylii oraz potencjalnie wyższą niż początkowo przewidywano produkcję w USA.

Kształtowanie się rynku zbóż oraz olejów roślinnych

Wśród innych badanych zbóż gruboziarnistych, światowe ceny sorgo spadły równolegle z cenami kukurydzy, natomiast światowe ceny jęczmienia były prawie stabilne, na co wpływ miał efekt uboczny związane z rynkiem pszenicy. Z kolei międzynarodowe ceny pszenicy wzrosły o 1,6 proc. Jest to pierwszy wzrost cen pszenicy obserwowany miesiąc do miesiąca od okresu dziewięciu miesięcy.

Przyczyną obserwowanych wzrostów jest niepewność co do eksportu zboża z Ukrainy, po decyzji podjętej przez Rosję o zakończeniu Inicjatywy Zbożowej Morza Czarnego, a także późniejsze ataki rosyjskich wojsk na infrastrukturę portową Ukrainy, zarówno na Morzu Czarnym, jak i Dunaju. Co więcej, długotrwała susza w Kanadzie i USA dodatkowo powiększyła presję na ceny pszenicy.

Jeśli chodzi o indeks cen olejów roślinnych FAO, wzrósł on o 12,1 proc. w porównaniu z wartościami obserwowanymi w czerwcu, co stanowi pierwszy wzrost cen po siedmiu miesiącach spadków. Wyraźne podwyższenie się wartości indeksu dla olejów roślinnych w lipcu spowodowane było przede wszystkim wyższymi światowymi notowaniami oleju słonecznikowego, palmowego, sojowego i rzepakowego.

Sytuacja na rynku nabiału i mięsa

Indeks cen produktów mlecznych FAO odnotował spadek wartości o 0,4 proc. w porównaniu z czerwcem, co przekłada się na siódmy miesiąc z rzędu, charakteryzujący się obniżkami cen. Co więcej, lipcowy indeks cen nabiału znajduje się o 20,6 proc. poniżej wartości zanotowanych z tego samego miesiąca w ubiegłym roku. Przyczyną odnotowanego spadku były niższe notowania odtłuszczonego mleka w proszku oraz masła. Co więcej, eksperci zaobserwowali również słabszą aktywność rynkową nabiału w Europie w okresie wakacyjnym oraz zmniejszone zainteresowanie importu nabiału w nadchodzących miesiącach.

Aktualna sytuacja związana jest w dużej mierze z niepewnością rynku co do przyszłych kierunków cen. Po pięciu miesiącach spadków światowe ceny sera nieznacznie wzrosły, odzwierciedlając nieco większą sprzedaż usług gastronomicznych. Wysokie i długotrwałe upały wpływają jednak na sezonowo spadające dostawy mleka w Europie.

Rynek mięsa również odnotowuje niewielkie spadki w stosunku do czerwca. Indeks cen mięsa FAO charakteryzował się bowiem obniżeniem wartości o 0,3 proc. w porównaniu z czerwcem oraz obniżeniem wartości o 5,1 proc. poniżej analogicznego miesiąca w ubiegłym roku. Międzynarodowe ceny mięsa wołowego odnotowały spadek, odzwierciedlając wyższą dostępność eksportową w Oceanii, co zbiegło się ze stłumionym importem na rynki azjatyckie. 

Ceny mięsa drobiowego nieznacznie spadły również ze względu na zwiększone dostawy od wiodących eksporterów, pomimo utrzymujących się skutków epidemii ptasiej grypy w głównych regionach produkcyjnych. Z kolei na rynku wieprzowiny odnotowano wzrost cen.

Źródło: fao.org