Chcesz ubić kurę z własnego gospodarstwa? Musisz o tym wiedzieć, przepisy mówią jasno
Rosół z wiejskiej kury na niedzielny obiad? To już tradycja dla każdego mieszkańca wsi. Od dawna wiadomo, że drób z własnej hodowli smakuje najlepiej, ale czy ubijanie zwierząt dla swojej potrzeby jest w Polsce całkowicie legalne?
Kury hodowane dla własnego użytku
Te zwierzęta pochodzące z rodziny kurowatych, choć hodowane są na całym świecie, to w środowisku naturalnym nie występują. Zostały udomowione przez człowieka i uznawane za jeden z najlepszych i najchętniej przygotowywanych gatunków zwierząt w kuchni.
Mieszkańcy wsi, którzy uprawiają ziemię oraz hodują bydło, nie wyobrażają sobie nie mieć dla siebie chociaż kilku kur i koguta. Mając swoje ziarno, tak chętnie przez drób zjadane, nie trzeba większej filozofii podczas hodowli tych ptaków. Wystarczy kawałek podwórka i kury będą szczęśliwe.
Rolnicy hodują je nie tylko dla ich produktu pochodnego, czyli jajek, ale także dla mięsa, które odpowiednio przygotowane potrafi uradować każde podniebienie smakoszy drobiu. Ale czy każdy ma świadomość tego, że ubicie kury w niektórych przypadkach należy zgłosić powiatowemu lekarzowi weterynarii?
Co łączy markę John Deere z firmą Elona Muska? To nowość dla rolnikówKiedy można ubić zwierzę zgodnie z prawem
Rolnik utrzymujący hodowlę drobiu, powinien zapoznać się z przepisami, które dokładnie określają, w jakich sytuacjach ubój zwierzęcia ze swojego gospodarstwa jest legalny.
Według Głównego Inspektoriatu Weterynarii każdy posiadacz, który hoduje zwierzęta gospodarskie, może dokonać uboju na "swoim podwórku", ale wyłącznie dla siebie. Dotyczy się to nie tylko drobiu ale również świń, owiec, cielaków (do 6 miesiąca życia), zajęczaków czy kóz. Co ciekawe, ten przepis odnosi się także do dzikich zwierząt, takich jak sarny czy daniele, pod warunkiem, że są utrzymywane w warunkach fermowych.
Co oznacza w praktyce? Otóż, hodowca wyżej wymienionych zwierząt ma prawo ubić je na własny użytek, lecz zabrania mu się sprzedaży mięsa pochodzącego z tego uboju. Istotne jest to, że mięsa drobiowego po uboju na własny użytek, nie ma obowiązku badać po uboju, jednakże dobrze jest, żeby ptak przygotowany do uboju był zdrowy.
Obowiązek rejestracji kur domowych
W minionym roku narodził się pomysł, aby rejestrować hodowany przez siebie drób w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Hodowcy mieli czas na załatwienie formalności z tym związanych do 6 kwietnia 2023 r.
Obowiązek rejestracji drobiu odnosi się do określonej liczby zwierząt. Przyjęto, że hodowla nieprzekraczająca 50 sztuk drobiu jest zwolniona z tego wymogu. Jest to znaczące udogodnienie dla osób, którzy posiadają kury wyłącznie na własny użytek.
Przekroczenie limitu ilościowego kur jest jednoznaczne z koniecznością zgłoszenia hodowli odpowiednim organom. Pozwoli to na znacznie lepszy monitoring stanu zdrowia zwierząt oraz w przyszłości na efektywne zapobieganie epidemiom.