Nagle mają alergię na mięso. Powód jest jeden
Wzrasta liczba alergii na mięso po ugryzieniach kleszczy w USA i Europie. Powodem tego zjawiska jest zespół Alpha Gal (AGS) i wirus Alongshan (ALSV), które stają się coraz bardziej powszechne. Władze zdrowotne wyrażają obawy i apelują o dalsze badania i działania w tej kwestii.
Alergia na mięso po ugryzieniu przez kleszcze
Amerykański urząd ds. zdrowia CDC poinformował o wzroście przypadków alergii na mięso po ugryzieniach przez kleszcze. Zespół Alpha Gal (AGS) może powodować reakcje alergiczne u dotkniętych osób, które stają się uczulone na określoną cząsteczkę cukru obecną w mięsie i produktach mięsnych. Symptomy tej alergii mogą obejmować zawroty głowy, biegunkę i wysypkę. Z uwagi na brak wiedzy na temat choroby, wielu pracowników służby zdrowia i pacjentów może nie być świadomych istnienia AGS, co utrudnia rozpoznanie i leczenie.
Wirus Alongshan w Europie
Wirus Alongshan (ALSV), który został wykryty w Chinach, rozprzestrzenia się za pośrednictwem kleszczy również w Europie. Próbki kleszczy z Finlandii, Francji, Rosji i Szwajcarii wykazały obecność tego patogenu. Wirus ALSV może powodować objawy podobne do wirusa kleszczowego zapalenia mózgu (TBEV), takie jak gorączka i bóle głowy. Naukowcy pracują nad opracowaniem testu serologicznego, który pozwoliłby wykryć infekcje ALSV we krwi pacjentów, ponieważ obecnie brakuje skutecznych szczepionek i metod wykrywania.
Konieczność dalszych badań i działań
Mimo wzrostu liczby przypadków alergii na mięso i występowania wirusa ALSV, nie powiązano jeszcze poważnych chorób z tą infekcją. Brak szczepionek i skutecznych metod diagnostycznych stawia naukowców przed wyzwaniem znalezienia odpowiednich rozwiązań. Badania i działania w tej dziedzinie są niezbędne dla ochrony zdrowia ludzi i zrozumienia mechanizmu rozprzestrzeniania się wirusa ALSV. Centra Medycyny Podróży i instytuty wirusologii podejmują wysiłki w celu zrozumienia i skutecznego przeciwdziałania temu zagrożeniu.