Bardzo znaczący wzrost produkcji wieprzowiny ma być widoczny w Chinach - wedle prognoz Amerykanów ilość wyprodukowanego mięsa będzie w tym kraju wyższa o 11% wobec danych z roku 2020. Rosnąca produkcja wieprzowiny na świecieWedle danych Głównego Urzędu Statystycznego w grudniu 2020 roku pogłowie świń w Polsce wynosiło 11 727,4 tysiące sztuk. W tym samym czasie w 2019 roku było to o 4,6% mniej.Trudno stwierdzić, czy również w bieżącym roku polscy hodowcy odnotują wzrost pogłowia trzody chlewnej. Sytuacja związana z afrykańskim pomorem świń nie ułatwia sytuacji - hodowla staje się coraz mniej opłacalna, a wielu rolników rezygnuje z utrzymywania zwierząt tego gatunku.Z drugiej jednak strony rosną w siłę wielkie fermy przemysłowe, które odpowiedzialne są za lwią część produkcji wieprzowiny. Nie jest zatem wykluczone, że w ostatecznym rozrachunku roczny bilans polskiej produkcji wieprzowiny nie okaże się być wcale na minusie. Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-6]Jak jednak sytuacja związana z rynkiem mięsa wieprzowego kształtuje się na świecie? Według prognoz Departamentu rolnictwa Stanów Zjednoczonych w 2021 roku spodziewać się możemy 5-procentowego wzrostu produkcji tego rodzaju mięsa w ujęciu globalnym. Światowa produkcja ma tym samym osiągnąć pułap 101,5 miliona ton mięsa. Za dźwignięcie opisywanych wartości liczbowych odpowiedzialne będą w wielkiej mierze Chiny.
Za transmisję ASF odpowiedzialne są również tzw. kleszcze miękkie. Tutaj jest jednak dobra wiadomość - występują one w krajach o ciepłym klimacie, podczas gdy w Polsce mamy do czynienia z tzw. kleszczami twardymi, które - zgodnie z obecnym stanem wiedzy - nie wpływają na przenoszenie wirusa afrykańskiego pomoru świń. Komary, kleszcze i muchy wobec problemu ASFAfrykański pomór świń jest chorobą, która w błyskawicznym tempie dziesiątkuje domową trzodę chlewną, a także jej bliskich kuzynów: dziki oraz świniodziki. ASF przyczynia się do gigantycznych strat ponoszonych przez rolników nie tylko w Polsce, ale też w krajach tak odległych jak Chiny. To właśnie chińscy naukowcy, chcąc lepiej poznać wroga, zdecydowali się na kolejne badania nad możliwymi czynnikami transmisyjnymi wirusa: komarami. W artykule, który ukazał się w czasopiśmie BMC Veterinary Research autorstwa Weiyun Qin, Zhongcheng Gao, Shenglong Wu i Wenbin Bao czytamy, iż na rzecz badań zebrano 463 komary z pięciu dużych farm trzody chlewnej w prowincji Jiangsu. Warto dodać, że w pięciu wybranych gospodarstwach stwierdzono obecność wirusa ASF lub podejrzewano zarażenie nim trzody. Chińscy naukowcy otrzymali dość optymistyczny wynik swoich badań; okazało się bowiem, że komary najprawdopodobniej nie przenoszą w prosty sposób choroby świń. Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-6]
Do pożaru doszło na fermie przemysłowej w miejscowości Alt Tellin w zachodnim Greifswaldzie, o czym poinformował Ostseewelle HIT-RADIO Mecklenburg-Vorpommern na Facebooku 30 marca 2021 roku. Gigantyczny pożar fermy przemysłowejDo pożaru fermy trzody chlewnej w Niemczech doszło 30 marca 2021 roku przed południem. W filmie, który pojawił się na facebookowym profilu Ostseewelle HIT-RADIO Mecklenburg-Vorpommern możemy zauważyć wielkie kłęby dymu unoszące się nad zabudowaniami. Rzecznik lokalnej policji przekazał, iż przyczyna pożaru pozostaje nieznana. Prowadzone jest w tej sprawie śledztwo, toteż cały zniszczony obiekt został zablokowany, a na jego terenie pracują odpowiednie służby. Ferma w Alt Tellin była jednym z największych tego typu obiektów w Niemczech. Hodowano tam około 50 tysięcy prosiąt i 9 tysięcy macior. W wyniku pożaru spłonęła znacząca większość z nich - uratowano jedynie 1500 zwierząt. Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-5]
Jest to pozytywna informacja dla wszystkich hodowców trzody chlewnej z wymienionych powiatów, ponieważ znajdując się na terenie strefy żółtej ASF nie będą musieli wykonywać badań laboratoryjnych przed transportem zwierząt za granicę. Nowy zapis w Dzienniku Urzędowym Unii EuropejskiejAfrykański pomór świń jest problemem, z którym bezskutecznie zmaga się wiele krajów na świecie. Na obecną chwilę jedynymi środkami, które ograniczają ekspansję choroby, jest budowanie ogrodzeń na terenach leśnych, które uniemożliwiają migrację dzikom. Ponieważ skuteczne opanowanie ASF jest niezwykle trudnym zadaniem, na mapie Polski utworzono trzy rodzaje stref, które oznaczone są kolorem żółtym, czerwonym i niebieskim. Mają one pomóc kontrolować sytuację epidemiologiczną wśród zwierząt. Strefa żółta oznacza obszar ochronny, czerwona - obszar objęty ograniczeniami, a niebieska - obszar zagrożenia. Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-5]Decyzją Komisji UE z dnia 25 marca 2021 roku ze strefy niebieskiej do żółtej przeszły trzy powiaty z województwa wielkopolskiego: pleszewski, kaliski oraz koniński. Oznacza to spore ułatwienia dla hodowców trzody chlewnej.