Chcesz uprawiać chrzan w ogrodzie? Musisz posadzić go w tym czasie
Chrzan ponownie staje się popularny w Polsce. Kiedyś chrzan wykorzystywany był głównie jako roślina lecznicza, obecnie jest doskonałym dodatkiem do potraw oraz przetworów. Chrzan poznasz po charakterystycznym ostrym aromacie. Jadalny jest zarówno korzeń, jak i liście. Marzy ci się uprawa chrzanu w ogrodzie? Podpowiemy, jak to zrobić.
Cudowne właściwości chrzanu
Chrzan coraz częściej pojawia się w gospodarstwie domowym i w ogrodach. Nierzadko spotyka się go na polach uprawnych, niekiedy między warzywami.
Ta roślina niegdyś uprawiana i stosowana w ziołolecznictwie, wykazuje ogrom właściwości prozdrowotnych. Chrzan działa bakteriobójczo, wykrztuśnie, grzybobójczo oraz moczopędnie i przeciwreumatycznie.
Co ważne, pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa przeciwwirusowo. Stosować chrzan można zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie w formie okładów.
Chrzan doskonałym dodatkiem w kuchni i nie tylko
Ze względu na ostry aromat chrzanu, idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs, ryb czy podrobów. Spożywać można liście oraz korzeń. Starty korzeń chrzanu idealnie nadaje się do sosu chrzanowego, musztard, majonezów i kremów. Spożywanie liści chrzanu także jest możliwe. Młode liście można dodawać do kanapek lub sałatek.
Ciekawostką jest to, że chrzan można zastosować w kosmetologii. Okazuje się, że przemywanie twarzy dwa razy dziennie drobno startym chrzanem, ma usunąć ze skóry piegi i przebarwienia. Skóra będzie promienna i delikatniejsza w dotyku.
Własna uprawa chrzanu? To proste
Chrzan można rozmnożyć samemu lub zakupić gotowe sadzonki. Rozmnażanie chrzanu z korzenia należy przeprowadzić na jesień, natomiast kupne sadzonki sadzimy do gruntu, tuż po majowych przymrozkach.
Idealne stanowisko dla chrzanu to miejsca lekko zacienione. Roślina ta nie przepada za ostrym słońcem i bardzo kwaśną glebą. Ziemia powinna mieć lekko kwaśny odczyn, mieszczący się w zakresie od 5,5 do 6,5 pH. Chrzan najlepiej czuje się w żyznej glebie.
Korzenie chrzanu należy posadzić z zachowaniem około 30 cm dystansu między nimi. Sadzonka chrzanu umieszczona w glebie pod kątem 30 a 45 stopni sprawi, że będziemy się cieszyć obfitością plonu.
Uwaga, nie należy zakopywać całego korzenia a jedynie fragment. Zakopujemy fragment o długości kilkunastu centymetrów, natomiast krótszy odcinek korzenia, koniecznie musi wystawać nad powierzchnią ziemi. Po posadzeniu należy pamiętać o obfitym podlewaniu.