Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Wiadomości > Nabiał, który leczy? Polsko-chiński zespół badaczy opracowuje nowe produkty mleczne
Zuzanna Rucińska
Zuzanna Rucińska 18.08.2023 14:10

Nabiał, który leczy? Polsko-chiński zespół badaczy opracowuje nowe produkty mleczne

Mleko nalewane do szklanki
pixabay.com

Wielkie osiągnięcie badaczy z Polski oraz Chin może mieć ogromne znaczenie w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Wszystko za sprawą opracowania nowego sposobu pozyskiwania białka z produktów mlecznych.
 

Najnowsze badania naukowców

Jak poinformował Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie nowo powstała technika wytypowania frakcji białek z mleka, serwatki i maślanki będzie niebawem zgłoszona w Urzędzie Patentowym RP. Efekt trzyletniego projektu DairyFunInn zrzeszającego naukowców z Polski i Chin zaowocował bowiem stworzeniem sposobu pozyskiwania związków, będących bogatym źródłem peptydów.

Jak informuje serwis Nauka w Polsce dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, kierowniczka Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM, koordynator projektu DairyFunInn po stronie polskiej - „Te funkcjonalne składniki mleka obejmują pochodne laktozy, białka mleka oraz białka otoczki kuleczek tłuszczowych”.

Badacze wierzą, że to właśnie te związki, mogą być wykorzystywane w leczeniu oraz profilaktyce chorób cywilizacyjnych np. cukrzycy, nowotworów czy Alzheimera. Justyna Żulewska przybliżyła efekty polsko-chińskiej współpracy naukowej oraz podkreśliła potencjalny udział związków pozyskiwanych z produktów mlecznych w medycynie.

Nabiał przyszłością medycyny?

„Białka mleka są dobrym źródłem peptydów o aktywności przeciwnadciśnieniowej (inhibitory enzymu konwertującego angiotensynę), antybakteryjnej, opioidowej (poprawiających sen) czy antyoksydacyjnej, które mogą być wykorzystywane w leczeniu i zapobieganiu chorób cywilizacyjnych, takich jak, cukrzyca, nowotwory, choroba Alzheimera” – podaje cytowana przez serwis Naukowa w Polsce dr hab. inż. Justyna Żulewska, która koordynowała w projekcie zadanie „Izolacja/frakcjonowanie, utrwalenie i ocena bioaktywnych właściwości bioaktywnych składników wyizolowanych z mleka”.

Badaczka z UWM wyjaśniła również jakie przemiany zachodzą w ludzkim organizmie podczas spożywania produktów zawierających określone frakcje białek – „Po spożyciu produktów mleczarskich, które zawierają kazeinę oraz w mniejszej ilości białka serwatkowe, w przewodzie pokarmowym człowieka, w wyniku procesów trawiennych, powstają wolne aminokwasy, jak również biologicznie aktywne peptydy”.

„O ile wolne aminokwasy wykorzystywane są przez organizm głównie jako materiał budulcowy, to bioaktywne peptydy, wykazują różnorodne korzystne działania dla organizmu” – dodaje Żulewska. Naukowcy podkreślają, że właściwości prozdrowotne zależą w dużej mierze od spożytego rodzaju białka oraz użytych przy jego produkcji procesów technologicznych.  

Prozdrowotne produkty mleczarskie

Współpraca naukowców z Polski oraz Chin przyniosła również odpowiedzi na pytanie, jakie oczekiwania mają konsumenci wobec prozdrowotnych produktów mleczarskich, które spełniają określone właściwości zdrowotne. Na podstawie przeprowadzonych ankiet w różnych grupach wiekowych, badacze uzyskali zaskakujące wyniki.

Dr hab. inż. Katarzyna Przybyłowicz, prof. UWM, pracownik Katedry Żywienia Człowieka WNoŻ, koordynator zadania „Współzależność pomiędzy spożyciem a oczekiwaniami konsumentów w relacji do prozdrowotnych produktów mleczarskich” poinformowała, że „Najczęściej wskazywanymi przez respondentów korzyściami zdrowotnymi spożycia produktów mleczarskich były zdrowe kości, a następnie budowa odporności organizmu, prawidłowo funkcjonujący przewód pokarmowy oraz zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego”.

Jak wynika z badań, konsumenci oczekiwali najwięcej prozdrowotnych właściwości w stosunku do mleka spożywczego, naturalnych serów twarogowych i naturalnych mlecznych napojów fermentowanych. Jak podkreśla Przybyłowicz - „konieczne wydaje się kształtowanie prozdrowotnych postaw i przekonań zachęcających do spożywania tych produktów w ramach rekomendacji żywieniowych”.

Źródło: naukawpolsce.pl

Tagi: Mleko Krowy