Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Zwierzęta > Ruszają obowiązkowe szczepienia kur i indyków. Polscy hodowcy muszą dostosować się do wymogów
Julia Czwórnóg
Julia Czwórnóg 18.05.2025 07:00

Ruszają obowiązkowe szczepienia kur i indyków. Polscy hodowcy muszą dostosować się do wymogów

Kury i indyki
Fot. razyph, Getty Images/Canva

Od 13 maja obowiązują nowe, dodatkowe środki bezpieczeństwa wprowadzone przez resort rolnictwa, w związku z coraz powszechniejszym występowaniem poważnej choroby atakującej drób. Do dotychczasowych obowiązujących zasad dołączono kolejny obowiązek — hodowcy muszą zaszczepić swoje kury i indyki.

Rzekomy pomór drobiu atakuje polskie hodowle

W ostatnich dniach Główny Inspektorat Weterynarii potwierdził wystąpienie kolejnych dwóch nowych ognisk rzekomego pomoru drobiu (ND). W zakażonych stadach hodowano ponad 40 tys. kur. Są to już 25. i 26. ogniska rzekomego pomoru drobiu, które tylko od początku bieżącego roku wybuchły w komercyjnych gospodarstwach. Tym samym szacowana łączna liczba zwierząt, które padły, lub zostały wybite w czasie likwidacji ognisk w tym roku, wzrosła do 2 124 536. 

Najwięcej ognisk odnotowano na pograniczu województwa mazowieckiego i lubelskiego (okolice Łosic i Białej Podlaskiej), oraz na zachodnim krańcu województwa mazowieckiego (okolice Płocka i Gostynina).

Kury
Fot. Photo by Thomas Iversen on Unsplash

W tym roku potwierdzono również 26 ognisk potwierdzonych w stadach niekomercyjnych. Wystąpiły one we wszystkich województwach z wyjątkiem dolnośląskiego, lubuskiego, opolskiego i śląskiego. W związku z pogarszającą się sytuacją resort rolnictwa wydał rozporządzenie, które nakłada na hodowców obowiązek zaszczepienia kur i indyków.

Majowy wysyp grzybów. W tych lasach znajdziesz najwięcej dorodnych okazów Trująca roślina w ogrodach Polaków. Antidotum nie ma, skutki mogą być opłakane

Procedura szczepienia drobiu

Obowiązek szczepień został wzmocniony za pomocą nakazu badania laboratoryjnego poziomu przeciwciał zabezpieczających kury i indyki przed rzekomym pomorem drobiu. Ma to pomóc określić postępy oraz skuteczność programu szczepień, wraz z możliwością weryfikacji przez powiatowych lekarzy weterynarii, którzy będą uprawnieni do wydawania zaleceń co do ewentualnych zmian w trwającym programie.

Kury
Fot. Pixabay/JACLOU-DL

Hodowcy muszą przechowywać wyniki badań przez 3 lata, ponieważ dokumentacja może zostać skontrolowana przez służby weterynaryjne. Co ważne, z obowiązku na ten moment wyłączono gęsi, ponieważ nie ma na rynku jeszcze odpowiednich produktów weterynaryjnych dla tego gatunku. Mimo to MRiRW zaleca hodowcom wszystkich gatunków drobiu zachowanie jak najwięcej założeń bioasekuracji, aby skutecznie ograniczyć ryzyko dalszych strat i transmisji wirusa.

Zgodnie z art. 78 pkt 3 ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, brak obowiązkowych szczepień lub badań stanowi przestępstwo i może zostać ukarany grzywną, ograniczeniem wolności, a nawet pozbawieniem wolności do lat trzech. Którzy hodowcy muszą zastosować się do wymogu szczepienia?

Zobacz też: Nawet 2 tys. złotych za hektar. Małe gospodarstwa czekają na pieniądze

Ci hodowcy muszą dostosować się do wymogów

Jak informuje resort rolnictwa, obowiązkowe szczepienia dotyczą gospodarstw komercyjnych oraz zakładów wylęgu drobiu w gospodarstwach komercyjnych, gdzie utrzymuje się do 350 sztuk drobiu średniorocznie. Szczepienia będą realizowane zgodnie z przeznaczeniem produktu leczniczego weterynaryjnego. Przy większej skali produkcji, procedura ma odbywać się na podstawie specjalnego programu szczepień, stanowiącego element planu bioasekuracji. W praktyce każdy hodowca, niezależnie od wielkości prowadzonej działalności, musi spełnić wymogi rozporządzenia.

Szczepienia to zaledwie część z bardzo wielu wytycznych, jakie znalazły się w ministerialnym rozporządzeniu. Wśród nich znalazły się następujące obowiązki:

  • podstawowe środki bioasekuracyjne obowiązują (tak jak w przypadku grypy ptaków) wszystkich hodowców drobiu i będą dostosowane do poziomu ryzyka, jakie stwarzają gospodarstwa komercyjne i niekomercyjne
     
  • gospodarstwa komercyjne są zobowiązane do: stosowania wzmocnionych środków bioasekuracji, co przekłada się na konieczność m.in. wyposażenia gospodarstwa w maty lub niecki dezynfekcyjne (lub inne rozwiązania techniczne) przed wejściami do budynków z drobiem i wyjściami z nich oraz przed wjazdami do gospodarstw i wyjazdami z nich; stosowania środków bezpieczeństwa biologicznego i ochrony osobistej; oczyszczania i odkażania sprzętu i narzędzi używanych do utrzymywania drobiu
     
  • właściciele gospodarstw zobowiązani są do prowadzenia i przechowywania dokumentacji dotyczącej środków odkażających, deratyzacji i dezynfekcji oraz upadkowości drobiu oraz prowadzenia rejestru środków transportu do przewozu drobiu, jaj, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa. Obowiązek prowadzenia rejestru dotyczy również wejść osób do pomieszczeń, w których utrzymywany jest drób
     
  • gospodarstwa muszą być wyposażone w kontener do przetrzymywania zwłok padłego drobiu, alternatywnie należy wydzielić pomieszczenie przeznaczone do przetrzymywania padłego drobiu
     
  • gospodarstwa muszą być wyposażone w środki odkażające umożliwiające bieżącą, ciągłą dezynfekcję przez co najmniej przez 7 dni, a właściciele tych gospodarstw zostają zobowiązani do utrzymywania czystości i porządku wokół budynków, w których utrzymywany jest drób oraz pasza i ściółka

Cała lista zaleceń dostępna jest w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2025 roku.

Tagi: Kury Drób indyk