Ekologia to pojęcie, które można rozumieć dwojako. Z jednej strony jest to nauka o ekosystemach, oddziaływaniem pomiędzy fauną i florą, o strukturze i funkcjonowaniu przyrody.
Powszechnie jednak ekologia kojarzona jest z szeregiem działań podejmowanych na różnych szczeblach (lokalnym, państwowym czy międzynarodowym), w różnych sektorach gospodarki i w różnych dziedzinach życia społecznego, które to działania mają za zadanie poprawienie stanu przyrody, zapewnienie jej przetrwania w stanie niezmienionym, a także usuwanie negatywnych skutków działalności człowieka na danym obszarze.
Ze współczesnym pojmowaniem ekologii wiążą się także wszelkie działania podejmowane na rzecz zapewnienia człowiekowi zdrowszego habitatu. Chodzić tu może o wszelkiego rodzaju redukcję zanieczyszczeń czy produkcję zdrowej żywności, pozbawionej pestycydów, chemikaliów i innych szkodliwych (lub potencjalnie szkodliwych) dla człowieka związków.
Rolnictwo ekologiczne to coraz popularniejszy w społeczeństwie termin, głównie za sprawą rosnącej świadomości na temat zdrowego odżywiania. Wszyscy chcemy jeść produkty wysokiej jakości, a przy tym chcemy mieć pewność, że nie przykładamy ręki do cierpienia zwierząt.
W rolnictwie ekologicznym chodzi więc o taki sposób prowadzenia gospodarstwa rolnego, w ramach którego rolnik nie przyczynia się do degradacji środowiska, dba o różnorodność biologiczną i ma na względzie dobrostan zwierząt.
W praktyce rolnictwo ekologiczne polega na zaniechaniu stosowania pestycydów, chemikaliów, nawozów sztucznych czy produktów genetycznie modyfikowanych. Dodatkowo rolnik powinien dbać o higieniczne warunki produkcji żywności, a zwierzętom zapewniać jak najbardziej komfortowe warunki.
Choć mogłoby się wydawać, że przejście na rolnictwo ekologiczne to przede wszystkim wydatki, a niekoniecznie zyski, to trzeba zauważyć, że na współczesnym rynku konsumenci coraz częściej sięgają po produkty zweryfikowane jako ekologiczne, odrzucając te, które w ten sposób zweryfikowane nie zostały – nawet w sytuacji, w których cena za produkt ekologiczny jest znacznie większa.
Najlepszym przykładem powyższego może być fakt, że ludzie coraz rzadziej sięgają w sklepie po jaja z chowu klatkowego, decydując się raczej na jaja z wolnego wybiegu. Wobec tego faktem jest, że przejście na rolnictwo ekologiczne będzie stanowić inwestycję, jednak biorąc pod uwagę współczesne trendy – jest to zdecydowanie inwestycja opłacalna.
Pokaż więcej
Przed dniem Wszystkich Świętych odwiedzający zauważają przy bramach cmentarzy nowy element infrastruktury – czerwone pojemniki na śmieci. To odpowiedź samorządów na rosnącą liczbę odpadów niebezpiecznych, które trafiały do zwykłych kontenerów i zagrażały środowisku.Czerwone pojemniki pojawiły się przy wielu polskich nekropoliach.Służą do zbiórki baterii, elektroniki, żarówek LED i chemikaliów.Za wyrzucenie baterii do zwykłego kosza grozi kara do 5000 zł.Elektroodpady można oddać także w sklepach, szkołach i PSZOK-ach.
Komisja Europejska oficjalnie kieruje Polskę przed unijny trybunał za niedotrzymanie kluczowego terminu. Rząd nie przedstawił na czas ostatecznej wersji strategii, którą jest krajowy plan na rzecz energii i klimatu. Czas minął z końcem czerwca. Co oznacza ta skarga i czy grożą nam dotkliwe kary finansowe?
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej potwierdził wznowienie programu rządowego, który mimo swojej popularności został zakończony. W NFOŚiGW nieoczekiwanie zapadła decyzja o powrocie do porzuconego projektu. Nowa edycja zakłada modyfikację dotychczasowych zasad, co ma przełożyć się na szerszy dostęp do dofinansowania dla osób fizycznych oraz właścicieli gospodarstw. Już wiadomo, że planowane zmiany zwiększą liczbę potencjalnych wnioskodawców.
7 września wejdzie w życie rozporządzenie Ministerstwa Klimatu i Środowiska. Nowa regulacja dotyczy drewna wykorzystywanego na opał. Nowe przepisy dokładnie określają jakiego rodzaju drewno nie będzie mogło zostać spalone. Resort wydał również komunikat dla właścicieli kominków.
Dużym zainteresowaniem konsumentów cieszy się w tym roku jagoda kamczacka, niedługo zaczną dojrzewać również borówki amerykańskie. Tymczasem można już kupić inne owoce, które są w Polsce zwiastunem zbliżającego się lata, czyli jagody leśne. Wiadomo, ile trzeba za nie zapłacić, trzeba jednak uważać — nie wszyscy sprzedają te owoce legalnie.
Święta wielkanocne to czas spotkań rodzinnych przy stole zastawionym tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej. Przygotowania do celebracji zaczynają się na kilka dni, a nawet tygodni przed główną uroczystością. Niestety, kiedy okres świąteczny się kończy, wiele jedzenia się marnuje. Oto kilka sposobów na to, co zrobić, aby tego uniknąć.
Gołębie są nieodłącznym elementem miejskiego krajobrazu, ale można je spotkać także w mniejszych miejscowościach i na wsiach, gdzie często gnieżdżą się na strychach, parapetach i balkonach, żyjąc w bliskim sąsiedztwie ludzi. Jednak ich nadmierna liczba może prowadzić do problemów z higieną oraz przyczyniać się do zniszczeń infrastruktury. Dlatego wiele osób podejmuje działania mające odstraszyć te zwierzęta. Jakie legalne sposoby można stosować, aby pozbyć się niechcianych lokatorów?
Coraz to chłodniejsze dni i noce to nadchodzący znak rozpoczynającego się sezonu grzewczego 2024/2025 r. Ostatnimi czasy odnotowuje się zwiększony popyt na węgiel w składach. Słychać już głosy, że tak drogo nie było od czasu napadnięcia Rosji na Ukrainę, a nowe normy jakościowe węgla tylko pogłębią wzrost cen. Ile trzeba wyłożyć w październiku za ten surowiec?
Połowa sierpnia w kalendarzu, a na rynku hurtowym pojawia się już aronia. Komu zależy, aby przygotować jak najwcześniej przetwory z tych czarnych kuleczek, już mogę kupić ją na giełdzie, ale i na targowiskach. Nie wiecie, jak pozbyć się gorzkiego smaku aronii? To proste!
Ocieplenie klimatu wpływa na pracę polskich rolników, który z roku na rok zauważają przyspieszenie okresu "małych żniw". W tym roku wiosna była wyjątkowo ciepła i w znaczącym stopniu wpłynęła na wegetację roślin. Agroklimatolog uważa, że w przyszłości żniwa w lipcu będą standardem. Na co rolnicy w szczególności powinni zwracać uwagę? Skąd wiadomo, że zboże jest już gotowe do pokoszenia? O wszystkim opowiedział profesor Jerzy Kozyra.
W lipcu rozpoczyna się sezon na wiele polskich owoców i warzyw. Z utęsknieniem czekaliśmy cały rok na maliny, borówki czy leśne owoce. Nie można zapomnieć, że w lipcu pojawia się również sezon ogórków gruntowych, tak ulubionych przez Polaków warzyw, z których można stworzyć multum różnych dobroci. Nadają się do kiszenia, korniszonów, na ostro, do sałatki. Ile kosztuje kilogram pysznych ogórasków na początku lipca? Zajrzeliśmy w kilka miejsc.
Pierwszy i jedyny kraj na świecie, zdecydował się wprowadzić podatek od emisji dwutlenku węgla w sektorze rolnictwa. Rząd duński w poniedziałek wieczorem podpisał porozumienie w tej sprawie z organizacjami rolników, producentów żywności oraz ochrony środowiska. Celem wprowadzenia tej opłaty jest zachęcanie do ekologicznych technologii, pasz i nawozów. Podatek ma wejść w życie już od 2030 roku.
Ogórki, ogóreczki, ogórasy, pod kilkoma nazwami jednego warzywa, kryje się najlepszy smak letnich roślin jednorocznych, uprawianych na polu czy pod osłonami. Gospodynie czekają na pojawienie się sezonu ogórkowego, aby uzupełnić zapasy na zimę. Nie ma nic zdrowszego niż zrobione przez siebie przetwory z ogórków, jednak na co zwrócić uwagę przy zakupie, żeby nie zepsuły się potem w słoiku?
Smutna wiadomość obiegła kraj. 7 czerwca 2024 roku odeszła w wieku 74 lat Danuta Pilarska. Kobieta, która w czasach PRL-u dała się poznać jako silna i aktywna społecznie kobieta, walcząca o dobro i niezależność polskich rolników. Była przeciwna uprawom roślin GMO w Polsce, należała do NSZZ Rolników Indywidualnych "Solidarność". Pełniła rolę sołtysa w Retkowie, a za swoją działalność na rzecz rolnictwa, została odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi, który wręczył jej Prezydent RP.
Niewielkich rozmiarów popularne szkodniki rujnują liście szpinaku? Mszyce pojawiają się nagle i potrafią rozmnożyć się w ekspresowym tempie, ale i na nie jest sposób. Zanim mszyce zaatakują i zrujnują cały szpinak, warto sięgnąć po skuteczne i bezpieczne dla naszego zdrowia metody na pozbycie się niechcianych gości z ogrodu.
Instytut Europejskiej Polityki Środowiskowej opublikował raport, z którego wynika, że uprawy pszenicy, ziemniaków, ryżu i oliwek w Europie są zagrożone. Co z tego raportu wynika dla konsumentów?
Temat posiadania płyt gnojowych w gospodarstwach liczących poniżej 20 DJP powraca. Lubelskie Izby Rolnicze domagają się zniesienia wymogu z "programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu”. Z dokumentu wynika, iż wszystkie gospodarstwa utrzymujące zwierzęta, od 1 stycznia 2025 r. będą zmuszeni do wybudowania płyty gnojowej. Zarząd LIR alarmuje, to jawne uśmiercanie małych gospodarstw.
Idąc na zakupy, prawie zawsze staramy się zwracać uwagę na skład i pochodzenie produktów spożywczych. Jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w pożywieniu mogą znajdować się niewidzialne dla oka cząsteczki plastiku, który potem przedostają się do naszych organizmów. Naukowcy biją na alarm, to stwarza realne niebezpieczeństwo dla ludzkiej krwi czy płuc. Czy da się temu zaradzić?
22 kwietnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. W tym dniu na całym świecie odbywa się wiele wydarzeń promujących ochronę środowiska i zwracających uwagę na dobro naszej planety. W Polsce organizowane są m.in. akcje sprzątania świata, w których chętnie udział biorą dzieci ze szkół podstawowych. Co jeszcze możemy zrobić dla Ziemi, jak dbać o naszą planetę, aby odwdzięczała się nam w przyszłości?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) opublikowała wyniki przeprowadzonej w IV kwartale 2023 roku ogólnopolskiej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj. Przebadano łącznie 142 podmioty zajmujące się handlem detalicznym. W 37 punktach sprzedaży IJHARS wykryła różnego rodzaju nieprawidłowości.
Pewnie myślicie, że to żart. Widok robaków na talerzu rodem z krajów trzeciego świata może także zagościć na naszych stołach. Wszystko za sprawą decyzji Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 roku, która zatwierdziła wprowadzenie do żywności dodatku w formie jadalnych owadów. Sprawdziliśmy, czy w naszym kraju serwują dania z owadami jadalnymi, a jeśli nie, to czy można je kupić.
Pamiętasz sytuację, w której twój ogród warzywny zaczął nagle znikać w oczach? To właśnie wtedy zaczęły się panoszyć tam ślimaki. Te małe zwierzęta potrafią narobić ogromnych szkód, jednak istnieją proste sposoby, by się ich humanitarnie pozbyć. Oto kilka propozycji, dzięki którym ochronisz swoje rośliny przed całkowitą inwazją ślimaków.
Wiosna zbliża się wielkimi krokami. To czas, kiedy rozpoczynamy pierwsze prace w naszym ogrodzie i doprowadzamy do porządku po ciężkim, zimowym okresie. Trawnik należy oczyścić z zalegających suchych liści, źdźbeł, patyków i innych zanieczyszczeń. Co natomiast, jeśli na trawniku pojawił się element leśnego runa, czyli mech? Podpowiemy, jak usunąć niepożądanego gościa na trawniku.
Maksymalne wykorzystanie surowców w procesie produkcji żywności i ograniczenie do minimum odpadów to przyszłość przemysłu spożywczego. Fiński start-up ma na to swój pomysł.
Gmina Kleszczewo, położona w powiecie poznańskim, ogłosiła realizację projektu budowy zbiornika wodnego Tulce. Zainicjowane przedsięwzięcie, współfinansowane z Funduszy Europejskich (blisko 18 mln zł), ma za zadanie zwiększyć lokalne zasoby wodne, poprawić atrakcyjność obszaru i zabezpieczyć stabilność przepływu w cieku. Wartość inwestycji przekracza 22 mln zł.
W szwajcarskim kantonie genewskim, słynącym z zaangażowania w ochronę środowiska, pojawił się niecodzienny pomysł na kontrolę populacji dzikiej fauny, w tym dzików, jeleni i saren. Zamiast tradycyjnego odstrzału, stowarzyszenie Animal Equité (AEE) sugeruje zastosowanie antykoncepcji zwierzęcej.
Europejscy naukowcy z projektu badawczego Micro4Biogas dokonali odkrycia, które – potencjalnie – może zwiastować przełom w produkcji biogazu. Badacze odkryli i scharakteryzowali nowy porządek taksonomiczny bakterii o nazwie Darwinibiotices, który odgrywa kluczową rolę w procesie fermentacji beztlenowej w biogazowniach. Nowa wiedza mogłaby pozwolić m.in. na podniesienie efektywności produkcji biogazu.
Każdy ogrodnik wie, jak dużą wartością dla uprawianych roślin jest solidna dawka kompostu. Wśród ogrodników jest nawet nazywany „czarnym złotem”. Po co właściwie nam kompostownik w ogrodzie i jak go wykonać samodzielnie? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym artykule.