Sezon ogórkowy właśnie rozkwita, a Polacy dokonują zbiorów na swoich polach i w ogrodach. Wielu z nich przeznaczy część warzyw na przetwory, które nie tylko świetnie smakują, ale również mają działanie prozdrowotne. Aby ogórki kiszone były pyszne i satysfakcjonujące, warto pamiętać o jednym triku. W ten sposób wyjdą idealne.
Kilka niepozornych błędów podczas uprawy ogórków może skutkować ich pogorszonym smakiem. Nietrudno o pomyłkę, która powoduje cierpką gorycz, która uniemożliwia przygotowanie smacznych sałatek czy przetworów. Ogrodnicy doradzają czego unikać, aby smak warzyw pozostał orzeźwiający i delikatny.
Pogoda nie rozpieszcza plantatorów, a na domiar złego część upraw niszczą choroby i zalew tańszego importu. Rolnicy nie mają złudzeń: to może być trudny sezon. Nic dziwnego, że jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce notuje rekordowe wzrosty cen.
Sezon ogórkowy tuż za rogiem, a to oznacza jedno - czas zadbać o swoje grządki. Ogórki nie bez powodu królują w polskich ogrodach. Jeśli chcesz, aby twoje krzaki naprawdę się ugięły pod ciężarem owoców, musisz znać jeden prosty sposób, który przynosi niesamowite efekty.
Sianie ogórków to nie tylko obowiązek każdego zapalonego ogrodnika — to również przyjemność i okazja do relaksu i odpoczynku dla głowy, szczególnie po stresującej pracy. Podczas wysiewu warto pamiętać o kilku fundamentalnych zasadach. Jeśli je zachowamy, będziemy mogli cieszyć się obfitymi, dorodnymi warzywami.
Kiszone, małosolne czy jedzone na surowo – ogórki w każdej formie są pyszne, a do tego zdrowe. Ważną zaletą tych warzyw jest również możliwość ich uprawy w przydomowym ogródku.Aby ogórki obficie obrodziły, dzięki czemu w sezonie zbierzemy pełne kosze dorodnych warzyw, wystarczy tylko znać kilka trików. Szczególnie istotne jest nawożenie ogórków. Jak to robić?
Przed nami fala upałów. Zadbajmy więc o nasze uprawy, w szczególności o ogórki, na które słońce ma niszczycielski wpływ. Wykorzystajmy trik pani ogrodnik, która połączyła 3 produkty i zrobiła doskonałą odżywkę dla roślin. Upały nie będą już problemem.
Ciocia Ala od lat stosuje nawóz do ogórków z kurkumy i sody oczyszczonej. Jej plony są odporne na choroby i rosną jeszcze szybciej. Zapomnij o drogich odżywkach i nawozach. Najlepszy środek na ogórki zrobisz za grosze.