Zrób to, jeśli zobaczysz żółte plamy na liściach ogórków. Odżyją i pozostaną pyszne

Pożółkłe liście ogórków to jeden z najbardziej alarmujących sygnałów w ogrodzie — gdy tylko zauważymy takie symptomy, warto zacząć szybko działać, aby móc zapobiec utracie uwielbianych warzyw. Jest kilka przyczyn, dla których ogórki chorują — wszystkich da się uniknąć.
Przyczyny żółknięcia ogórków
Jedną z najczęstszych przyczyn żółknięcia liści ogórków jest nieprawidłowe podlewanie — zarówno za mała ilość wody jak i jej nadmiar może stanowić problem. Kolejnym możliwym powodem są niedobory składników odżywczych, kluczowych dla prawidłowego wzrostu roślin, takich jak azot, potas, magnes czy żelazo.

Na niewłaściwą barwę liści wpływać może również niesprzyjające stanowisko — ogórki potrzebują nasłonecznionego stanowiska, ale nie lubią stałej ekspozycji na silne promienie. Za złą kondycję ogórków objawiającą się zażółceniem liści odpowiadają również choroby, takie jak mączniak, albo inwazja szkodników, najczęściej przędziorków albo mszyc. Jak zaplanować idealne stanowisko, aby nasze warzywa rosły zdrowe i silne?


Jakie stanowisko zapewnić ogórkom, aby nie pożółkły?
Ogórki potrzebują dużo słońca, aby mogły rosnąć zdrowo i zachować doskonały smak — powinno być to minimum 6 godzin dziennie ekspozycji. Niedobór światła słonecznego może prowadzić nie tylko do zahamowania wzrostu, ale również do żółknięcia liści. Z drugiej strony, zbyt wysoka temperatura i intensywne słońce także mogą zaszkodzić ogórkom. Liście mogą zostać poparzone, więc w upalne dni warto zapewnić im delikatne zacienienie i regularne podlewanie.
Ogórki wymagają regularnego i obfitego nawadniania — podłoże, w którym rosną, powinno być stale wilgotne. W przypadku uprawy ogórków w gruncie, w upalne dni może być potrzebne nawet codzienne podlewanie roślin, aby nie zżółkły.
Nie należy też doprowadzać do nadmiernego przelania, które będzie skutkować brakiem tlenu w glebie i gniciem korzeni. Ziemia pod uprawę ogórków powinna być dobrze zdrenowana, aby uniknąć zastoju wody. Aby sprawdzić, czy poziom nawodnienia jest odpowiedni, trzeba dotknąć wierzchniej warstwy gleby. Ziemia na głębokości 2-3 cm nie powinna być ani zbyt mokra, ani zbyt sucha.
Kluczowy w kwestii pożółkłych liści ogórków jest także sposób, w jaki je nawozimy. Tutaj również może dojść do kilku znaczących pomyłek, które negatywnie wpływają na smak i jakość warzyw.
Zobacz też: Te grzyby kosztują fortunę. Polacy łapią się za głowy podczas zakupów
Ogórki potrzebują nawożenia
Ogórki potrzebują również regularnego nawożenia, ponieważ brak kluczowych składników mineralnych również skutkuje żółknięciem liści. Najczęściej dzieje się tak w przypadku niedoboru azotu — wówczas liście stają się bladozielone, mogą przybierać żółtą barwę, a starsze liście mogą obumierać. Zbyt mała ilość potasu także objawia się żółknięciem, a następnie brązowieniem i opadaniem liści. Jeśli ogórkom brakuje magnezu lub żelaza, liście żółkną w miejscach między żyłkami.

Jeśli nie jesteśmy w stanie określić, którego ze składników brakuje naszym ogórkom, warto wówczas zastosować wieloskładnikowy nawóz mineralny przeznaczony do tych warzyw. Naturalnymi nawozami bogatymi w azot są kompost lub obornik. W lipcu szczególnie wzrasta zapotrzebowanie ogórków na potas i fosfor. Dobrze postawić na domową gnojówkę z pokrzywy, która zawiera zarówno azot, jak i potas, fosfor, magnez czy żelazo. Jeśli chcemy dostarczyć głównie potasu, sięgamy po podsypywanie popiołem drzewnym albo podlewanie preparatem ze skórek z banana.




































