Warzywa, współcześnie znane również jako jarzyny, to ogólna nazwa określająca jadalne rośliny jednoletnie, dwuletnie lub wieloletnie – w przeważającej mierze są to warzywa hodowlane. Warzywa są niezmiernie istotnym elementem ludzkiej diety, ubogacając ją nie tylko smakowo, ale również w mnogość rozmaitych witamin i składników mineralnych.
Hodowla warzyw uznawana jest za stosunkowo tanią i prostą, również w wymiarze przemysłowym – niemniej, aby była dochodowa (pozwalająca na utrzymanie się z hodowli na godnym poziomie), rolnik musi na wstępie zainwestować w pokaźny areał gruntów rolnych, a później poświęcić roślinom sporo czasu, pracy i kolejnych pieniędzy. Szczęśliwie dla niego, zgodnie z europejską polityką rolną, będzie mógł liczyć na rozmaite dotacje.
Klasyfikacja warzyw, oprócz podziału przez wzgląd na długość ich okresu rozwojowego (jednoletnie, dwuletnie, byliny), może kategoryzować rośliny przez wzgląd na ich systematykę biologiczną. W tym przypadku będziemy wyróżniać warzywa kapustne, cebulowe, liściowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate, rzepowate, strączkowe, wieloletnie, przyprawowe i różne. W sensie urzędowym do warzyw zalicza się również grzyby.
We współczesnej nomenklaturze słowa „warzywa” i „jarzyny” są wobec siebie synonimiczne, jednak nie zawsze tak było. Początkowo sformułowanie „jarzyny” było zarezerwowane dla warzyw jednoletnich wysiewanych na wiosnę, które konsumowane były na surowo.
Polska jest jednym z najważniejszych producentów warzyw w całej Unii Europejskiej, zajmując pod tym kątem czwarte miejsce – większą produkcją w UE może poszczycić się jedynie Francja, Hiszpania i Niemcy. Łączna produkcja warzyw w naszym kraju to ok. 5 milionów ton rocznie.
Do najważniejszych warzyw uprawianych w Polsce zaliczymy przede wszystkim marchew, gdzie pod względem wielkości zbiorów Polska znajduje się na pierwszym miejscu. Istotna dla rodzimej gospodarki jest także cebula i kapusta, gdzie ponownie znajdujemy się w europejskiej czołówce. Ostatnim z wymienionych warzyw jest pomidor (z biologicznego punktu widzenia owoc), gdzie pod kątem jego produkcji w UE Polska znajduje się na miejscu czwartym.
Zasadniczo wszystkie warzywa powszechne w Polsce opłaca się uprawiać – wszelkie estymacje w tym zakresie są sprawą bardzo indywidualną. Jak wspomniano wyżej, w Polsce najczęściej uprawia się marchew, cebulę, kapustę i pomidory, jednak nie są to jedyne warzywa o wysokiej rentowności.
Zastanawiając się nad najbardziej opłacalną hodowlą warzyw, trzeba wziąć pod uwagę fakt, że sprzedaż płodów rolnych nie będzie dotyczyć wyłącznie rynku krajowego, ale także zagranicy. W tym kontekście opłacalna będzie również hodowla takich warzyw jak buraki, ziemniaki, pietruszka, kalafior czy brokuły.
Pokaż więcej
Polacy nie od dziś uwielbiają posiadać własne uprawy warzyw i owoców. Takie plony postrzegane są jako zdrowe i ekologiczne, jednak prawda może być zupełnie inna. Badania na warszawskich ogródkach działkowych wykazały poważne nieprawidłowości stanowiące zagrożenie dla zdrowia. Lepiej wiedzieć, co może się kryć w marchewkach i sałacie.
Pod nogami wielu działkowiczów wyrasta roślina, którą zwykle traktujemy jak chwast. Tymczasem młode pędy dzikiego chmielu – zwane przez Francuzów "dzikimi szparagami" – na targach w Europie Zachodniej potrafią kosztować nawet 1000 euro za kilogram. Warto bliżej poznać ten naturalny skarb, który często rośnie tuż za domem.
Gospodarstwo Tabackich z Orzesza znalazło własny sposób na walkę z pośrednikami i niskimi cenami skupu. Przy wjeździe na pola stanął niewielki pawilon, w którym warzywa czekają na klientów bez nadzoru sprzedawcy. Pomysł działa, ale rolnicy proszą o przestrzeganie kilku prostych zasad.Stoisko samoobsługowe w Gardawicach działa tylko w soboty – reszta tygodnia to praca w polu.Klienci sami wybierają warzywa i wrzucają pieniądze do skrzynki.Ceny: marchew i buraki 10 zł za 3 kg, kapusta czerwona 5 zł, biała 4 zł.Rolnicy proszą o zakupy większych partii i terminowy odbiór zamówień.Celem inicjatywy jest ominięcie pośredników i ograniczenie marnowania żywności.
Na targowiskach widać już pierwsze oznaki jesiennej rewolucji. Zmieniają się ceny produktów, które odgrywają kluczową rolę w domowych kuchniach. Trendy na rynku spożywczym przyciągają uwagę zarówno konsumentów, jak i sprzedawców. Czy w najbliższych tygodniach możemy spodziewać się dalszych zaskoczeń?
Zbiory ziemniaka w pełni, a to oznacza jedno: na polach, w magazynach i punktach skupu znów pojawiają się inspektorzy. Nie są to kontrolerzy z ARiMR, sprawdzający poprawność wniosku o dopłaty, ani inspekcja pracy. Na polach zjawiają się przedstawiciele również innej ważnej instytucji.
Polskie ziemniaki znajdują coraz więcej odbiorców poza granicami kraju. Z roku na rok rośnie liczba rynków, do których trafiają bulwy z naszych gospodarstw. Sprzedaż na zagraniczne rynki przynosi rolnikom coraz większe zyski. Dane statystyczne pokazują, że Polska staje się jednym z istotnych graczy w handlu ziemniakami w Europie.
Polacy uwielbiają warzywa korzeniowe, stąd ich duża popularność na polach i w przydomowych ogródkach. Wiele osób wciąż nie wie, w jaki sposób je przechowywać, aby zimą można było je zjeść. Warto zwrócić uwagę zarówno na moment zbiorów, jak i to, gdzie marchew czy buraki spędzą najbliższe miesiące. Inaczej kilogramy jedzenia mogą się zmarnować.
Deszczowe i ciepłe lato to doskonałe warunki do rozwoju chorób grzybowych. Wilgoć sprzyja rozwojowi zgnilizny oraz grzybów, które atakują pomidory. Pierwsze objawy chorób pomidorów pojawiają się na liściach, a dopiero potem zaraza rozprzestrzenia się na inne części roślin.
Powoli wchodzimy w upragniony sezon na pyszne, letnie pomidory. Nauczenie się kilku prostych zasad ich przechowywania pozwoli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem na długo. Liczą się drobne szczegóły, o których zapomina wielu z nas, przez co domowe warzywa tracą na wartościach odżywczych i walorach smakowych.
Choć wiele osób kojarzy czerwiec głównie ze zbiorem pierwszych plonów, to w rzeczywistości jest to wciąż bardzo dobry moment na rozpoczęcie nowych upraw. Stabilne temperatury, długie dni i wilgotna gleba sprzyjają rozwojowi wielu gatunkom warzyw, które można bez przeszkód sadzić nawet po połowie miesiąca.
Ile w tym sezonie kosztuje bób? Fani tego warzywa mogą nie być zachwyceni, ale wiele zależy od tego, dokąd wybierzemy się na zakupy. Zależnie od regionu Polski, za kilogram bobu możemy zapłacić małą fortunę, ale cenowy rekord padł już jakiś czas temu. Okazuje się jednak, że sprzedawcy mają też dobrą wiadomość dla swoich klientów.
Na straganach i w sklepach coraz liczniej pojawiają się młode warzywa, zachęcające swoimi żywymi kolorami i aromatycznym zapachem. Na stoiskach trafimy już zarówno na rodzime, jak i importowane nowalijki. Wiadomo już, jak kształtują się przybliżone ceny poszczególnych warzyw. Które dostaniemy najtaniej, a za jakie trzeba zapłacić najwięcej?
Coraz więcej tegorocznych wczesnych odmian krajowych owoców i warzyw pojawia się na targach oraz w sklepach. Nagłe ochłodzenie może wpłynąć na podaż i wprowadzić nieco zamieszania na polskim rynku w postaci wzrostu cen. A jak wygląda sytuacja z rabarbarem?
Niepozorna roślina rośnie dziko w Polsce, często uznawana za chwast, tymczasem w krajach Europy Zachodniej osiąga niebotyczne ceny. Możesz nawet nie wiedzieć, że w twoim ogródku kryje się taki rarytas.
Codzienne zakupy spożywcze to nie tylko wybór tego, na co mamy ochotę, ale również produktów niezbędnych dla zdrowia. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że nawet "zdrowe" owoce i warzywa mogą zawierać niebezpieczne pozostałości pestycydów. Jakie produkty należą do tych najbardziej zanieczyszczonych i należy ich unikać?
Polska od dawna umacnia swoją pozycję jako kluczowy dostawca jednego z najpopularniejszych produktów rolnych w Europie. W samym 2024 roku wyeksportowaliśmy ponad 112 tysięcy ton tego towaru. Które państwa najchętniej sięgają po nasze plony i jakie zyski osiągnęli krajowi producenci? Wyniki mogą zaskoczyć.
Analiza rynku wskazuje, że w ubiegłym miesiącu ceny większości podstawowych produktów rolnych były wyższe niż przed rokiem. Na polskich giełdach zaczęły już pojawiać się krajowe pomidory, można też obserwować zmiany jeśli chodzi o dostępność i ceny tych importowanych. To pierwszy zwiastun wydarzeń w nadchodzącym, m.in. na te warzywa, sezonie. Będzie drożej?
Praca sezonowa za granicą wciąż przyciąga tysiące Polaków, a zbiór szparagów jest jednym z najpopularniejszych zajęć w okresie wiosennym. Niemcy, Holandia i Szwajcaria już teraz poszukują pracowników. Stawki wyglądają atrakcyjnie, ale czy to rzeczywiście się opłaca? Sprawdzamy, ile można zarobić i jakie warunki oferują pracodawcy.
Poważna choroba ziemniaków od lat spędzała sen z powiek wielu rolnikom. Plantatorzy musieli sprostać ścisłym regulacjom, które nie ułatwiały przede wszystkim eksportu warzyw poza granice kraju. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi postanowiło dokonać zmiany, dzięki którym poszczególne czynności okażą się znacznie prostsze.
Zbiór buraków cukrowych okazał się być rekordowy, niewiele wspólnego z tym miała jednak ich jakość. Cała branża musi przemyśleć strategię, koszty rosną na wielu polach. Jeden z największych producentów ma plan, inwestycja warta jest miliony.
Targi Sadownictwa i Warzywnictwa organizowane w Polsce przyciągają wielu przedstawicieli z branży z kraju oraz zagranicy. Tegoroczna odsłona TSW w Kielcach może pochwalić się dużym sukcesem. Świadczy o tym, chociażby liczba wystawców i odwiedzających wydarzenie.
Dane dotyczące tego, ile pomarańczowego warzywa sprowadzamy do Polski zza granicy, a ile naszej własnej marchwi wyjeżdża w świat są jednoznaczne – dysproporcja pomiędzy eksportem a importem jest bardzo duża. Równie interesujące są kierunki. Okazuje się, że najwięcej marchewek sprowadzamy głównie z dwóch krajów. Zdecydowanie więcej jest jednak kierunków naszego eksportu.
Od 1 stycznia 2025 roku w życie weszły zmiany, które dotyczą sprzedaży owoców i warzyw w polskich sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Te zmiany to efekt wprowadzenia nowych przepisów przez Komisję Europejską. Ogólne informacje na etykietach zostaną zastąpione szczegółowymi. Zobacz, do jakich wymogów muszą dostosować się sklepy.
Za oknem typowa jesienna pogoda. Słońca coraz mniej i ochoty na spędzanie czasu podczas deszczowych październikowych dni. Jesień to także czas największej ilości zachorowań wśród Polaków. Jednak jest na to rada, pomóc może cebula! Zobacz, w jakich cenach obecnie można ją kupić.
Raport "Indeks cen w sklepach detalicznych" autorstwa UCE Research i Uniwersytetu WSB Merito, jasno pokazuje podwyżki cenowe w sklepach detalicznych we wrześniu. Trend wzrostowy utrzymuje się od wielu miesięcy i nic nie wskazuje na to, by codzienne zakupy były tańsze. Wzrost cenowy o dziwo najbardziej uderzył w warzywa i owoce. Jaka jest skala drożyzny?
Podaż sezonowych warzyw powoli maleje, za to ich ceny wyraźnie podskoczyły. Taką sytuację można zaobserwować na podwarszawskiej giełdzie w Broniszach. Największy wzrost cenowy notuje cukinia, choć podwyżki dotknęły także marchew. Jedynie ziemniaki utrzymują się na takim samym poziomie cenowym.
Ziemniak zasłużył sobie na miano najbardziej popularnego warzywa i najchętniej spożywanego w wielu europejskich krajach. Bylina ta występuje jednak na całym świecie i to aż w 10 tysiącach różnych odmian. Na obiad wybieramy zazwyczaj wybieramy ziemniaki młode, bo rewelacyjnie smakują z każdym rodzajem mięsa i surówkami. Udając się na zakupy, nie zdajemy sobie sprawy, że ziemniaki młode, a wczesne to kolosalna różnica.
Jako zapaleni ogrodnicy, którzy posadzili cukinie w swoim ogrodzie, cierpliwie wyczekujecie pierwszych kwiatów, a potem owoców. Dobrze jest, kiedy na krzaku cukinie pojawia się wiele kwiatów, z których będziecie mogli zebrać duże plony. Co jeśli jednak pomimo wszelkich starań i ciągłego obserwowania cukini, na krzaku nie pojawia się ani jeden zwiastun owocowania?