Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > To najlepsze pomidory na przetwory. Koniecznie zasadź je w swoim ogródku
Julia Bogucka
Julia Bogucka 20.03.2025 13:47

To najlepsze pomidory na przetwory. Koniecznie zasadź je w swoim ogródku

Pomidory gałązka
fot. pixabay/kie-ker

Zapaleni ogrodnicy już rozpoczynają prace w glebie, które potrwają przez następne kilka tygodni. Przygotowanie ziemi do wydania plonów to niełatwa sprawa, obejmująca przede wszystkim planowanie gatunków, odmian, umiejscowienia i kolejności sadzenia. Jeśli zimą marzą nam się domowe przetwory z pomidorów, warto zastanowić się nad wybraniem ich odpowiedniego rodzaju. Najpyszniejsze i z najlepszą konsystencją wychodzą właśnie z tych odmian.

Marzec to okres pierwszych zasadzeń

Ziemia już powoli przestaje być zmarznięta, a słońce coraz częściej wygląda zza chmur, aby uraczyć nas piękną, wiosenną aurą. Właśnie rozpoczęła się wiosna astronomiczna, a wraz z nią pojawia się nowa energia do działania, również w przydomowym ogródku. Marzec to miesiąc, w którym zaczynamy prace nad warzywami i owocami, które już wkrótce dadzą obfite plony i pozwolą nam na zaoszczędzenie dużych ilości pieniędzy.

Praca włożona we własny ogród warzywny jest bardzo opłacalna. Nie dość, że nasz portfel nie uszczupli się nadto w sezonie, ponieważ kilka kroków od własnego domu będziemy mieli naturalny, darmowy supermarket, to dodatkowo mamy pewność co do jakości spożywanych produktów. Tylko my będziemy znali wykorzystane nawozy i inne wspomagacze.

rzodkiewka.jpg
Fot. Diana Van der Sluys/Getty Images/CanvaPro

Już teraz możemy pomyśleć o pierwszych roślinach, które już wkrótce odwdzięczą się swoim bogactwem. Marzec to idealny moment na wysianie do gruntu takich okazów jak:

  • pietruszka, 
  • koper, 
  • rzodkiew, 
  • szpinak, 
  • seler, 
  • bakłażan, 
  • bób, 
  • cebula, 
  • marchew, 
  • brokuł,
  • kalafior.

Jeśli marzą nam się latem soczyste pomidory i chcemy uprawiać je od zera, możemy już teraz zasiać nasiona do doniczek i ustawić je na parapecie. Na zewnątrz będzie im jednak wciąż za zimno. Wiadomo jednak kiedy będą gotowe do sadzenia w gruncie.

Patryk Wołosz, Ursula von der Leyen
Fatalny początek roku. Hodowcy mają poważny problem
Już nie jabłonie i śliwy. To egzotyczne drzewko owocowe podbija polskie działki Posadź te rośliny przy truskawkach. W sezonie odwdzięczą się obfitymi plonami

Zbliża się okres sadzenia pomidorów

Lepiej nie próbować wysiać pomidorów już do samego gruntu, szczególnie że istnieje szansa na kolejne przymrozki. Jeśli jednak nie możemy się powstrzymać, możemy wysiać je do doniczek i czekać na wzrost. Sadzonki należy umieścić w ziemi mniej więcej w połowie maja, chyba że dysponujemy ogrzewaną szklarnią — wówczas nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić to już w połowie kwietnia.

Istotny jest również wybór odpowiedniego miejsca, w którym posadzimy nasze pomidory. Warto pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie umieszczać ich w bliskim sąsiedztwie ziemniaków, to grozi zarażeniem ich zarazą ziemniaczaną. Odpowiednim towarzystwem będzie z kolei między innymi pietruszka czy bazylia, ta ostatnia odstraszy niepożądanych lokatorów naszych pomidorów.

pomidory na gałązce.jpg
Fot. erkan budak/Pexels/CanvaPro

Na polskim rynku mamy dostęp do różnorodnych odmian pomidorów, nie ma więc nic dziwnego w tym, że wielu Polaków pała do nich sympatią. Każda z nich jest bowiem nieco inna i nadaje się lepiej do konkretnego typu potraw. Niektóre wolimy na kanapkach, inne w sosach oraz w sałatkach. Pewne jest to, że każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie.

Wśród najpopularniejszych odmian pomidorów uprawianych przez Polaków wyróżniamy przede wszystkim:

  • pomidory rzymskie — świetne do smażenia i do zapiekanek,
  • pomidory śliwkowe — doskonałe w sałatkach i na kanapkach,
  • pomidorki koktajlowe — idealne do tart i omletów,
  • pomidory Costoluto Di Parma — z charakterystycznymi żeberkami, dobre do wszystkiego,
  • pomidory malinowe — świetne na surowo,
  • pomidory czekoladowe — odpowiednie do marynowania.

Wybór zależy przede wszystkim od zapotrzebowania. Jeśli zależy nam na świetnych przetworach, które w kolejnych miesiącach umilą nam gotowanie, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka konkretnych odmian.

Zobacz: Zadbaj o trawnik po zimie już teraz. Będzie soczyście zielony

Te pomidory są najlepsze na przetwory

Pomidory to owoce, które świetnie nadają się do wykonywania z nich różnorodnych przetworów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wszechstronne potrafią być w naszej kuchni. Niejednokrotnie zdarza się, że grają one pierwsze skrzypce w naszych ulubionych daniach obiadowych — to dlatego w wielu miejscach możemy natrafić między innymi na faszerowane pomidory lub makarony z pysznym czerwonym sosem w różnych wariacjach.

Przygotowując przetwory z pomidorów, nie należy ograniczać się wyłącznie do tego, co przyjdzie nam do głowy jako pierwsze, czyli passaty czy bazy do sosu do makaronu. Pomysłów jest wiele i prawdę mówiąc, ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Z pomidorów można bowiem przygotować również pyszne dżemy, keczup czy koncentrat. Niewiele osób wie, że nadają się one również do kiszenia, a przygotowane w ten sposób można użyć do zup oraz soków.

Jest kilka odmian tych warzyw, które świetnie nadają się do przygotowania przetworów. Warto zwrócić przede wszystkim uwagę na kilka z nich, które sprawią, że zamknięte w słoikach przywitają nas później esencjonalnym smakiem i świetną konsystencją. Wśród cech, które powinny posiadać idealne na ten cel pomidory, wymienia się przede wszystkim niewielką zawartość wody, mięsistość oraz aromatyczność.

Eksperci wskazują, że wśród ulubionych odmian tych warzyw wymienia się przede wszystkim włoskiego klasyka San Marzano, który można często spotkać w sosach pomidorowych do pizzy. Warto zwrócić również uwagę na odmiany Roma, Costoluto Fiorentino, Lima, Kmicic, Faworyt, Amish Paste, Granit oraz Bawole Serce. To właśnie dzięki nim nasze przetwory nabiorą pełnego smaku i świetnej konsystencji w formie różnorodnych przetworów. Jeśli planujemy wykorzystanie pomidorów własnej uprawy w takim właśnie celu, warto skupić się na wspomnianych wyżej odmianach.