Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Wiadomości > Zamienniki mięsa na topie. Inwestycja rzędu 477 mld euro
Magdalena Maffioli
Magdalena Maffioli 19.09.2023 08:03

Zamienniki mięsa na topie. Inwestycja rzędu 477 mld euro

mięso
unsplash.com

Państwa członkowskie Unii Europejskiej zadeklarowały przydzielenie łącznej sumy przekraczającej 477 milionów euro (czyli około 2,12 miliarda złotych) na rozwijanie branży roślinnych substytutów mięsa oraz produkcji mięsa w laboratoriach. Informacje te zostały przedstawione w raporcie Good Food Institute, międzynarodowej sieci organizacji promujących nowatorskie rozwiązania w dziedzinie alternatywnych źródeł białka.

Dania i Holandia na czele inwestorów w sektor alternatyw mięsa

Finansowanie programów badawczych, start-upów, firm oraz zakładów produkcyjnych z sektora roślinnych substytutów mięsa wspierane jest przez rządy krajów europejskich. 

Na czele inwestycji jest Dania, która przeznaczyła aż 675 milionów koron duńskich (co stanowi około 405 milionów złotych) na wsparcie producentów mięsnych alternatyw. Holandia zajmuje w tym zestawieniu drugie miejsce z kwotą 60 milionów euro (czyli około 267 milionów złotych) przeznaczoną na program Cellulaire Agricultuur Nederland. Ma on przyspieszyć komercjalizację produkcji mięsa hodowanego komórkowo i metody fermentacji precyzyjnej.  Program obejmuje także edukację i szkolenia pracowników dla rozwijającego się sektora alternatyw mięsa.

 

Więcej przykładów inwestycji w Europie

Przykładów finansowania projektów dotyczących roślinnych zmienników mięsa w Europie jest o wiele więcej. Unia Europejska zwiększyła finansowanie zrównoważonych badań nad białkami do 25 mln euro za pośrednictwem programu „Horizon Europe”, natomiast finansowana ze środków UE platforma EIT Food przekazała 1,8 mln euro na projekty dotyczące roślinnych zamienników mięsa, mięsa komórkowego i fermentacji.

Finlandia z kolei przyznała dotację w wysokości 34 milionów euro startupowi Solar Foods, zajmującemu się fermentacją, umożliwiając mu przyspieszenie prac w pierwszym zakładzie produkcyjnym, a tym samym podwajając krajowe inwestycje w zrównoważone białka.

Skąd tak duże zainteresowanie inwestycjami europejskich państw?

Kraje europejskie uzasadniają tak duże inwestycje w roślinne substytuty mięsa oraz produkcję mięsa komórkowego względami związanymi z bezpieczeństwem żywności (jak Norwegia), troską o środowisko (jak Dania i Szwecja) oraz ambicją bycia światowym liderem w dziedzinie biotechnologii (jak Wielka Brytania i Holandia).

 

 

źródło: Good Food Institute, farmer.pl