"Złoto Syberii". Z owoców tej rośliny zrobisz fantastyczny sok
Rokitnik zwyczajny, zwany również rokitnikiem pospolitym, to mało znany krzew, który jednak kryje w sobie ogromną ilość prozdrowotnych składników. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, co sprawia, że Rosjanie nazywają go "złotem Syberii". W Polsce występuje stosunkowo często, choć nie cieszy się zbytnią popularnością w kuchni.
Rokitnik: łatwo dostępna superżywność
Owoce rokitnika mają wiele zalet. Działają wzmacniająco na wzrok, przeciwmiażdżycowo, opóźniają procesy starzenia i zwiększają odporność na promieniowanie rentgenowskie oraz radioaktywne. Są również wykorzystywane w leczeniu oparzeń, odmrożeń, odleżyn oraz egzemy. Od dawna były polecane przez medycynę ludową na schorzenia takie jak wrzody żołądka, nadciśnienie, anemia, cukrzyca czy choroby reumatyczne, a nawet nowotwory.
Wszystko dlatego, że rokitnik to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, C, E (nazywana "witaminą młodości"), F, K, P, a także kwas foliowy, karotenoidy (prowitamina A), antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy (prowitamina D), garbniki, cukry, kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, nikotynowy) oraz wiele makro- i mikroelementów, takich jak selen, żelazo, bor czy mangan.
Zastosowanie rokitnika zwyczajnego w kuchni
Rokitnik wykazuje działania antyoksydacyjne i przeciwzapalne, a także przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne. Można go spożywać na surowo lub w formie liofilizowanej, ale ze względu na kwaskowaty smak, częściej wykorzystuje się go do przygotowywania przetworów, takich jak dżemy, konfitury i soki. Istnieje również możliwość zrobienia aromatycznej herbaty z rokitnika.
Sok z rokitnika na wyciągnięcie ręki
Późnym latem zdecydowanie warto spróbować zrobić sok z rokitnika samodzielnie. Potrzeba do tego celu kilograma owoców rokitnika i kilograma cukru. Owoce należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie posypać cukrem i odstawić na około osiem godzin. Po tym czasie owoce puszczą sok, który należy odlać do garnka i gotować przynajmniej przez pół godziny. Następnie trzeba odczekać do przestygnięcia mikstury, przecedzić je przez sitko i wlać do butelek. Sok można bez problemu pasteryzować. Gotowy napój najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Sok z rokitnika stanowi doskonałe wsparcie dla zdrowia, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Warto jednak pamiętać, że od jego spożywania powinny powstrzymać się osoby z kamicą żółciową, zapaleniem trzustki, wątroby lub pęcherzyka żółciowego, jak również osoby z wrzodami czy zgagą.
źródło: medonet.pl, sady ogrody.pl