Ostrzeżenie GIS! Groźna bakteria wykryta w mięsie wieprzowym, spożycie może doprowadzić do sepsy
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek 18 listopada pilne ostrzeżenie dotyczycące boczku wędzonego. GIS podał, że w jednej partii produktu wykryta została niebezpieczna bakteria o nazwie Listeria monocytogenes. Sklepy już wycofują tą partię boczku. Jeśli masz taki boczek wędzony w domu, natychmiast go wyrzuć!
Bakteria niezwykle groźna dla dzieci, ciężarnych i seniorów
Na pierwszy rzut oka nazwa tej bakterii może nic nam nie mówić, jednak po dokładnym przeanalizowaniu tematu okazuje się, że Listeria monocytogenes jest bardzo niebezpieczna. Patogen ten może doprowadzić do rozwoju listeriozy, czyli choroby występującej głównie u osób z niedojrzałą lub upośledzoną odpornością komórkową.
Zakażenie bakteryjne jest szczególnie groźne dla pacjentów po przeszczepach narządowych, noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych czy chorujących na nowotwór. Zachorować na listeriozę mogą także osoby uprzednio zdrowe.
Głównymi objawami zakażenia jest gorączka, biegunka, bóle mięśniowe, a nawet zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i sepsa.
W sieci huczy o rozstaniu pierwszej pary z "Rolnik szuka żony 11". Po tej zapowiedzi wielu już nie ma wątpliwościListeria monocytogenes wykryta w partii boczku wędzonego
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w poniedziałek (18 listopada) ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, a w tym przypadku partii boczku wędzonego. W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Poniżej podajemy szczegóły produktu.
Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony
Numer partii: 24305001
Terminy przydatności do spożycia: 30.11.2024
Producent: Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.
Natychmiastowe wycofanie boczku z obrotu
Producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności tej groźnej bakterii w konkretnej partii produktu, podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi.
Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu. - czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły już kontrolę urzędową w zakładzie produkującym boczek wędzony. Producent otrzymał stosowne zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności. Obecnie trwa proces wycofywania partii boczku ze sklepów na terenie kraju, a wszystko dzieje się pod stałym nadzorem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
GIS zwrócił się do konsumentów, aby nie spożywali produktu wskazanego w komunikacie. Poinformowano także o natychmiastowym skontaktowaniu się z lekarzem pierwszej pomocy, jeśli pojawią się jakiekolwiek objawy zakażenia bakterią.