Wieprzowina z soi nowym pomysłem naukowców. Czy rośliny zastąpią mięso?
Informacja o mięsie wyprodukowanym w laboratorium obiegła niedawno cały świat. Obecnie liczne start-upy przygotowują nowe rozwiązania mające walczyć ze zmianami klimatu. Jednym z nich jest brytyjska firma Moolec, która uzyskała zwierzęce białka za pośrednictwem soi.
Walka ze zmianami klimatycznymi
Wiele ekspertów na całym świecie podkreśla, jak ważne jest znalezienie nowych rozwiązań pozwalających na wdrażanie zrównoważonego rolnictwa i dekarbonizacji. Wśród wielu pomysłów prowadzących do zmniejszenia produkcji zwierzęcej, jest tworzenie mięsa w laboratoriach. Koncepcja powstawania tkanek mięśniowych w kontrolowanych warunkach niesie za sobą zarówno mnóstwo zwolenników, jak i przeciwników.
Roślinne zamienniki mięsa zyskują swoją popularność w większości państw na całym świecie. Wiele producentów żywności idąc za powiększającymi się kwotami sprzedaży roślinnych alternatyw, zwiększa swoją ofertę produktów wytworzonych bez udziału zwierząt.
Nowe rozwiązanie produkowania mięsa wieprzowego
Portal Zielona Interia poinformował, że brytyjski start-up Moolec przedstawił jednak nieco inny pomysł na pozyskiwanie mięsa. Firma zdradza, że głównym założeniem jej nowego sposobu wytwarzania mięsa jest dodanie genów świń do genomu zwykłych roślin soi. Dzięki takiemu zabiegowi, naukowcy otrzymali 26,6 proc. ziaren zawierających białka wieprzowe.
Efekt badań przerósł oczekiwania naukowców. Zgodnie z informacją podaną przez portal Zielona Interia, eksperci zakładali czterokrotnie mniejszy efekt swoich eksperymentów.
Wieprzowina z soi dzięki tradycyjnemu rolnictwu
Nowo powstała roślina została nazwana „Piggy Sooy”, a wytwarzana przez nią soja posiada delikatny różowy kolor imitujący wieprzowinę. Uprawa soi z dodanymi genami świni opiera się na tradycyjnym rolnictwie, nie różniąc się od konwencjonalnych upraw tej rośliny.
Na ten moment firma rozwija swoją pilnie strzeżoną technologię i próbuje zwiększyć powodzenie swoich badań. Moolec pragnie również w przyszłości przetestować możliwość wytwarzania mięsa wołowego za pośrednictwem roślin.
Źródło: zielona.interia.pl