Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > Zrób to z pomidorami, a dojrzeją w ekspresowym tempie. Będą pyszne i soczyście czerwone
Zuzanna Kabot
Zuzanna Kabot 02.08.2025 12:09

Zrób to z pomidorami, a dojrzeją w ekspresowym tempie. Będą pyszne i soczyście czerwone

pomidory
Fot. kie-ker/Pixabay

Soczyste i słodkie pomidory dla wielu osób są smakiem lata i wprost nie mogą się doczekać aż będą mogli je zjeść. W momencie, gdy długo nie chcą dojrzeć, ogrodnicy mogą poczuć niemałe rozczarowanie. Może to być spowodowane błędami pielęgnacyjnymi. Nie należy jednak się zniechęcać, tylko wziąć sprawy w swoje ręce i zastosować banalnie prosty trik, dzięki któremu nasze pomidory w mig staną się soczyście czerwone.

Polacy uwielbiają hodować pomidory

Pomidory są jednymi z najchętniej uprawianych warzyw na polskich działkach. Są nie tylko pyszne i zdrowe, ale także mają naprawdę szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy użyć pomidorów jako dodatek do kanapek czy sałatek, ale także ugotować z nich aromatyczną zupę czy sos, a także przygotować domowe przetwory, takie jak ketchup czy marynowane pomidory. Możliwości jest naprawdę wiele, więc nie ma się co dziwić, że coraz więcej osób decyduje się na uprawę pomidorów w swoim ogródku.

Kolejnym plusem tych warzyw jest jest fakt, że ich uprawa w gruncie jest dość prosta, o ile będziemy przestrzegać kilku kluczowych zasad. Jeżeli chcemy mieć własną ekologiczną uprawę pomidorów, w pierwszej kolejności powinniśmy wybrać odpowiednią odmianę. Do uprawy amatorskiej najlepiej sprawdzą się odmiany do gruntu, takie jak: 

  • Malinowy Ożarowski - to pomidor klasyczny i mięsisty, który idealnie sprawdzi się do sałatek;
  • Koralik - mały i koktajlowy, doskonały do uprawy w donicach;
  • Bawole Serce - to pomidory dużych rozmiarów, które są niezwykle soczyste;
  • Złoty Ożarowski  - pomidor żółty i bardzo słodki;
  • Maskotka - odmiana samokończąca.
tomatoes-7434956_1280.jpg
Fot. Kathas_Fotos/Pixabay

Planujesz uprawę pomidorów? Musisz pamiętać o tych zasadach

Zanim zabierzemy się za uprawianie pomidorów, powinniśmy odpowiednio przygotować rozsady oraz stanowisko w ogrodzie. To warzywa ciepłolubne i wrażliwe na chłód, więc najlepiej będą się czuły w miejscu słonecznym i osłoniętym od wiatru. Jeśli chodzi o glebę, to musi być ona żyzna i dobrze przepuszczalna. Ogrodnicy powinni też pamiętać, że każda roślina powinna być podwiązana do palika lub sznurka.

W pielęgnacji pomidorów niezwykle ważne jest podlewanie. Tutaj trzeba zadbać o odpowiednią równowagę - pomidory nie mogą być przesuszone, ale nie lubią też nadmiaru wody. Musimy podlewać je regularnie i najlepiej rano. Co bardzo ważne, powinniśmy lać wodę u podstawy rośliny, nigdy po liściach, bo to może sprzyjać rozwojowi chorób grzybowych, na które te warzywa są niezwykle wrażliwe.

W związku z tym, niezwykle ważne jest rozpoznanie choroby i odpowiednia reakcja. Jedną z najczęściej spotykanych chorób jest zaraza ziemniaczana, która powoduje brunatne plamy na liściach i owocach. Możemy zwalczyć ją oprysk z czosnku, mleka (1:10 z wodą) lub skrzypu. Pomidory równie często borykają się też z szarą pleśnią, powodującą szary nalot i gnicie części roślin. Wówczas należy usuwać chore liście, poprawić przewiewność i nie zraszać liści.

ZOBACZ TAKŻE: Podlej tym sadzonki pomidora, a będą grube i zdrowe jak nigdy. Sąsiedzi zzielenieją z zazdrości

Pomidory nie chcą dojrzeć? Zastosuj ten trik, a w mig staną się czerwone

Oprócz różnego rodzaju chorób, uciążliwym problemem dla wszystkich ogrodników może być też ich opóźnione dojrzewanie. Proces przebarwiania się plonów może być spowodowany błędami w pielęgnacji. Tak naprawdę powodów wywołujących to zjawisko może być wiele, a jeden z nich to zbyt duże nawodnienie gleby. Gdy roślina już wypuści owoce, warto podlewać ją tylko wtedy, kiedy gleba będzie delikatnie przeschnięta.

Opóźniony proces dojrzewania pomidorów może być wywołany także nadmiernym nawożeniem ich mieszankami, które zawierają głównie azot. W fazie wzrostu owoców o wiele lepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po roztwory bazujące na potasie.

Jeżeli nasze warzywa wybarwiają się wyjątkowo długo i zaczynamy powoli tracić cierpliwość, powinniśmy zastosować banalny trik, do którego będziemy potrzebować tylko i wyłącznie wykałaczki. Wystarczy, że weźmiemy ten drewniany patyczek, zdezynfekujemy go i zrobimy nim dwa maleńkie ukłucia w dolnej części każdego owocu. To doprowadzi do zwiększenia produkcji etylenu - substancji odpowiadającej za dojrzewanie i zmianę koloru.

Ten naturalny sposób wspomoże uprawę bez konieczności używania chemicznych substancji. Trik z wykałaczką jest banalnie prosty, szybki, a w dodatku tani i może zdziałać cuda. Sprawi, że nasze pomidory szybko nabiorą soczyście czerwonego koloru i będziemy mogli cieszyć się ich pysznym, soczystym smakiem.