RolnikInfo.pl
mięso

reuters.com

Hiszpania: zjedzono "steki" z drukarki 3D. Zaskoczył jeden szczegół

19 Marca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Więckowska

Udostępnij:

29 czerwca 2021 roku odbyło się międzynarodowe wydarzenie handlowe w Barcelonie - Mobile World Congress - podczas którego hiszpański start-up Novameat zaprezentował "steki" wyprodukowane z materiałów roślinnych za pomocą drukarki 3D.

Roślinny wyrób, mający naśladować mięso, był degustowany przez przybyłych na miejsce gości. Jeden z nich wyraził się na temat "steku" następująco:

- Nie dawał on odczucia smaku tradycyjnego steku, ale byłem pozytywnie zaskoczony, ponieważ nie oczekiwałem, że jego tekstura będzie tak dobra.

Roślinna alternatywa mięsa prosto z drukarki 3D

Choć wielu rolników, widząc nowości z pogranicza przemysłu spożywczego i najnowszych technologii, z politowaniem kręci głowami, to nie da się zaprzeczyć, że roślinne alternatywy mięsa stają się coraz bardziej popularnym wyborem coraz większej liczby konsumentów na całym świecie.

29 czerwca 2021 roku w Barcelonie odbyły się targi Mobile World Congress, podczas których otworzony w 2018 roku start-up zaprezentował nietypowy produkt spożywczy: roślinne "steki" tworzone za pomocą drukarki 3D.

Na stoisku firmy Novameat przybyli goście mogli spróbować wyrobu, m.in. w formie smażonej i na szaszłyku. Warto dodać, że opinie na temat roślinnych "steków" były pozytywne. Członek zarządu firmy, Alexander Campos, w rozmowie z dziennikarzami Reuters powiedział:

- Chodzi o zastąpienie mięsa zwierząt czymś, co jest lepsze dla planety, dla nas i dla samych zwierząt.

Opinie o roślinnych "stekach"

Firma Novameat zapowiada, że technologia drukowania roślinnych produktów imitujących mięso może zostać wprowadzona do masowej produkcji nawet w przyszłym roku.

Jak się okazuje, produkt oferowany przez hiszpański start-up mógłby być produkowany przez drukarki 3D w ilości do 500 kilogramów na godzinę.

Produkty roślinne, które mają naśladować mięso, stają się coraz częstszym wyborem konsumentów. Choć wegańskie produkty nie są jeszcze tak popularne jak tradycyjne wyroby mięsne, to wiele firm mięsnych dostrzega nowy trend na rynku i stara się go wykorzystać w jak najlepszy sposób.

Przykładem - również na naszym polskim podwórku - mogą być oferty bezmięsnych kiełbas i szynek pojawiających się w ofertach firm, które dotychczas zajmowały się sprzedażą tylko tradycyjnych wyrobów mięsnych.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl

Źródło: reuters.com, Twitter / @reuters

Magdalena WięckowskaAutor

Z wykształcenia muzyk, filozof i polonista. Stanowisko wydawcy i redaktora w na portalu RolnikInfo jest moim debiutem w branży dziennikarskiej, choć praca ze słowem pisanym towarzyszy mi od wielu lat.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: magdalena.wieckowska@rolnikinfo.pl

Podobne artykuły

agrounia

"Tam tak samo pracują ludzie". Agrounia skrytykowana za akcje w supermarketach

Czytaj więcej >
grzyby

W wielu lasach próżno szukać kurek. Najtrudniejsza sytuacja od 40 lat

Czytaj więcej >
wielka brytania mleko

Wielka Brytania: rolnicy wylewają dziesiątki tysięcy litrów mleka. Powód jest jeden

Czytaj więcej >
miód

Niekorzystne prognozy dla pszczelarzy. Ilość miodu może niepokoić

Czytaj więcej >