RolnikInfo.pl
mięso

pixabay.com

"Mięso" z roślin podbija rynek w Polsce. Roczny wzrost sprzedaży sięgnął już 107%

21 Lutego 2021

Autor tekstu:

Magdalena Więckowska

Udostępnij:

Wegetarianizm i weganizm na dobre rozgościły się w świadomości konsumentów, a na sklepowych półkach pojawiają się kolejne alternatywy tradycyjnego nabiału i mięsa. Produkty roślinne stają się coraz bardziej popularne - "mięso" z roślin gości już w co dziesiątym gospodarstwie domowym.

Badania GfK ukazują, że w skali roku do listopada 2020 sprzedaż roślinnych alternatyw nabiału odnotowała 44-procentowy wzrost w sensie wartościowym, a także 50-procentowy wzrost w aspekcie ilościowym. Roślinne zamienniki mięsa prezentują odpowiednio wartości wzrostowe rzędu 138% oraz 107%.

Mięso bez zwierzęcia

Dane dotyczące popularyzacji produktów pochodzenia roślinnego przedstawił GfK Polonia. Mimo to zmiany widać gołym okiem - na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej roślinnych alternatyw tradycyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Na trend weganizmu reagują również duże firmy - podczas ostatniej wideokonferencji prasowej SM Mlekpol stwierdził, iż zauważa zmianę nawyków żywieniowych konsumentów, przez co w planach jest wprowadzenie mleka roślinnego do portfolio firmy. 

Tak jak w mięso na bazie roślin zaopatruje się już co dziesiąte gospodarstwo domowe w Polsce, wegański nabiał wybiera aż 30% z nich. Dlaczego mamy do czynienia z dynamicznym wzrostem zainteresowania produktami roślinnymi? 

Jak podaje "Rzeczpospolita", niebagatelny wpływ na refleksję wobec własnych nawyków żywieniowych i ich zmianę wywarła pandemia koronawirusa.

Czy jednak zmieniające się upodobania konsumentów są w stanie stać się realną konkurencją dla tradycyjnego mięsa i nabiału pochodzenia zwierzęcego? 

Dynamiczne zmiany na rynku

Grzegorz Mech, manager w Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia powiedział dla "Rzeczpospolitej", odwołując się do najświeższych danych:

- W stosunku do tego okresu roku 2019 liczba nabywców roślinnego mięsa wzrosła (...) ponad dwukrotnie.

Choć liczba osób zainteresowanych roślinnymi alternatywami mięsa i nabiału rośnie, to trudno prognozować, by w najbliższych latach producenci drobiu, wołowiny czy wieprzowiny odczuli to na własnej skórze, a ich produkty przestały być popularne w polskich sklepach. 

Kto zazwyczaj decyduje się na przekształcanie swojej diety z pomocą roślinnych alternatyw? Dane GfK ukazują, iż są to osoby młode - w wieku do 29 lat, które nie mają dzieci. Ponadto grupa ta posiada dochody przewyższającą średnią krajową.

Co ciekawe, osoby te mieszkają głównie na wsiach - są to jednak mieszkańcy napływowi, sytuujący się ze swoimi gospodarstwami domowymi na obrzeżach aglomeracji. Choć - technicznie rzecz biorąc - mieszkają na wsi, to ich życie jest związane na co dzień z miastem. 

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: agropolska.pl

Podobne artykuły

Jakub Kaminski/East News

Biznes

Koniec wykorzystywania luki prawnej? PiS szykuje zmiany

Czytaj więcej >
brytyjski rolnik

Biznes

Brytyjski rolnik bogaci się w zaskakujący sposób. Wszystko dzięki krowom

Czytaj więcej >
bill gates

Biznes

Bill Gates zainwestował w rolnictwo. Ziemniaki sprzedaje firmie McDonald's

Czytaj więcej >
biedronka - kapusta

Biznes

"Mimo gradobicia, jest pełnowartościowa". Biedronka odkupi kapustę od rolników

Czytaj więcej >
truskawki

Biznes

Od 17 zł/h przy zbiorze truskawek. Skąpstwo rolników czy jedyna rozsądna opcja?

Czytaj więcej >
projekt ustawy

Biznes

Projekt ustawy przyjęty. Ogromne zmiany dla tysięcy rolników

Czytaj więcej >