mrirw
unsplash.com / fot. Bernard Tuck
Autor Magdalena Więckowska - 31 Stycznia 2021

Nowy pomysł MRiRW. W projekcie m.in. ziemniaki, wieprzowina i wołowina

MRiRW wraz z KOWR i GovTech Polska z Kancelarii Prezesa Rady Ministrów zainicjowały powstanie nowego projektu zwanego paszportyzacją polskiej żywności. Celem projektu jest lepsze oznakowanie żywności oraz lepsza dostępność informacji na jej temat dla konsumentów.

MRiRW w programie pilotażowym opisywanego projektu planuje uwzględnić rynek wołowiny, wieprzowiny oraz ziemniaków.

MRiRW i paszportyzacja polskiej żywności

Projekt zwany paszportyzacją polskiej żywności ma z założenia wpisywać się w założenia strategii Od pola do stołu. W jego ramach ma powstać cyfrowy system, który umożliwiałby konsumentom pozyskiwanie informacji na temat produktów rolno-spożywczych.

Taki proces jest jednak możliwy tylko w sytuacji, gdy transakcje we wszystkich ogniwach produkcji i dystrybucji będą rejestrowane i zatwierdzane.

Krytycy mogą stwierdzić, że są to kolejne obowiązki, lecz chodzi tak naprawdę o jak najlepsze poinformowanie konsumenta o pochodzeniu wybieranego przez niego produktu.

Niemałe zagrożenie u Gienka i Andrzeja z Plutycz. Internauci: Niemałe zagrożenie u Gienka i Andrzeja z Plutycz. Internauci: "tragedia będzie"Czytaj dalej

Taka polityka może w perspektywie długoterminowej wpłynąć na kształtowanie się nowych nawyków konsumenckich wyrosłych na zwiększonym zaufaniu wobec polskich producentów żywności. Tzw. paszportyzacja polskiej żywności może zatem stać się biznesową szansą dla rolników.

Paszportyzacja żywności

Opisywany projekt wpisuje się w oczekiwania Unii Europejskie, a także oczekiwania, jakie stawia współczesny konsument. W tym kontekście portal agrofakt.pl cytuje szefa resortu rolnictwa Grzegorza Pudę:

Projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w międzynarodowe trendy, w ogólnoświatowe trendy. Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji. Aby doskonale zdawał sobie sprawę z tego skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwórczym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi plan utworzenia cyfrowego systemy rejestracji żywności poparło konkretnymi danymi. Okazuje się bowiem, iż sporą bolączką polskiego rynku jest mniejsze zaufanie do finalnego produktu żywnościowego.

Zdaniem resortu rolnictwa brakuje także przejrzystości w łańcuchach dostaw żywności (co bezpośrednio wpływ na wcześniej wymieniony argument). Mniejsza przejrzystość sprawia, iż wzrasta prawdopodobieństwa wystąpienia błędów, a nawet oszustw czy korupcji.

MRiRW widzi w nowym projekcie szansę na zapobieganie niektórym przypadkom zanieczyszczeń i skażeń żywności. Widać, że cele paszportyzacji polskiej żywności są zakrojone na szeroką skalę. O kolejnych krokach rozwoju projektu będziemy informować na bieżąco.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

źródło: agrofakt.pl

Następny artykuł