RolnikInfo.pl

unsplash.com / fot. D.C. Paduret

Niższa jakość tegorocznych plonów. Wszystkiemu winna pogoda

19 Marca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Więckowska

Tegoroczny sezon nie był łatwy zarówno dla producentów żywności roślinnej, jak i tej pochodzenia zwierzęcego. Na plony o gorszej jakości wpłynęła przede wszystkim pogoda - nawałnice, burze, opady gradu, podtopienia i susze.

Dobrym wyznacznikiem sytuacji w sektorze rolnym jest rynek hurtowy w Broniszach. Ekspert Maciej Kmera zdradza, że obecnie panuje niedobór m.in. warzyw korzeniowych i liściowych.

Niekorzystna pogoda, gorsze plony

Sierpniowe obfite opady deszczu w dużej części Polski pokrzyżowały plany rolników, którzy przygotowywali się do żniw. Problem mają również producenci warzyw, których pola były systematycznie zalewane przez nadmiar wody opadowej.

Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach,w rozmowie z Business Insider powiedział, że dostawcy towarów mają niemały problem m.in. z jakością warzyw korzeniowych i liściastych, a także śliwek.

Bronisze przeżywają również niedobór sałaty, szpinaku, cebuli, śliwek, szczawiu, kalafiorów, brzoskwiń i moreli.

Wiele pól nadal stoi w wodzie, a kiedy uda się wreszcie zebrać warzywa, ich duża podaż wpłynie na gwałtowny spadek cen.

Maciej Kmera podejrzewa, że ze względu na problematyczność przechowywania takiego towaru, rolnicy będą chcieli go jak najszybciej sprzedać. Oznacza to, że po upłynnieniu zebranych plonów jesienne stawki za pozostałą żywność mogą niemiło zaskoczyć konsumentów wysokimi cenami.

Problem ze zbożem

Również ziarno z tegorocznych zbiorów pozostawia wiele do życzenia pod względem swojej jakości. Izba Zbożowo-Paszowa wskazuje, że pozostałe około 5% nieskoszonego zboża będzie się nadawało tylko na paszę.

Powodem problemów producentów zbóż była - to już nie zaskoczenie - wyjątkowo niekorzystna pogoda, która uniemożliwiała dokończenie żniw.

Jak podaje Izba Zbożowo-Paszowa, ilość zbóż konsumpcyjnych jest znacznie niższa niż w ubiegłym sezonie.

W najlepszej sytuacji są rolnicy z północnej i zachodniej Polski - 70% zebranych przez nich plonów nadaje się do konsumpcji.

Gospodarze z południa i wschodu są w dużo gorszej sytuacji - od 60 do 70% zebranego zboża ma jakość paszową.

Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:

  • Premier w liście na dożynkach jasnogórskich: "Obszary wiejskie to nasza duma"

  • Wiemy, w jakich regionach jest najwięcej grzybów. "Rusza lawina"

  • Jakie kary grożą rolnikowi, który nie posiada OC ciągnika lub przyczepy? Wyjaśniamy

Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres [email protected]

Źródło: onet.pl, agropolska.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Uprawy

GUS: nowe dane dotyczące produkcji warzyw gruntowych w Polsce
Czytaj więcej >

Uprawy

Najnowsze prognozy plonów kukurydzy. Polscy rolnicy mają powody do radości
Czytaj więcej >

Uprawy

Zbadano 2477 gmin. Gdzie zagrożenie suszą rolniczą jest największe?
Czytaj więcej >

Uprawy

WIORiN: przeprowadzono badania pozostałości pestycydów w płodach rolnych
Czytaj więcej >

Uprawy

Nielegalna plantacja na polu. W akcji policyjny dron
Czytaj więcej >

Uprawy

Kampania cukrownicza ruszyła. Obiecujące prognozy ws. produkcji cukru
Czytaj więcej >
Magdalena Więckowska

Z wykształcenia muzyk, filozof i polonista. Stanowisko wydawcy i redaktora w na portalu RolnikInfo jest moim debiutem w branży dziennikarskiej, choć praca ze słowem pisanym towarzyszy mi od wielu lat.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]