Przez to pomidory pękają na krzakach. Dzięki prostym zasadom plony zostaną nienaruszone

Chyba każdy ogrodnik, który próbował swoich sił w hodowaniu pomidorów, doświadczył tego zawodu — owoce ciężkiej pracy, które zapowiadają się wyjątkowo pysznie i obiecująco, w pełni dojrzewają, a następnie… pękają, doprowadzając do irytacji najbardziej cierpliwego gospodarza. Okazuje się, że przestrzeganie prostych zasad może znacząco ograniczyć takie uszkodzenia na pomidorach. Pewne okoliczności natomiast sprzyjają takim pęknięciom.
Czy można jeść pęknięte pomidory?
Jeśli doszło do popękania pomidorów, nie musi to oznaczać, że owoce są skazane na straty. Jeśli zauważymy takie zmiany na powierzchni owoców, najlepiej od razu zerwać je z krzaka, następnie trzeba każdy z nich dokładnie obejrzeć. Warto przejrzeć również te niedojrzałe sztuki, ze względu na możliwość szybkiego rozpoznania ewentualnej zarazy.

Jeżeli pęknięcia są suche i zamknięte, a same pomidory twarde można się cieszyć — najprawdopodobniej nadają się do spożycia. W przypadku niedojrzałych owoców warto położyć je w suchym i jasnym miejscu i dać im czas, aby dojrzały. Proces ten nastąpi szybciej, jeżeli zostaną ułożone w sąsiedztwie jabłek, ponieważ wydzielają one etylen. Pod jego wpływem w owocach zachodzą procesy, w wyniku których gromadzi się w nich więcej likopenu, natomiast spada zawartość chlorofilu (zielonego barwnika). Owoce zmieniają barwę na właściwą dla danej odmiany, a nasiona dojrzewają.
Jeśli pęknięcia są otwarte, wydziela się z nich śluz, lub widoczne są efekty działania szkodników, pomidory trzeba wyrzucić, ze względu na procesy gnilne, które już w nich zaszły. Dlaczego pomidory pękają i jak do tego nie dopuszczać?

Dlaczego pomidory pękają?
W przypadku pomidorów sadzonych na gruncie najczęstszą przyczyną pękania pomidorów na krzakach jest nagły nadmiar wody, do którego dochodzi zazwyczaj w wyniku ulewnych deszczy, lub zbyt intensywnego podlewania. Pomidory, które dotknął niedobór wody, próbują jak najszybciej uzupełnić jej zapas, przez co ich miąższ zaczyna rosnąć szybciej niż skórka, która w efekcie zaczyna pękać.
Przy uprawie szklarniowej pomidorów przyczyną ich pękania jest zazwyczaj zbyt wysoka wilgotność powietrza albo jej regularne wahania. W takiej sytuacji para wodna skrapla się na powierzchni owoców, która pod wpływem działania słońca prowadzi do pękania skórki pomidorów. Zbyt wysoka wilgotność powietrza utrudnia liściom wydalanie wody w postaci pary wodnej. To prowadzi do gromadzenia się nadmiernej ilości wody w miąższu i w efekcie do pękania skóry.

Pomidory na krzakach pękają również w wyniku nadmiernego obrywania liści w czasie tzw. ogławiania pomidorów. To zabieg jak najbardziej wskazany dla prawidłowego wzrostu i owocowania roślin, jednak można przy nim usunąć za dużo liści, których mała ilość utrudnia efektywne odprowadzanie wody w formie pary wodnej. Brak liści naraża odsłonione owoce na działanie słońca.
Przyczyną pękania pomidorów na krzakach może być też przenawożenie ich azotem. Co zrobić, aby efektywnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia uszkodzeń na owocach?
Zobacz też: Tyle kosztuje hektar ziemi rolnej w Polsce. Ceny są coraz wyższe
Dzięki tym zasadom ochronisz pomidory przed pękaniem
Aby zapobiec pękaniu pomidorów, warto zwrócić szczególną uwagę na podlewanie, które powinno być regularne, jednak niezbyt obfite. Nie dopuszczamy do deficytu wody. Aby utrzymać stały poziom wilgotności gleby, warto wyścielić ją na przykład korą lub słomą. W trakcie podlewania uważamy, aby nie zmoczyć liści i owoców.

Podczas pomidorów i nie należy usuwać nadmiernie ich liści. Obrywamy je regularnie, a jednorazowo nie usuwamy więcej niż 2-3 liście z jednego krzaka. Do tego nawożenia azotem zaprzestajemy już na początkowym etapie wzrostu roślin.
Istnieją również odmiany, które mają grubszą skórkę i dzięki temu są bardziej bardziej odporne na pękanie. Wśród nich wymienić można m.in. takie odmiany jak: Koneser, Tamaris, Jawor, Rumba Ożarowska, Baron i Koralik.




































