Tak wyczyścisz grzyby w kilka sekund. Wystarczy jeden prosty trik

Chyba niemal każdy chociaż raz w życiu miał okazję poczuć nieprzyjemny piasek pod zębami po zjedzeniu niedokładnie umytych grzybów. Taka niedogodność nie pozwala w pełni delektować się smakiem leśnych skarbów. Warto znać dwie sztuczki, które przydadzą się podczas szczególnie podczas oczyszczania kurek, ale będą dobrze sprawdzać się również przy innych gatunkach.
Sezon na uwielbiane kurki w pełni
Rozpoczął się wyczekiwany przez grzybiarzy sezon na kurki, wyróżniające się wyjątkowym, delikatnym smakiem. Ich oczyszczanie jest jednak wyzwaniem nawet dla najbardziej doświadczonych — ziarenka piasku i inne zanieczyszczenia kryją się głęboko pod blaszkami, przez co wyjątkowo trudno do nich dotrzeć.

Niektórzy preferują namaczanie grzybów w wodzie, ale doświadczenie pokazuje, że nie jest to najlepsze wyjście, ponieważ nasze zbiory po takim zabiegu mogą stać się gąbczaste, przez co zyskają nieapetyczną konsystencję. Jak zatem zabrać się do tej czynności, aby móc cieszyć się smakiem grzybków w pełni?
Tak dokładnie wyczyścisz kurki
Jednym z najszybszych i najlepszych sposobów na dokładne oczyszczenie kurek polega na użyciu mąki. Grzyby przekładamy do naczynia i dokładnie oprószamy je mąką. Następnie delikatnie mieszamy dłonią, czekamy kilka minut, wkładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Mąka oblepia różnego rodzaju zanieczyszczenia znajdujące się na kurkach, dzięki czemu łatwiej usuwa się je wraz z wodą podczas opłukiwania.

Druga metoda na dokładne oczyszczenie grzybów również jest szybka i prosta. Do miski przekładamy kurki, posypujemy je solą i zalewamy przegotowaną, gorącą wodą. Grzyby delikatnie mieszamy łyżką. Proces warto powtórzyć trzykrotnie dla uzyskania najlepszego efektu. Nieco inaczej będziemy postępować w przypadku przygotowywania grzybów do mrożenia i suszenia, a do smażenia i gotowania. Na czym polegają różnice?
Zobacz też: Niezwykły ptak w Polsce. To prawdziwa sensacja nad Bałtykiem, nawet eksperci są w szoku
Jak czyścić grzyby przeznaczone do mrożenia i suszenia?
Czyszczenie grzybów przed suszeniem i mrożeniem najłatwiej wykonuje się szczoteczką ze sztywnym włosiem lub wilgotną szmatką. Większe zabrudzenia łatwo zdrapać za pomocą małego i ostrego nożyka. Warto jednak pamiętać, że zeskrobywać można kapelusze grzybów tylko twardszych, takich jak prawdziwki czy podgrzybki. Nie warto tego robić z delikatnymi maślakami, bo możemy naruszyć strukturę grzyba i zniszczyć go przed spożyciem.
Jak oczyścić grzyby przed smażeniem i gotowaniem?
W przypadku grzybów, które od razu chcemy poddać obróbce termicznej, czyszczenie wygląda nieco inaczej. Grzyby, które mają zostać zjedzone na świeżo, możemy bez przeszkód płukać po bieżącą wodą w durszlaku. Dokładnie wypłukane grzyby trzeba jeszcze przejrzeć w poszukiwaniu mocniejszych zabrudzeń, których pozbędziemy się za pomocą nożyka lub szczoteczki.




































