wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
Obserwuj nas na:
RolnikInfo.pl > Kury

Kury

kurnik
19.03.2022 02:42 Pożar kurnika w gospodarstwie. Udusiło się 100 kurczaków

O dramatycznej sytuacji, do której doszło w jednym z gospodarstw na terenie województwa wielkopolskiego poinformowała Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Chodzieży. W środę 25 sierpnia 2021 roku jeden z kurników na fermie drobiu stanął w ogniu. Pomimo interwencji jedenastu jednostek straży pożarnej, żywioł doprowadził do dotkliwych zniszczeń - wskutek dużego zadymienia udusiła się setka kurczaków. Dramatyczny pożar kurnika w WielkopolsceKomenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Chodzieży poinformowała na swojej stronie internetowej o dramacie, jaki rozegrał się w środę 25 sierpnia 2021 roku w Próchnowie (gm. Margonin, woj. wielkopolskie). Przed godziną 19:00 druhowie otrzymali informację o pożarze kurnika w jednym z lokalnych gospodarstw rolnych. Na miejsce zadysponowano 31 strażaków w jedenastu zastępach z JRG PSP Chodzież, JRG PSP Wągrowiec, OSP Próchnowo, OSP KSRG Margonin i OSP KSRG Budzyń.

kury
19.03.2022 02:42 Nocny pożar na wsi. 8 tys. kur zginęło w płomieniach

Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Wołowie podzieliła się w ostatnich dniach porażającą informacją dotyczącą nocnego pożaru kurnika w województwie dolnośląskim. Ogień pochłonął osiem tysięcy kur niosek. Z żywiołem walczyło siedemdziesięciu strażaków w dwudziestu jednostkach straży pożarnej z okolicznych powiatów. Ogromny pożar kurnika w środku nocyPożary dobytku rolniczego dotykają zarówno maszyn, zboża na pniu, jak i zabudowań gospodarczych ze zwierzętami. Choć wszystkie szkody w gospodarstwie wiążą się z ogromnym żalem do losu, to dramatyczna śmierć przestraszonych zwierząt jest zawsze dla hodowcy prawdziwą tragedią. Jak poinformowała Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Wołowie na swojej oficjalnej stronie internetowej, w nocy 31 lipca 2021 roku doszło do potężnego pożaru kurnika w Lubiążu (gm. Wołów, woj. dolnośląskie). Ogień w błyskawicznym tempie zajął budynek o długości 150 metrów, doprowadzając do śmierci ośmiu tysięcy kur niosek.

Ptasia grypa - kolejne ogniska
19.03.2022 02:38 "Wdrożone zostały wszelkie procedury". Kolejne ogniska ptasiej grypy

- Główny Lekarz Weterynarii informuje o wyznaczeniu 18. i 19. w 2021 r. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w Polsce, stwierdzonych na postawie wyników badań laboratoryjnych PIWet-PIB Puławy z 5 lutego br. Są to ogniska wtórne do uprzednio wykrytych ognisk HPAI - przekazano na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii.

chiny
19.03.2022 02:38 Chiny: niebezpieczne ślady na opakowaniach drobiu z Rosji. Import chwilowo wstrzymany

Zgodnie z obowiązującym prawem Chińska Republika Ludowa zawiesiła tymczasowo deklaracje importowe firm, od których pozyskiwano drób do Państwa Środka. Chiny znowu wykryły ślady wirusa To już nie pierwszy raz, gdy chińskie władze potwierdzają wykrycie śladów koronawirusa na opakowaniach produktów spożywczych.Całkiem niedawno opisywaliśmy sprawę związaną z importowanymi australijskimi czereśniami, na których opakowaniach Chińczycy stwierdzili obecność koronawirusa. Jak podaje portal wiescirolnicze.pl, podobna sytuacja miała miejsce z koronawirusem na opakowaniach mrożonej wołowiny importowanej z Brazylii do Chin, a także paczkach mięsa z Argentyny. Tym razem niebezpieczne ślady wirusa COVID-19 miały być zlokalizowane na opakowaniach trzynastu partii produktów drobiowych. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz podaje, iż na teren Chin eksportowała je rosyjska firma będąca częścią spółki Cherkizovo. Agencja Reuters cytowana przez anglojęzyczny portal the poultrysite.com podaje natomiast, że opakowania pochodziły od trzech firm z trzech różnych regionów w Rosji.

mięso
19.03.2022 02:38 Zakaz sprzedaży drobiu z powiatu ostrowieckiego do Hongkongu. Cios dla hodowców

O zakazie importu mięsa drobiowego i produktów drobiowych do Hongkongu poinformował Główny Inspektorat Weterynarii w komunikacie na swojej stronie internetowej. Mięso drobiowe nie pojedzie do HongkonguChoć skala rozprzestrzeniania ptasiej grypy nie jest w Polsce tak gigantyczna, jak chociażby we Francji, to kolejne potwierdzone ogniska HPAI sieją spustoszenie wśród drobiarzy.Każde ognisko sprawia, że stada zwierząt są utylizowane, a sprzedaż mięsa i produktów drobiowych staje się znacznie utrudniona. Do grona powiatów, które nie otrzymają zielonego światła od Hongkongu na sprzedaż mięsa drobiowego i produktów drobiowych dołączył powiat ostrowiecki. W komunikacie GIW możemy przeczytać: W związku z potwierdzeniem ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatu ostrowieckiego w województwie świętokrzyskim, właściwa służba Hongkongu poinformowała o wprowadzeniu zakazu importu mięsa drobiowego (tuszki, elementy, podroby) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) w odniesieniu do ww. powiatu.Co więcej, wszelkie ograniczenia związane z wykryciem kolejnego ogniska ptasiej grypy wchodzą w życie ze skutkiem natychmiastowym.

wieś kury
19.03.2022 02:37 Wielkopolska: wstrzymano dużą inwestycję rolną. Mieszkańcy mówią "nie" inwestorowi

Opisywana ferma przemysłowa miała produkować aż 10 milionów kurcząt i indyków w ciągu roku. Okoliczni mieszkańcy w zdecydowany sposób manifestowali swoje niezadowolenie - nie tylko ze względu na hałas i zanieczyszczenie środowiska, ale także z powodu uciążliwego odoru. Wójt gminy zablokował budowę fermy drobiuChoć obecnie mamy do czynienia z coraz częściej pojawiającymi się wielkimi przemysłowymi fermami zwierząt, to inwestycje te praktycznie nigdy nie spotykają się z aprobatą osób, które będą musiały mieszkać w ich okolicy. Nie inaczej było w przypadku mieszkańców Brudzewa w województwie wielkopolskim, gdzie planowano budowę fermy drobiu. Początkowe plany wskazywały, że roczna produkcja kurcząt i indyków miała sięgać około dziesięciu milionów ptaków. Trudno zatem oczekiwać, by spokojna dotychczas okolica nie odczuwała przykrych skutków masowej hodowli zwierząt: brzydkiego zapachu, hałasu, a także skażenia środowiska. Przeciwny budowie inwestycji był również wójt gminy Blizanów, który wydał negatywną decyzję środowiskową dla inwestora. Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-13]Mieszkańcy nie kryją zadowolenia, iż wójt Sławomir Musioł stanął po ich stronie. Nie oznacza to jednak, że widmo budowy fermy zostało kompletnie zażegnane.

niemcy kurczęta
23.05.2021 02:00 Niemcy zdecydowały. Ważna zmiana dotycząca drobiu

Jak przekazuje portal farmer.pl, co roku w Niemczech zabija się więcej niż 40 milionów kogucików poprzez gazowanie i rozdrabnianie żywcem. Bundestag zadecydował o losie piskląt płci męskiejNie jest tajemnicą, że w kurzym stadzie koguty nie będą się ze sobą dobrze dogadywać - dlatego naturalne jest, iż preferuje się liczebną przewagę samic nad samcami. Młodo wyklute koguciki najczęściej sprzedaje się lub przeznacza na ubój.Jest to jednak poziom przydomowych, amatorskich hodowli drobiu. Sytuacja na wielkich fermach przemysłowych wygląda nieco inaczej. W Niemczech, Francji, Polsce i innych państwach krótko po wykluciu dokonuje się masowego uboju niechcianych kogucików. Wedle danych przekazanych przez portal farmer.pl w Niemczech jest to nawet 40 milionów piskląt rocznie. W Polsce niewiele mniej - 37 milionów ptaków. Powody dla takich praktyk są dwa: koguty nigdy nie zniosą jajka (toteż ich utrzymanie przynosi mniej profitów), a ponadto mają one mniej mięsa w porównaniu do kur. Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-15]

pieniądze
12.05.2021 02:00 Produkt, którego cena w skupach wzrosła o 70%. Jest kilka przyczyn

Mięso przez ostatnie miesiące drożało i tendencja ta najprawdopodobniej będzie się utrzymywać. Powodów w zmieniających się cenach drobiu i wieprzowiny dopatrywać się możemy m.in. w gospodarczych skutkach pandemii koronawirusa. Drób podrożał w skupach nawet o 70%Jak relacjonuje Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso w rozmowie z portalem money.pl, średnie ceny drobiu w skupach na przestrzeni ostatnich dwunastu miesięcy wzrosły o 60-70%. W przypadku wieprzowiny ceny w skupach podniosły się o około 30% w ciągu roku. Jakie są powody takich zmian? Podstawowym zjawiskiem, które winne jest rosnącym cyfrom na oznaczeniach cen, jest pogłębiająca się inflacja. O jej wzroście poświadczył m.in. Główny Urząd Statystyczny. Hodowcy drobiu mierzą się z wieloma problemami, wśród których jednym z najdotkliwszych i najmniej przewidywalnych jest wirus wysoce zjadliwej ptasiej grypy (HPAI). Obecna skala zachorowań ptaków na tę chorobę jest rekordowa - wiele wielkich ferm (zwłaszcza na Mazowszu) popadło w ogromne kłopoty finansowe po zlokalizowaniu ogniska choroby na swoim terenie. Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-11]Ilość drobiu na rynku zmniejsza się, a co za tym idzie - hodowcy, którzy nadal dysponują tego rodzaju mięsem, otrzymują w skupach wyższe stawki za kilogram produktu. Powyższy wykres pochodzi z portalu mojekurczaki.pl i obrazuje cenową tendencję (netto) za kilogram żywca drobiowego deklarowana przez ubojnie. Jak widać, pułap, z którym mamy do czynienia w maju bieżącego roku jest zdecydowanie wyższy wobec analogicznego miesiąca w 2020 roku. Kolejną przyczyną, dla której ceny drobiu (i mięsa w ogóle) rosną, jest koronawirus i jego skutki na gospodarkę krajową i światową. Chodzi tutaj głównie o zablokowanie funkcjonowania branży HoReCa. Trudno jednakże przewidywać, by w momencie częściowego otwarcia restauracji i hoteli w reżimie sanitarnym ceny drobiu zdecydowanie spadły.

kury hodowla klatkowa
05.04.2021 02:00 Nadchodzi zakaz klatkowej hodowli kur w UE? Dane pokazują nastroje konsumentów

90% obywateli Unii Europejskiej w badaniach Eurobarometru z 2016 roku stwierdziło, że ochrona dobrostanu zwierząt jest kluczowa oraz stanowi dla nich fundamentalną kwestię. Na razie nie widać jednak na horyzoncie rozwiązań prawnych, które miałyby zakazać klatkowej hodowli kur w całej Unii Europejskiej. Coraz więcej przeciwników klatkowej hodowli kurWedług raportu Stowarzyszenia Otwarte Klatki aż 82% badanych Polaków uważa, że hodowla klatkowa nie zapewnia kurom odpowiednich warunków do życia. Co więcej, ponad połowa (54,5%) ankietowanych w naszym kraju uważa też, że producenci żywności, restauracje i sieci handlowe powinny zrezygnować z używania jaj z chowu klatkowego. Opinie konsumentów wpływają w znaczący sposób na handel. Przykładem może być fakt, iż do końca 2020 roku 145 firm działających w Polsce zapowiedziało odejście od jaj, które znoszone są przez kury żyjące w klatkach najpóźniej do 2025 roku. Co więcej, już 33 firmy w naszym kraju wprowadziły te założenia w życie. Największe sieci handlowe, takie jak Aldi, Auchan, Spar i Carrefour zapowiedziały, iż 50% jaj w ofercie sklepów będzie pochodziło ze źródeł innych niż hodowla klatkowa (w przypadku Carrefoura padła zapowiedź o 84% jaj z hodowli alternatywnych). Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-5]Nie tylko sieci handlowe, ale również producenci kurzych jaj chcą się zmieniać zgodnie z oczekiwaniami konsumentów. Pięciu producentów jaj, z którymi spotkało się Stowarzyszenie Otwarte Klatki (Fermy Drobiu Woźniak, Fermy Drobiu Mizgier, Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Aktiw Sp. z o.o., PW Amigo), zapowiedziało, iż nie planują inwestycji w kierunku rozwoju chowu klatkowego. Maria Madej, menadżerka ds. relacji biznesowych w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki skomentowała sprawę następująco: – Prognozy producentów jaj jasno wskazują, że udział hodowli klatkowej w strukturze utrzymania kur będzie nadal sukcesywnie spadał. Możliwe jednak, że spadek będzie bardziej znaczący – zakaz hodowli klatkowej kur wchodzi lub już wszedł w życie w 3 krajach europejskich: Austrii, Niemczech i Czechach. Pod Europejską Inicjatywą Obywatelską “Koniec Epoki Klatkowej” podpisał się ponad milion obywateli UE, więc możliwy jest też zakaz obejmujący całą Unię.

drób
05.04.2021 02:00 Ceny drobiu rosną. Wpływ na sytuację ma również ptasia grypa

Wpływ na obecną sytuację rynkową może mieć ptasia grypa, przez którą wybijane są kolejne stada ptaków w Polsce. Ceny drobiu na polskim rynkuO podwyżkach cen drobiu mówi się już od pewnego czasu. Pod koniec marca cena indyków wzrosła o 1% do średniej wartości 5,62 złotych za kilogram. Wedle danych Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, kwota za indyki była 2% wyższa w porównaniu do wcześniejszego miesiąca oraz analogicznego czasu w 2020 roku. Podwyżki cenowe zauważalne są również w przypadku kurcząt brojlerów. Jak podaje portal agropolska.pl, od 15 do 21 marca 2021 roku kosztowały one średnio 3,65 złote za kilogram. Dla ukazania szerszej perspektywy warto dodać, że jest to 1% więcej w porównaniu do tygodnia poprzedzającego, o 4,5% więcej wobec lutego oraz 4% więcej niż w roku wcześniejszym. Pozytywne wiadomości w kwestii finansów są również dla hodowców kaczek brojlerów - wartość mięsa wzrosła tutaj do 4,63 złotych za kilogram. Jest to cena wyższa o 2% wobec kwot z lutego oraz 5% wyższa w porównaniu do analogicznego okresu z 2020 roku.Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-4]

Pożar - kurnik
05.04.2021 02:00 Wielkopolska: Pożar w budynku inwentarskim. W środku znajdowało się 40 tys. kurczaków

W Poniedziałek Wielkanocny, 5 kwietnia bieżącego roku przed godziną 9:00 do nowotomyskiej straży pożarnej wpłynęło zgłoszenie o pożarze w Perzynach. Zgłoszenie dotyczyło pożaru chlewni. Tuż po pojawieniu się na miejscu zdarzenia strażaków, okazało się, że w budynku o wymiarach 90 metrów na 12 metrów przebywało około 40 000 sztuk kurczaków.

Ptasia grypa - 29-31 marzec
02.04.2021 02:00 Stwierdzono 10 ognisk ptasiej grypy. Ponad 180 000 sztuk drobiu do wybicia

Na podstawie badań przeprowadzonych w dniach 29-31 marca, Główny Lekarz Weterynarii powiadomił o potwierdzeniu kolejnych 10 ognisk ptasiej grypy w Polsce u drobiu. Kolejne ogniska zostały potwierdzone w: województwie mazowieckim (4), województwie wielkopolskim (4), województwie śląskim (1), województwie małopolskim (1).Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-5]

  • 1
  • 2
RolnikInfo.pl
Obserwuj nas na: