RolnikInfo.pl
wieprzowina

unsplash.com / fot. Lauren McConachie

Druga z rzędu podwyżka cen wieprzowiny. Czy to początek nowej passy?

15 Lutego 2021

Autor tekstu:

Magdalena Więckowska

Udostępnij:

Ostatni rok nie był łatwy dla producentów wieprzowiny. Tym bardziej cieszy wiadomość, że drugie już z kolei notowanie cen ukazuje pewną tendencję wzrostową: kwoty za kilogram mięsa na poniedziałek 15 lutego oscylują od 3,40 zł do 4,40 zł w wadze żywej.

W przypadku wagi bitej ciepłej w klasie E za wieprzowinę w skupie producenci otrzymają od 4,70 do 5,55 złotych za kilogram. Trudno jednak być pewnym tego, że druga z kolei podwyżka cen zapoczątkuje nowy, trwały trend dla producentów mięsa wieprzowego.

Pozytywne wieści na rynku wieprzowiny

Choć producenci dalecy są od tego, by twierdzić, że sytuacja na rynku mięsa wieprzowego jest dobra, to na horyzoncie pojawiają się pierwsze nieśmiałe oznaki tego, że zła passa trzodziarzy może się wkrótce odmienić choć na chwilę. 

Jak podaje portal cenyrolnicze.pl od notowania przeprowadzonego 8 lutego 2020 roku minimalna cena żywca została utrzymana. W przypadku kwoty maksymalnej odnotowano wzrost o 0,20 groszy za kilogram.

Uśredniając: cena w wadze żywej na dzień 15 lutego 2929 roku wyniosła 3,90 złotych za kilogram. W stosunku do poprzedniego notowania zauważalna jest niemała podwyżka - aż 0,17 groszy za kilogram.

Ukazując nieco szerszą perspektywę, warto dodać, że rok temu w tym samym czasie cena za kilogram żywca wieprzowego wynosiła średnio 5,86 złotych za kilogram. Na początku roku cena wynosiła tutaj około 3,60 złotych za kilogram tucznika.

Dlaczego wieprzowina podrożała? 

Istnieje wiele przyczyn drugiej z rzędu podwyżki cen wieprzowiny. Wskazując na jedną z nich, portal cenyrolnicze.pl zacytował słowa hodowcy świń z Wielkopolski, Mateusza Kacperkiewicza: 

- Atak zimy w Europie spowodował istotne utrudnienia w imporcie mięsa wieprzowego zza granicy, skutkiem czego na krajowym rynku zauważalny jest trend zwyżkowy cen skupu trzody chlewnej.

Warto podkreślić, że na ceny polskiej wieprzowiny mocno oddziałuje sytuacja na niemieckim rynku mięsa - również tam sytuacja robi się nieco bardziej optymistyczna.

Portal agronews.pl prognozuje, że podwyżki cen wieprzowiny zza naszej zachodniej granicy będą zauważalne w ciągu kilku kolejnych tygodni. 

W tych trudnych i niepewnych czasach dla hodowców trzody chlewnej można pokusić się jedynie o prognozy krótkoterminowe - a wiele wskazuje na to, że kolejne tygodniowe notowanie cen z polskich skupów będzie równie optymistyczne, jak to z 15 lutego 2021 roku.  

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: czasbrodnicy.pl

Magdalena Więckowska

Z wykształcenia muzyk, filozof i polonista. Stanowisko wydawcy i redaktora w na portalu RolnikInfo jest moim debiutem w branży dziennikarskiej, choć praca ze słowem pisanym towarzyszy mi od wielu lat.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl

Podobne artykuły

grzyby

Ceny

Tegoroczne ceny grzybów. Kurki już za 60 złotych za kilogram

Czytaj więcej >
zboże

Ceny

Ceny pszenicy rosną. Nadchodzą kolejne podwyżki produktów zbożowych

Czytaj więcej >
drewno

Ceny

Zagraniczni pośrednicy zarabiają miliony. Drewna w Polsce coraz mniej

Czytaj więcej >
opłaty

Ceny

Wiadomo, o ile wzrosną opłaty za wodę i ścieki. Kwoty uderzą w tysiące osób?

Czytaj więcej >
mięso

Ceny

W sklepach mięso podrożeje, rolnicy zostaną z niczym. "Będziemy jeść szczaw"

Czytaj więcej >
maliny

Ceny

Najpierw truskawki, teraz maliny. Ceny na bazarach wzrosły nawet o 300%

Czytaj więcej >