mięso
unsplash.com / fot. KWON JUNHO
Autor Magdalena Więckowska - 3 Lutego 2021

Europejski kraj i produkcja mięsa in vitro. Inwestycja rzędu 3,7 mln euro

Mięso in vitro, czyli produkt uzyskiwany w wyniku hodowli z komórek zwierzęcych a laboratorium jest rozwiązaniem, któremu w bardzo poważny sposób przygląda się Hiszpania. Tamtejszy rząd ma w planach przeznaczyć 3,7 milionów euro na prace nad rozwojem tej technologii pozyskania mięsa.

Mięso z in vitro jest alternatywą dla tradycyjnej produkcji ze względu na znacznie ograniczony negatywny wpływ na środowisko oraz możliwość zapobiegania nowym chorobom.

Hiszpańskie mięso z laboratorium

Źródłem pomysłu na tak wielką inwestycję w mięso in vitro jest Ministerstwo Nauki w Madrycie. W jego ramach funkcjonuje Centrum Rozwoju Technologii Przemysłowych (CDTI), które utworzyło projekt o nazwie Culturedmeat (ang. sztuczne mięso).

Wspomniany projekt wspierany jest przez firmę biotechnologiczną Biotech Foods oraz - co ciekawe - przetwórców mięsa: Argal oraz Martinez Somalo.

Dofinansowanie na rozwój produkcji mięsa in vitro sięga 3,7 milionów euro i ma skupiać się na drobiu, wieprzowinie i wołowinie.

Kościół kupił 100 hektarów ziemi. 15 mln na Kościół kupił 100 hektarów ziemi. 15 mln na "cele niezbędne dla działalności"Czytaj dalej

Nie chodzi jednak o produkowanie "zwykłego" mięsa - pomysłodawcom chodzi o wytworzenie produktu, który zawiera jeszcze większe ilości składników odżywczych, niż ich odpowiedniki pozyskiwane ze zwierząt.

Jak podają media, mięso z laboratorium ma zawierać zdrowe tłuszcze i składniki funkcjonalne, których celem jest zapobieganie nowotworowi jelita grubego oraz zaburzeniom gospodarki lipidowej.

Choć określenie "mięso z laboratorium" może wydawać się dość niecodzienne, to trudno nie przyznać, iż idea produkcji mięsa wzbogaconego o dodatkowe składniki odżywcze jest bardzo obiecującym pomysłem.

Mięso z in vitro

Mięso z in vitro pozyskuje się z komórek zwierzęcych, a nie z uboju, toteż nazywane jest niekiedy w literaturze anglojęzycznej rolnictwem komórkowym. Badania nad stworzeniem tego typu mięsa mają swój początek około roku 2000 w australijskim Perth.

Obecnie produkcja mięsa in vitro jest kosztowną procedurą, lecz przewiduje się, że wraz z biegiem lat będzie ona coraz tańsza, stając się realną alternatywą dla tradycyjnie produkowanego mięsa.

Idea ta ma na celu poprawę dobrostanu zwierząt, zmniejszenie szkodliwych gazów emitowanych do atmosfery, dbałość o ochronę klimatu oraz zapobieganie chorobom powstałym wskutek hodowli zwierząt.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: topagrar.pl

Następny artykuł