RolnikInfo.pl
mięso

unsplash.com / fot. KWON JUNHO

Europejski kraj i produkcja mięsa in vitro. Inwestycja rzędu 3,7 mln euro

3 Lutego 2021

Autor tekstu:

Magdalena Więckowska

Udostępnij:

Mięso in vitro, czyli produkt uzyskiwany w wyniku hodowli z komórek zwierzęcych a laboratorium jest rozwiązaniem, któremu w bardzo poważny sposób przygląda się Hiszpania. Tamtejszy rząd ma w planach przeznaczyć 3,7 milionów eur

Mięso z in vitro jest alternatywą dla tradycyjnej produkcji ze względu na znacznie ograniczony negatywny wpływ na środowisko oraz możliwość zapobiegania nowym chorobom. 

Hiszpańskie mięso z laboratorium

Źródłem pomysłu na tak wielką inwestycję w mięso in vitro jest Ministerstwo Nauki w Madrycie. W jego ramach funkcjonuje Centrum Rozwoju Technologii Przemysłowych (CDTI), które utworzyło projekt o nazwie Culturedmeat (ang. sztuczne mięso).

Wspomniany projekt wspierany jest przez firmę biotechnologiczną Biotech Foods oraz - co ciekawe - przetwórców mięsa: Argal oraz Martinez Somalo.

Dofinansowanie na rozwój produkcji mięsa in vitro sięga 3,7 milionów euro i ma skupiać się na drobiu, wieprzowinie i wołowinie.

Nie chodzi jednak o produkowanie "zwykłego" mięsa - pomysłodawcom chodzi o wytworzenie produktu, który zawiera jeszcze większe ilości składników odżywczych, niż ich odpowiedniki pozyskiwane ze zwierząt.

Jak podają media, mięso z laboratorium ma zawierać zdrowe tłuszcze i składniki funkcjonalne, których celem jest zapobieganie nowotworowi jelita grubego oraz zaburzeniom gospodarki lipidowej.

Choć określenie "mięso z laboratorium" może wydawać się dość niecodzienne, to trudno nie przyznać, iż idea produkcji mięsa wzbogaconego o dodatkowe składniki odżywcze jest bardzo obiecującym pomysłem. 

Mięso z in vitro

Mięso z in vitro pozyskuje się z komórek zwierzęcych, a nie z uboju, toteż nazywane jest niekiedy w literaturze anglojęzycznej rolnictwem komórkowym. Badania nad stworzeniem tego typu mięsa mają swój początek około roku 2000 w australijskim Perth

Obecnie produkcja mięsa in vitro jest kosztowną procedurą, lecz przewiduje się, że wraz z biegiem lat będzie ona coraz tańsza, stając się realną alternatywą dla tradycyjnie produkowanego mięsa. 

Idea ta ma na celu poprawę dobrostanu zwierząt, zmniejszenie szkodliwych gazów emitowanych do atmosfery, dbałość o ochronę klimatu oraz zapobieganie chorobom powstałym wskutek hodowli zwierząt.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

  • Kara więzienia dla traktorzysty? Pasażer nie zapomni feralnej wycieczki z nietrzeźwym kierowcą

  • Rolnicy mogli ubiegać się o 100 tys. zł. Tymczasem do ARiMR nie wpłynęło nawet 70 wniosków

  • Od 12 lutego 33 grosze obniżki dla hodowców bydła. Nowe rozporządzenie MRiRW

Źródło: topagrar.pl

Magdalena Więckowska

Z wykształcenia muzyk, filozof i polonista. Stanowisko wydawcy i redaktora w na portalu RolnikInfo jest moim debiutem w branży dziennikarskiej, choć praca ze słowem pisanym towarzyszy mi od wielu lat.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl

Podobne artykuły

kołodziejczak agrounia

Wiadomości

Kołodziejczak zajął stanowisko w sprawie wniosku PSL. Nie kryje dezaprobaty

Czytaj więcej >
grzyby

Wiadomości

Wykręcać czy odcinać? Wybitny specjalista dementuje popularne mity o grzybach

Czytaj więcej >
kontrole

Wiadomości

Wzmożona liczba kontroli w gospodarstwach. Wszystko przez skargi i donosy na rolników

Czytaj więcej >
ustawa

Wiadomości

Rekompensaty ws. stanu wyjątkowego. Rząd podjął decyzję

Czytaj więcej >
piątka dla zwierząt

Wiadomości

Sylwia Spurek zaproponowała nową "piątkę dla zwierząt". Burza komentarzy w sieci

Czytaj więcej >
sejm

Wiadomości

17.09 Sejm zajmie się nową ustawą. Rolnicy będą lepiej chronieni w handlu żywnością

Czytaj więcej >