Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Biznes > Nie tylko Singapur. Kolejny kraj rusza z produkcją mięsa z laboratorium
Magdalena Więckowska
Magdalena Więckowska 19.03.2022 02:43

Nie tylko Singapur. Kolejny kraj rusza z produkcją mięsa z laboratorium

mięso
unsplash.com / fot. A.S. Aceron

Pierwszym krajem, który zatwierdził możliwość sprzedaży mięsa produkowanego w laboratoriach, był Singapur. Jak informuje AgroNews, amerykańska firma Eat Just chce otworzyć kolejny zakład produkcyjny w Katarze. W dalszej kolejności planuje się ekspansję m.in. na rynki Europy Zachodniej, choć - przynajmniej na razie - kwestie te pozostają raczej nadziejami, niż konkretną wizją na przyszłość.

Amerykańska firma zdecydowała się na współpracę z Katarem ze względu na dużą otwartość wobec produkcji i spożycia mięsa pochodzącego z laboratoriów.

Mięso produkowane w laboratorium. Katar dołącza do Singapuru

Eksperci w dziedzinie ochrony środowiska, ekolodzy i aktywiści coraz częściej mówią, że przy rosnącej liczbie ludności na świecie i jednoczesnym spożywaniu mięsa, kondycja planety będzie się pogarszać w zastraszającym tempie.

By zminimalizować ślad węglowy, a także odpowiedzieć na etyczne potrzeby części osób, naukowcy stworzyli tzw. czyste mięso, czyli produkt powstały dzięki komórkom pobranym od żywych zwierząt.

W 2020 roku Singapur stał się pierwszym krajem, w którym zatwierdzono możliwość sprzedaży mięsa pochodzącego z laboratoriów. Kolejnym państwem będzie tutaj wkrótce Katar, który planuje wydać w tym zakresie odpowiednie uregulowania prawne.

Plany ekspansji na kolejne rynki zbytu?

Warto dodać, że w Katarze poparcie dla tzw. czystego mięsa pochodzi również ze strony władz państwowych - to właśnie organizacje wspierane przez katarski rząd takie jak Doha Venture Capital i Quatar Free Zones Authority będą współpracowały z amerykańską firmą Eat Just, która zbuduje dla nich specjalny zakład produkcyjny.

Eat Just wskazuje, że na cele budowy nowego zakładu produkcyjnego udało się pozyskać fundusze w wysokości 200 milionów dolarów.

Co więcej, również katarski fundusz Qatar Investment Authority postanowił częściowo finansować nową inwestycję Amerykanów.

Dzięki temu, że katarski zakład produkcyjny czystego mięsa będzie jeszcze większy niż jego ekwiwalent w Singapurze, umożliwi to w dalszej kolejności ekspansję produktów na nowe rynki.

Niewykluczone, że na fali zainteresowania bardziej ekologicznym i świadomym trybem życia, mięso produkowane w Katarze trafi na stoły konsumentów Bliskiego Wschodu, północnej Afryki i Europy Zachodniej.

Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:

Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres [email protected]

Źródło: agronews.com.pl