Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > Ogrodnicy nazywają go "czarnym złotem". Ten nawóz wyprodukujesz samodzielnie
Angelika Czarnecka
Angelika Czarnecka 07.01.2025 14:56

Ogrodnicy nazywają go "czarnym złotem". Ten nawóz wyprodukujesz samodzielnie

ogrodnik
Fot. pixabay/planet fox

Ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z ogrodnictwem, ale i miłośnicy sadzenia roślin mogą nawet nie wiedzieć, co najlepiej poprawia wartość gleby. Nie trzeba wydawać pieniędzy na kolejne wymyślne specyfiki. Wystarczy użyć tego, co z pewnością każdy ma w domu. Niesamowite efekty da tzw. “czarne złoto”. O co dokładnie chodzi?

Najlepszy składnik dla roślin. Każdy Polak ma go w swoim domu

Ogrodnikiem może zostać każdy, wystarczy odpowiednia dawka wiedzy i chęci. Niekiedy jednak zamiast okazałej rośliny, spotykamy się z rozczarowaniem i szukamy przyczyny, co poszło nie tak. Kupowanie dedykowanych produktów w celu poprawy wartości gleby z pewnością da dobre rezultaty, ale jest coś, co sprawdzi się równie świetnie, a przy tym nic nie kosztuje. Element, który warto wziąć pod uwagę wielu doświadczonych ogrodników nazywa “czarnym złotem”

Podaj to w rzepaku z dużym wyprzedzeniem. Intensywny wzrost rośliny gwarantowany Wilki i żubry sieją spustoszenie na polach. Ministerstwo ma rozwiązanie: wielu będzie rozczarowanych

Jak zrobić kompost i jakie są jego właściwości? Efekty zachwycą każdego ogrodnika

Trzeba wiedzieć, że niektóre z resztek, zamiast pomóc, mogą bardzo zaszkodzić. Jakie odpady będą najlepsze i po czym poznać, że kompost przygotowany jest prawidłowo?

Kompost zawiera mnóstwo cennych składników, które poprawiają wartość gleby pod uprawę roślin i przyczyniają się do zdrowszych i lepszych plonów. Oprócz tego wzbogaca podłożę w próchnicę, poprawia strukturę oraz przepuszczalność ziemi, a także pomaga utrzymać jej wilgotność.

Można zrobić go samemu, wykorzystując organiczne resztki z domu czy ogrodu. Warto do tego użyć: obierek z warzyw i owoców (ale nie cytrusów), łupin, fusów po kawie i herbacie, czerstwego chleba, skorupek jaj, popiołu z kominka, drewnianych wiór czy kory, słomy, torfu, ścinek ogrodniczych, liści, korzeni, skoszonej trawy, chwastów bez nasion lub ziemi z roślin doniczkowych.

To, czy kompost przygotowaliśmy prawidłowo, można poznać po kilku rzeczach: po kolorze (powinien być brunatny), po kształcie (pulchny) i zapachu (świeża ziemia).

Dlaczego rośliny nie rosną mimo kompostu? Tego na kompostownik lepiej nie dodawać

Trzeba wiedzieć, że nie wszystkie odpadki nadają się na kompostownik. Jeżeli widzimy, że nawóz niekorzystnie wpływa na roślinę, może się okazać, że sami się do tego przyczyniliśmy. Składników, których należy unikać to: mięso i warzywa wraz z nim gotowane, kości, ryby, spleśniałe owoce, warzywa i pieczywo, pomyje z detergentami, fragmenty roślin zaatakowane przez szkodniki czy grube gałęzie.