Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > Pamiętaj o tych zasadach podczas siania trawy. Dzięki nim będzie gęsta i zdrowa
Julia Czwórnóg
Julia Czwórnóg 14.02.2025 09:56

Pamiętaj o tych zasadach podczas siania trawy. Dzięki nim będzie gęsta i zdrowa

Trawnik
Fot. Getty Images Signature, Canva

Istnieje kilka prostych zasad podczas siania trawy, które pozwolą cieszyć się wspaniałymi efektami w postaci zdrowego, gęstego trawnika, stanowiącego wizytówkę każdego zadbanego ogrodu. Na co warto zwrócić uwagę i kiedy najlepiej przystąpić do pracy, aby uzyskać najlepsze rezultaty?

Sianie trawy powinno być zwieńczeniem ogrodowych prac

Sianie trawy powinno być ostatnim etapem prac w ogrodzie. Jeżeli planujemy jeszcze inne zabiegi lub prace ziemne, należy wstrzymać się z tą czynnością. Młode pędy trawy są bardzo delikatne i podatne na uszkodzenia, które mogą spowodować, że czas oczekiwania na regenerację trawnika znacznie się wydłuży. 

Zraszacz
Fot. Arkadiusz Ziolek/East News

Najważniejszymi składowymi, na które powinniśmy zwracać uwagę jeszcze przed przystąpieniem do prac, to termin wysiewu, przygotowanie ziemi pod trawę, wybór nasion i późniejsze zadbanie o trawnik. Jak się za to zabrać?

Zjada krzewy w mgnieniu oka. Tak rozpoznasz i zwalczysz groźnego szkodnika Te rośliny koniecznie przytnij w lutym. W sezonie będą się uginać od owoców

Zacznij od tego, przystępując do wysiewu trawy

Powszechnie przyjętym, najkorzystniejszym terminem na wysianie trawy jest wiosna, w okresie od kwietnia do końca maja. W tym czasie powietrze jest wyjątkowo wilgotne, co zapewnia roślinom najlepsze warunki do rozwoju — nasiona wschodzą stosunkowo szybko i zapuszczają korzenie. Rozwój rośliny postępuje, gdy temperatura gleby wynosi od 6 do 8 stopni Celsjusza. Rosnąca trawa musi otrzymywać odpowiednio dużo promieni słonecznych. Niebezpieczne dla niej są również chłód oraz brak światła, oraz opady śniegu. W takich okolicznościach może wystąpić choroba grzybowa.

Optymalną porą na wysianie jest również okres jesienny, ale tylko od września do połowy października. Wtedy także panuje wysoka wilgotność i odpowiednie temperatury. Trawy na pewno nie siejemy latem, przez upały, które hamują wzrost roślin. Koniec jesieni, zima i wczesna wiosna też nie są dobrą porą, z uwagi na ryzyko wystąpienia przymrozków.

Na zasianie trawnika najlepiej wybrać ciepły, słoneczny i bezwietrzny dzień, na pewno bez opadów deszczu, które mogłyby wypłukać nasiona i je posklejać.

Jak przygotować glebę pod wysiew trawy? To kluczowy etap, którego nie powinno się pomijać.

Zobacz też: Pożerają nawet 60 ślimaków dziennie. Rolnicy i działkowcy kupują je bez opamiętania

Dzięki tym zabiegom będziesz cieszyć się spektakularnym trawnikiem, jak z okładki magazynu

Po pierwsze, usuwamy z gleby chwasty i kłącza. Następnie warto spulchnić glebę, np. za pomocą wertykulatora lub glebogryzarki. Teren wyrównujemy grabiami. W razie potrzeby niwelujemy wzniesienia i nierówności, co ułatwi późniejsze koszenie. Dobrze jest wzbogacić podłoże długo działającym nawozem mineralnym — trawa najlepiej rośnie w ziemi, której pH wynosi 5,5 - 6,5. Na koniec, po rozsypaniu nawozu, obijamy i utwardzamy glebę — najlepiej wałem trawnikowym, deską lub po prostu butem. 

Na jakie nasiona warto postawić, aby mieć jak największą pewność, że trawnik będzie bujny i zdrowy?

Stokrotki
Fot. Michal Zebrowski/East News

Jeśli zależy nam na odporności trawnika na deptanie, warto zakupić mieszanki przeznaczone na boiska sportowe. Taki trawnik szybko rośnie i łatwo się regeneruje, ale wymaga częstszego koszenia. Natomiast jeżeli ma on jednak pełnić wyłącznie funkcję reprezentatywną i ozdobną, warto zdecydować się na mieszanki ozdobne. W tym przypadku trawa jest cieńsza, ale jednocześnie bardziej zielona, wymaga też większej pielęgnacji. Wybierając mieszankę, pomyślmy też o tym, czy trawa będzie narażona na długą i intensywną ekspozycję na słońce. Jeśli tak, to lepiej postawić na trwalsze odmiany, z głębszym systemem korzeniowym.

Po przygotowaniu terenu i zaopatrzeniu się w odpowiednie nasiona przystępujemy już do ostatniego etapu, czyli wysiewu. Wykonujemy go ręcznie albo z pomocą specjalnego siewnika. Na 1 metr kwadratowy powinno wysiewać się około 30 g nasion. Rozrzucamy je najpierw w jednym kierunku, a następnie prostopadle, dzięki czemu równomiernie pokryjemy teren. Na koniec przykrywamy cienką warstwą ziemi i delikatnie ubijamy. W temperaturze powyżej 10 stopni Celsjusza trawa zacznie kiełkować po już po około 7-10 dniach.

Po wysianiu należy pamiętać o codziennym zraszaniu gleby. Nie należy jednak przesadzić z ilością wody, bo nasiona mogą spleśnieć. Czynność powtarzamy przez kilka tygodni. Gdy trawa urośnie do około 10 cm, możemy już kosić, ale usuwając maksymalnie 1/3 źdźbła. Pokos pozostawiamy jako naturalny nawóz. Gęstość trawnika zapewni powtarzanie tej procedury co 7-10 dni. Na bieżąco trzeba też usuwać wszelkie chwasty.