Pamiętaj o tych zasadach podczas siania trawy. Dzięki nim będzie gęsta i zdrowa

Istnieje kilka prostych zasad podczas siania trawy, które pozwolą cieszyć się wspaniałymi efektami w postaci zdrowego, gęstego trawnika, stanowiącego wizytówkę każdego zadbanego ogrodu. Na co warto zwrócić uwagę i kiedy najlepiej przystąpić do pracy, aby uzyskać najlepsze rezultaty?
Sianie trawy powinno być zwieńczeniem ogrodowych prac
Sianie trawy powinno być ostatnim etapem prac w ogrodzie. Jeżeli planujemy jeszcze inne zabiegi lub prace ziemne, należy wstrzymać się z tą czynnością. Młode pędy trawy są bardzo delikatne i podatne na uszkodzenia, które mogą spowodować, że czas oczekiwania na regenerację trawnika znacznie się wydłuży.

Najważniejszymi składowymi, na które powinniśmy zwracać uwagę jeszcze przed przystąpieniem do prac, to termin wysiewu, przygotowanie ziemi pod trawę, wybór nasion i późniejsze zadbanie o trawnik. Jak się za to zabrać?
Zjada krzewy w mgnieniu oka. Tak rozpoznasz i zwalczysz groźnego szkodnika Te rośliny koniecznie przytnij w lutym. W sezonie będą się uginać od owocówZacznij od tego, przystępując do wysiewu trawy
Powszechnie przyjętym, najkorzystniejszym terminem na wysianie trawy jest wiosna, w okresie od kwietnia do końca maja. W tym czasie powietrze jest wyjątkowo wilgotne, co zapewnia roślinom najlepsze warunki do rozwoju — nasiona wschodzą stosunkowo szybko i zapuszczają korzenie. Rozwój rośliny postępuje, gdy temperatura gleby wynosi od 6 do 8 stopni Celsjusza. Rosnąca trawa musi otrzymywać odpowiednio dużo promieni słonecznych. Niebezpieczne dla niej są również chłód oraz brak światła, oraz opady śniegu. W takich okolicznościach może wystąpić choroba grzybowa.
Optymalną porą na wysianie jest również okres jesienny, ale tylko od września do połowy października. Wtedy także panuje wysoka wilgotność i odpowiednie temperatury. Trawy na pewno nie siejemy latem, przez upały, które hamują wzrost roślin. Koniec jesieni, zima i wczesna wiosna też nie są dobrą porą, z uwagi na ryzyko wystąpienia przymrozków.
Na zasianie trawnika najlepiej wybrać ciepły, słoneczny i bezwietrzny dzień, na pewno bez opadów deszczu, które mogłyby wypłukać nasiona i je posklejać.
Jak przygotować glebę pod wysiew trawy? To kluczowy etap, którego nie powinno się pomijać.
Zobacz też: Pożerają nawet 60 ślimaków dziennie. Rolnicy i działkowcy kupują je bez opamiętania
Dzięki tym zabiegom będziesz cieszyć się spektakularnym trawnikiem, jak z okładki magazynu
Po pierwsze, usuwamy z gleby chwasty i kłącza. Następnie warto spulchnić glebę, np. za pomocą wertykulatora lub glebogryzarki. Teren wyrównujemy grabiami. W razie potrzeby niwelujemy wzniesienia i nierówności, co ułatwi późniejsze koszenie. Dobrze jest wzbogacić podłoże długo działającym nawozem mineralnym — trawa najlepiej rośnie w ziemi, której pH wynosi 5,5 - 6,5. Na koniec, po rozsypaniu nawozu, obijamy i utwardzamy glebę — najlepiej wałem trawnikowym, deską lub po prostu butem.
Na jakie nasiona warto postawić, aby mieć jak największą pewność, że trawnik będzie bujny i zdrowy?

Jeśli zależy nam na odporności trawnika na deptanie, warto zakupić mieszanki przeznaczone na boiska sportowe. Taki trawnik szybko rośnie i łatwo się regeneruje, ale wymaga częstszego koszenia. Natomiast jeżeli ma on jednak pełnić wyłącznie funkcję reprezentatywną i ozdobną, warto zdecydować się na mieszanki ozdobne. W tym przypadku trawa jest cieńsza, ale jednocześnie bardziej zielona, wymaga też większej pielęgnacji. Wybierając mieszankę, pomyślmy też o tym, czy trawa będzie narażona na długą i intensywną ekspozycję na słońce. Jeśli tak, to lepiej postawić na trwalsze odmiany, z głębszym systemem korzeniowym.
Po przygotowaniu terenu i zaopatrzeniu się w odpowiednie nasiona przystępujemy już do ostatniego etapu, czyli wysiewu. Wykonujemy go ręcznie albo z pomocą specjalnego siewnika. Na 1 metr kwadratowy powinno wysiewać się około 30 g nasion. Rozrzucamy je najpierw w jednym kierunku, a następnie prostopadle, dzięki czemu równomiernie pokryjemy teren. Na koniec przykrywamy cienką warstwą ziemi i delikatnie ubijamy. W temperaturze powyżej 10 stopni Celsjusza trawa zacznie kiełkować po już po około 7-10 dniach.
Po wysianiu należy pamiętać o codziennym zraszaniu gleby. Nie należy jednak przesadzić z ilością wody, bo nasiona mogą spleśnieć. Czynność powtarzamy przez kilka tygodni. Gdy trawa urośnie do około 10 cm, możemy już kosić, ale usuwając maksymalnie 1/3 źdźbła. Pokos pozostawiamy jako naturalny nawóz. Gęstość trawnika zapewni powtarzanie tej procedury co 7-10 dni. Na bieżąco trzeba też usuwać wszelkie chwasty.



































