Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > Ta choroba infekuje jabłonie, jedną po drugiej. Opryskaj już teraz, aby uratować zbiory w sezonie
Julia Czwórnóg
Julia Czwórnóg 14.03.2025 16:39

Ta choroba infekuje jabłonie, jedną po drugiej. Opryskaj już teraz, aby uratować zbiory w sezonie

Jabłoń
Fot. leungchopan/Canva

Wczesna wiosna to newralgiczny moment w uprawie drzewek i krzewów owocowych. To czas, kiedy rośliny są szczególnie narażone na działanie grzybów i wirusów, które zagrażają ich zdrowiu. Jedna z chorób dotyka najczęściej jabłoni — jest na tyle niebezpieczna, że potrafi infekować również inne rośliny, znajdujące się w pobliżu tej zarażonej. Co zrobić, aby uratować jabłonki?

Wiosna to kluczowy moment zabiegów pielęgnacyjnych, które zagwarantują zdrowie drzew owocowych

Wiosną drzewka owocowe atakują najczęściej choroby grzybowe, które nie są mniej groźne niż te wirusowe czy bakteryjne. W zależności od nasilenia osłabiają rośliny, a brak dalszej reakcji na infekcję może doprowadzić do ich zamarcia, zwłaszcza gdy atakują młode egzemplarze. 

Zrzut ekranu 2025-03-13 225104.jpg
Fot. Getty Images Pro/Canva

Zmienna, wilgotna pogoda, która panuje w okresie marca i kwietnia sprzyja rozwojowi grzybów i pleśni. Szczególnie zagrożone są jabłonie, wyjątkowo podatne o tej porze na działanie jednej z najgroźniejszych chorób, która daje specyficzne objawy. Jak rozpoznać infekcję?

Tę roślinę przytnij już teraz. W sezonie zbierzesz kosze dorodnych owoców Te błędy popełnia wielu właścicieli ROD. W ten sposób można stracić działkę

Ta choroba bezlitośnie niszczy jabłonie - sprawdź, jak ją rozpoznać

Jedną z chorób najczęściej dotykających jabłoń jest parch, czyli choroba grzybowa drzew owocowych wywoływana przez grzyb Venturia inaequalis. To jedna z najpowszechniejszych chorób, która wpływa negatywnie na jakość zbiorów w sezonie. Parch rozwija się najlepiej w wilgotnych warunkach, dlatego drzewa chorują zazwyczaj wiosną, gdy pogoda zaczyna się robić deszczowa. 

Parch Jabłoni
Fot. brand417531467/Canva

Parch jabłoni atakuje liście, owoce drzewa, jego młode pędy, pąki, ogonki liściowe czy nawet części kwiatów. Daje charakterystyczne objawy, które pozwalają stwierdzić, że to właśnie on niszczy nasze uprawy. Jak rozpoznać, że drzewo zostało zainfekowane?

Pierwsze objawy, które daje choroba, zaczynają być zauważalne najczęściej w okolicach maja. Są to widoczne gołym okiem na liściach plamki, które początkowo są oliwkowozielone, a z czasem stają się ciemnobrązowe i czarne. Przebarwienia mogą się rozrastać lub scalać w jedno. Te liście, które choroba dotyka najbardziej, często szybko opadają. 

Parch widać również na owocach – pojawiają się na nich brązowe plamy, które są szorstkie w dotyku. Skórka w tym miejscu staje się sztywna, chropowata, a jej faktura przypomina korek. Zmiany mogą być miejscowe lub objąć większość owocu. Zdarza się też, że zainfekowane jabłka pękają. Jeśli grzyb dosięgnie pędów, tworzą się na nich ciemne plamy, zgrubienia i deformacje. 

Jak walczyć z parchem i zapobiegać jego występowaniu? Często pada również pytanie o to, czy można jeść jabłka z zainfekowanej jabłoni. Odpowiedź nie jest taka oczywista.

Zobacz też: Nawet 30 tys. zł dotacji. Działkowcy dostaną niemałe pieniądze. Tutaj wciąż przyjmują wnioski

Tak skutecznie zwalczysz parch jabłoni i ochronisz rośliny przed dalszą infekcją

Parch jabłoni da się zwalczyć naturalnymi metodami, a ostatecznie można sięgnąć również po chemiczne środki ochrony roślin, wówczas konieczne jest postępowanie zgodnie z zaleceniami producenta. Pierwszym z domowych sposobów jest konsekwentne zrywanie liści, które zostały dotknięte chorobą. Jak tylko zauważymy zmiany, należy je jak najszybciej usunąć. Pomoże nie tylko usuwanie pojedynczych liści, ale również całych gałęzi, jeśli skala problemu jest duża. Konieczne jest monitorowanie drzew i nieustanne działanie. 

Ponadto można wykorzystać naturalne opryski. Jednym z nich jest roztwór mocznika. Rozpylamy go bezpośrednio na drzewo oraz ziemię wokół niego. Jeśli leżą pod nim liście, również one powinny zostać spryskane — opadłe liście są nośnikiem choroby. Znajdują się na nich zarodniki, a mocznik pomaga w ich szybszym rozkładzie.

Wczesną wiosną dobrze jest spryskać drzewo również wyciągiem ze skrzypu. Roztwór w proporcji 1:5 rozmieszany z wodą należy rozpylić na liściach z każdej strony oraz na każdej innej części drzewa, gdzie może znajdować się grzyb. Parchowi jabłoni można efektywnie zapobiegać na wiele sposobów:

  • grabienie liści – kiedy liście spadają z drzew, tworzą wilgotne podłoże idealne do rozmnażania się grzyba powodującego chorobę, dlatego też ich usunięcie może zmniejszyć prawdopodobieństwo zainfekowania
     
  • stosowanie środków ochrony roślin –  w marcu bądź kwietniu można przeprowadzić zachowawcze opryski
     
  • wybieranie odpowiednich gatunków drzew – dostępne są jabłonie, które wykazują się zwiększoną odpornością na parch

A czy można jeść jabłka z drzew z parchem jabłoni? Jeżeli owoc nie jest całkowicie zainfekowany, a zmiany zajmują tylko jego niewielką część, to po dokładnym umyciu i uprzednim odkrojeniu zmian można zjeść jabłko, jednak jego smak może być znacznie gorszy. Wartość odżywcza również może być znikoma.