wieprzowina
unsplash.com / fot. Jez Timms
Autor Magdalena Więckowska - 3 Marca 2021

Ceny wieprzowiny wciąż rosną. Duże znaczenie mają podwyżki w Niemczech

Średnie ceny wieprzowiny rosną - w Polsce przyczyną tego stanu rzeczy są problemy z podażą. Niemniej jednak czynnikiem, który okazał się mieć bardzo duży wpływ na rosnące stawki za kilogram mięsa wieprzowego w naszym kraju są systematyczne podwyżki w Niemczech.

Entuzjazm hodowców trzody chlewnej studzony jest jednak przez wysokie ceny pasz i obciążenia finansowe wynikające z nieopłacalności produkcji w ubiegłych miesiącach.

Wieprzowina rośnie w siłę

Czy można powiedzieć, że sytuacja na rynku wieprzowiny wraca do normalności? Choć wielu rolników stwierdzi, że do wymarzonego stanu rzeczy jeszcze daleko, to nie ma wątpliwości, że finansowa pozycja trzodziarzy w ostatnim czasie powoli się poprawia.

Ceny kilograma wieprzowiny w polskich skupach wzrosły średnio o kilkadziesiąt groszy.W ciągu ostatniego miesiąca przeciętna cena żywca odnotowała wzrost aż o 0,91 groszy. Wewnątrzkrajowa sytuacja stymulowana jest problemami z podażą, natomiast w nieco szerszej perspektywie dynamika cen w Polsce jest związana z podwyżkami w Niemczech.

Wartość wieprzowiny wzrosła bowiem również na dużej niemieckiej giełdzie (+0,09 euro za kg - wbc). Na dzień 3 marca wiadomo, że przez kolejny tydzień cena tucznika w klasie E będzie kosztowała 1,40 euro za kilogram.Wobec notowania z 24 lutego jest to cena wyższa o 10 eurocentów.

Emilka z Emilka z "Rolnicy. Podlasie" straciła cierpliwość. Fani serialu nie dają jej spokojuCzytaj dalej

Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo:

Bez trudu można zauważyć, że wartość wieprzowiny systematycznie pnie się w górę zarówno w Polsce, jak i w Niemczech. Portal cenyrolnicze.pl stwierdził nawet, iż rynek świń rzeźnych za Odrą wraca do normy. Czy podobna rzecz ma miejsce również nad Wisłą?

Sytuacja wieprzowiny w Polsce

Jak podaje portal cenyrolnicze.pl, w Polsce na dzień 1 marca br. ceny tucznika (netto) oscylują od 3,80 do 5,10 złotych za kilogram w wadze żywej. W przypadku wagi bitej ciepłej (klasy E) jest to przedział 4,80 do 6,50 złotych za kilogram.

W poprzednim notowaniu, które miało miejsce 22 lutego br., minimalna cena żywca była niższa o 20 groszy od aktualnej, a maksymalna - niższa o 40 groszy od obecnej. Na początku marca uśredniona stawka za wagę żywą wynosi 4,54 złote za kilogram (więcej o 0,45 zł wobec poprzedniego tygodnia).

Średnia cena klasy E to 6,10 złotych za kilogram (wzrost o 0,69 złotych wobec poprzedniego notowania). Jak ma się natomiast sytuacja z maciorami? Za kilogram płaci się obecnie od 2,00 do 3,50 złotych za kilogram (średnia stawka to 2,66 złotych).

Miejmy nadzieję, że aktualne trendy cenowe pozwolą hodowcom trzody chlewnej na nadrobienie strat z poprzednich miesięcy, a stabilne ceny umożliwią zbudowanie finansowego poczucia bezpieczeństwa.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

źródło: cenyrolnicze.pl

Następny artykuł