Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Finanse i Prawo > Zmiany w ustawie o przeciwdziałaniu marnowania żywności. Nowelizacja obejmie wszystkie sklepy spożywcze
Iwona Stachurska
Iwona Stachurska 30.09.2024 19:58

Zmiany w ustawie o przeciwdziałaniu marnowania żywności. Nowelizacja obejmie wszystkie sklepy spożywcze

Czesław Siekierski, Michał Kołodziejczak
fot. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Podczas dzisiejszej konferencji prasowej na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności, głos zabrali minister rolnictwa Czesław Siekierski, wiceminister Michał Kołodziejczak oraz Joanna Trybus. Przedstawiciele resortu rolnictwa poinformowali o rozpoczęciu kampanii informacyjno-edukacyjnej "Nie marnuj żywności - żywność to wartość". Planowane są konkretne zmiany, które przyczynią się do zminimalizowania skutków marnowania jedzenia. Na pierwszy rzut pójdą sklepy. 

5 mln ton żywności rocznie. Marnotrawstwo pożywienia w Polsce

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rusza z kampanią dotyczącą problemów z marnowaniem żywności w Polsce. Minister rolnictwa Czesław Siekierski, wiceminister Michał Kołodziejczak oraz Wicedyrektor Departamentu Rynków Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich MRiRW Joanna Trybus, mieli zaszczyt ogłosić podczas dzisiejszej konferencji prasowej start kampanii "Nie marnuj żywności - żywność to wartość". 

W Polsce marnuje się mnóstwo żywności – w całym łańcuchu żywnościowym: u rolnika 15 proc. (coraz mniej dzięki zaawansowanym urządzeniom), 15 proc. w przetwórstwie, 7 proc. w handlu, a najwięcej – 60 proc. – u konsumenta. Stąd inicjatywa MRiRW, aby podjąć działania służące zmniejszeniu strat żywności – poinformował szef resortu rolnictwa Czesław Siekierski.

Minister rolnictwa zwrócił szczególną uwagę na to, że produkcja żywności w nadmiarze to także nadmierne zużycie energii, wody czy wzrost zatrudnienia. Takie działania należy zminimalizować, dla dobra całego społeczeństwa. 

Jak wskazuje Michał Kołodziejczak, Polacy wyrzucają nawet 5 mln ton żywności rocznie, to tyle, ile produkuje się rocznie owoców. Wiceminister dodał, że w każdej sekundzie nawet 92 kg żywności zostaje wyrzucone, to tyle, ile waży ponad 180 bochenków chleba. Te liczby robią potężne wrażenie. 

28-latek biegał po wsi bez ubrań, potem podpalił stodołę. Straty oszacowano na 130 tys. zł

Gdzie szukać oszczędności żywności? Problem leży w nas wszystkich

Polacy przyzwyczaili się do kupowania żywnosci w nadmiarze. Często kupujemy produkty na zaś, jeśli są w okazyjnej cenie, a potem nie udaje się ich wszystkich wykorzystać. To dotyczy także spotkań rodzinnych i przyjęć, gdzie stoły z reguły uginają się od różnego rodzaju dań. Takie zachowania według ministra Siekierskiego są niezdrowe i nierozsądne i dlatego wystosował apel do rodaków, aby ograniczyli robienie zapasów. 

Wiceminister Kołodziejczak wskazał na kolejny problem, który dotyczy supermarketów i sklepów o większej powierzchni. 

Sklepy wielkopowierzchniowe zamawiają zbyt duże ilości produktów, a potem je wyrzucają. Ja skłaniam się do tego, aby nie karać, lecz przekazywać tę żywność organizacjom pożytku publicznego, takim jak banki żywności czy Caritas – stwierdził sekretarz stanu Michał Kołodziejczak.

Nie karać, edukować. O tym muszą wiedzieć już w przedszkolu

Szef resortu rolnictwa powołał się na ekspertów szacujących, że liczba ludności wzrośnie z 8 mln do ponad 10 mln do 2050 roku, co spowoduje zwiększenie potrzeb żywieniowych ludzi nawet o 50 %. Według ministra rolnictwa, najlepszym z możliwych pomysłów będzie edukacja. Ten proces ma objąć dzieci już w wieku przedszkolnym, aż do ludzi będących na emeryturze. Pierwsze takie działania już są podejmowane. 

W tym roku szkolnym przeprowadzimy niemal 8 tysięcy warsztatów dla dzieci w szkołach podstawowych – powiedziała wicedyrektor Departamentu Rynków Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich MRiRW Joanna Trybus.

W kampanii społecznej zostanie pokazana różnica między dwoma rodzajami dat ważności, tak, aby konsumenci nie przeoczyli terminu przydatności do spożycia i nie musieli pozbywać się jedzenia.

Jak nie marnować żywności? Zmienią się przepisy

Sekretarz stanu Michał Kołodziejczak poinformował o planowanych zmianach w ustawie o niemarnowaniu żywności.

Istotną zmianą proponowaną w nowych przepisach jest to, że teraz pojedyncze sklepy, a nie sieci handlowe, będą zobowiązane do podpisywania umowy z bankiem żywności na odbiór żywności. Nowe przepisy zobowiązują też sklepy, pod rygorem kary finansowej, do uczestnictwa w kampanii informacyjnej – zaznaczył wiceminister Kołodziejczak.

Sekretarz stanu ujawnił, że projekt zmian zostanie przekazany za dwa dni do konsultacji społecznych.