Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > Ekonomiczny próg szkodliwości dla chwastów – podpowiadamy, jak go oszacować
Zuzanna Rucińska
Zuzanna Rucińska 15.06.2023 14:04

Ekonomiczny próg szkodliwości dla chwastów – podpowiadamy, jak go oszacować

Mniszek lekarski
unsplash.com

Ekonomiczny próg szkodliwości może pomóc gospodarzom w ocenie opłacalności przeprowadzenia chemicznego zabiegu zwalczającego chwasty znajdujące się na danej powierzchni upraw. W jaki sposób oszacować go dla poszczególnych upraw roślin hodowlanych?

Próg ekonomicznej szkodliwości – najważniejsze informacje

Jak podaje Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, próg ekonomicznej szkodliwości to takie nasilenie szkodników, gdzie wartość spodziewanej straty w plonie jest wyższa od łącznych kosztów zabiegów. Próg szkodliwości jest wartością orientacyjną i zależy od: warunków klimatycznych, agrotechnicznych, odmiany, nawożenia, ochrony roślin oraz wielu innych czynników środowiskowych i służy jako pomoc przy podejmowaniu decyzji o wykonaniu zabiegu chemicznego.

W myśl zasad integrowanej ochrony roślin, przekroczenie progu szkodliwości może być podstawą wykonania zabiegu chemicznymi środkami ochrony roślin. W przypadku, jeśli mamy niewielką presję ze strony danego agrofaga, a koszt zastosowania danego środka lub zabiegu chemicznego przewyższyłby potencjalne straty związane z niszczycielską działalnością szkodnika, wówczas zaleca się rezygnację z wprowadzania chemicznych substancji.

Warto pamiętać, że każdy rodzaj chwastów posiada inną specyfikę występowania wśród upraw, dlatego może odznacza się różnymi sposobami zwalczania. Każdy preparat stosowany w gospodarstwie powinien być więc dostosowywany do konkretnego agrofaga, a sam przebieg wykonywania zabiegu ochrony roślin powinien zostać przeprowadzony w taki sposób, aby w żadnym stopniu nie narażał zdrowia i życia człowieka.

Progi szkodliwości dla wybranych gatunków chwastów w uprawach roślin hodowlanych

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie opublikowało dla rolników dokument zawierający wartości progów ekonomicznej szkodliwości wybranych agrofagów w przypadku niektórych roślin hodowlanych. Poniżej prezentujemy wybrane wartości dla poszczególnych rodzajów upraw.

Progi szkodliwości dla wybranych gatunków chwastów w uprawach buraka cukrowego:

·   chwastnica jednostronna – 10 osobników na 30 m rzędu,
·   gorczyca polna – 5 osobników na 30 m rzędu,
·   komosa biała – 5 osobników na 30 m rzędu,
·   owies głuchy – 15 osobników na 30 m rzędu,
·   psianka czarna – 15 osobników na 30 m rzędu,
·   szarłat szorstki – 5 osobników na 30 m rzędu,
·   włośnice – 5 osobników na 30 m rzędu.


Progi szkodliwości dla wybranych gatunków chwastów w uprawach kukurydzy:

·   komosa biała – 2 szt./m2 pola,
·   szarłat szorstki – 1–2 szt./m2 pola,
·   ostrożeń polny – 1 szt./m2 pola,
·   psianka czarna – 1 szt./m2 pola,
·   chwastnica jednostronna – 3–6 szt./m2 pola,
·   rdestówka powojowata – kilkanaście roślin/m2 pola.


Progi szkodliwości na poziomie 5 proc. dla wybranych gatunków chwastów w uprawach jęczmienia ozimego i jarego:

·   gorczyca polna – 2 szt./ m2 pola,
·   maruna bezwonna – od 3 do 6 szt./ m2 pola, 
·   miotła zbożowa – od 10 do 15 szt./ m2 pola,
·   ostrożeń polny – od 0,1 do 2 szt./ m2 pola,
·   przetaczniki – od 10 do 15 szt./ m2 pola,
·   przytulia czepna – od 0,1 do 1,8 szt./ m2 pola,
·   owies głuchy – 5 szt./ m2 pola.

W przypadku upraw takich roślin jak rzepak, żyto, pszenica ozima i jara, pszenżyto, ziemniaki oraz łubin nie ma opracowanych ścisłych ekonomicznych progów szkodliwości, jeśli chodzi o ochronę upraw przed chwastami. Wszelkie informacje zawarte w literaturze mają charakter informacji pomocniczych i mogą się różnić w obrębie poszczególnych gatunków.

Rejestracja poszczególnych zabiegów

Podczas wykonywania chemicznych zabiegów ochrony roślin warto pamiętać o prowadzeniu rejestru poszczególnych czynności z uwzględnieniem ich terminu, a także nazwy i dawki używanych środków. Przed przystąpieniem do wykonania danego zabiegu warto wziąć pod uwagę szereg czynników środowiskowych np. warunki klimatyczne, stadium rozwoju danych upraw oraz ich odmiany, znajdujące się w obrębie presji danego agrofaga.

Źródło: cdr.gov.pl