Ekonomiczny próg szkodliwości dla chwastów – podpowiadamy, jak go oszacować
Ekonomiczny próg szkodliwości może pomóc gospodarzom w ocenie opłacalności przeprowadzenia chemicznego zabiegu zwalczającego chwasty znajdujące się na danej powierzchni upraw. W jaki sposób oszacować go dla poszczególnych upraw roślin hodowlanych?
Próg ekonomicznej szkodliwości – najważniejsze informacje
Jak podaje Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, próg ekonomicznej szkodliwości to takie nasilenie szkodników, gdzie wartość spodziewanej straty w plonie jest wyższa od łącznych kosztów zabiegów. Próg szkodliwości jest wartością orientacyjną i zależy od: warunków klimatycznych, agrotechnicznych, odmiany, nawożenia, ochrony roślin oraz wielu innych czynników środowiskowych i służy jako pomoc przy podejmowaniu decyzji o wykonaniu zabiegu chemicznego.
W myśl zasad integrowanej ochrony roślin, przekroczenie progu szkodliwości może być podstawą wykonania zabiegu chemicznymi środkami ochrony roślin. W przypadku, jeśli mamy niewielką presję ze strony danego agrofaga, a koszt zastosowania danego środka lub zabiegu chemicznego przewyższyłby potencjalne straty związane z niszczycielską działalnością szkodnika, wówczas zaleca się rezygnację z wprowadzania chemicznych substancji.
Warto pamiętać, że każdy rodzaj chwastów posiada inną specyfikę występowania wśród upraw, dlatego może odznacza się różnymi sposobami zwalczania. Każdy preparat stosowany w gospodarstwie powinien być więc dostosowywany do konkretnego agrofaga, a sam przebieg wykonywania zabiegu ochrony roślin powinien zostać przeprowadzony w taki sposób, aby w żadnym stopniu nie narażał zdrowia i życia człowieka.
Progi szkodliwości dla wybranych gatunków chwastów w uprawach roślin hodowlanych
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie opublikowało dla rolników dokument zawierający wartości progów ekonomicznej szkodliwości wybranych agrofagów w przypadku niektórych roślin hodowlanych. Poniżej prezentujemy wybrane wartości dla poszczególnych rodzajów upraw.
Progi szkodliwości dla wybranych gatunków chwastów w uprawach buraka cukrowego:
· chwastnica jednostronna – 10 osobników na 30 m rzędu,
· gorczyca polna – 5 osobników na 30 m rzędu,
· komosa biała – 5 osobników na 30 m rzędu,
· owies głuchy – 15 osobników na 30 m rzędu,
· psianka czarna – 15 osobników na 30 m rzędu,
· szarłat szorstki – 5 osobników na 30 m rzędu,
· włośnice – 5 osobników na 30 m rzędu.
Progi szkodliwości dla wybranych gatunków chwastów w uprawach kukurydzy:
· komosa biała – 2 szt./m2 pola,
· szarłat szorstki – 1–2 szt./m2 pola,
· ostrożeń polny – 1 szt./m2 pola,
· psianka czarna – 1 szt./m2 pola,
· chwastnica jednostronna – 3–6 szt./m2 pola,
· rdestówka powojowata – kilkanaście roślin/m2 pola.
Progi szkodliwości na poziomie 5 proc. dla wybranych gatunków chwastów w uprawach jęczmienia ozimego i jarego:
· gorczyca polna – 2 szt./ m2 pola,
· maruna bezwonna – od 3 do 6 szt./ m2 pola,
· miotła zbożowa – od 10 do 15 szt./ m2 pola,
· ostrożeń polny – od 0,1 do 2 szt./ m2 pola,
· przetaczniki – od 10 do 15 szt./ m2 pola,
· przytulia czepna – od 0,1 do 1,8 szt./ m2 pola,
· owies głuchy – 5 szt./ m2 pola.
W przypadku upraw takich roślin jak rzepak, żyto, pszenica ozima i jara, pszenżyto, ziemniaki oraz łubin nie ma opracowanych ścisłych ekonomicznych progów szkodliwości, jeśli chodzi o ochronę upraw przed chwastami. Wszelkie informacje zawarte w literaturze mają charakter informacji pomocniczych i mogą się różnić w obrębie poszczególnych gatunków.
Rejestracja poszczególnych zabiegów
Podczas wykonywania chemicznych zabiegów ochrony roślin warto pamiętać o prowadzeniu rejestru poszczególnych czynności z uwzględnieniem ich terminu, a także nazwy i dawki używanych środków. Przed przystąpieniem do wykonania danego zabiegu warto wziąć pod uwagę szereg czynników środowiskowych np. warunki klimatyczne, stadium rozwoju danych upraw oraz ich odmiany, znajdujące się w obrębie presji danego agrofaga.
Źródło: cdr.gov.pl