Kukurydza jest jednym z najpopularniejszych zbóż uprawnych na świecie. Obecnie największymi producentami kukurydzy są Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Argentyna. Uprawa kukurydzy rozpoczęła się w Meksyku już ponad 6,5 tysięcy lat temu. Ówczesne cywilizacje oprócz odżywiania się nią nadały jej także wartości mistyczne – według Majów bogowie ulepili pierwszych ludzi z ciasta kukurydzianego. Kukurydza rozprzestrzeniła się po innych kontynentach po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba, jednak dopierow XVIII wieku dotarła do Polski.
Kukurydza jest ciepłolubną rośliną jednoroczną. Najbardziej sprzyjającym klimatem do jej uprawy jest klimat podzwrotnikowy, jednak dość dobrze znosi też warunki klimatu umiarkowanego. Preferuje gleby głębokie, takie jak czarnoziemy. Kukurydza w porównaniu do innych zbóż ma dużo niższe zapotrzebowanie na nawadnianie. W Polsce panują warunki sprzyjające uprawie kukurydzy, jednak nie uprawia się jej tu na szerszą skalę.
Kukurydza ma mnóstwo zastosowań w wielu dziedzinach. Kukurydzę można gotować, piec, a nawet prażyć, robiąc z niej popcorn. W przemyśle gastronomicznym tworzy się z niej także mąkę, kaszę, olej, a nawet syrop wykorzystywany do produkcji słodzików. Skrobia kukurydziana również wykorzystywana jest w przemyśle gastronomicznym. Bardzo często kukurydza służy za paszę dla zwierząt hodowlanych.
Kukurydza odgrywa także ważną rolę w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i chemicznym – produkuje się z niej alkohol etylowy. Skrobia kukurydziana bywa składnikiem pudrów, a z oleju kukurydzianego tworzy się mydła, balsamy, czy też kremy. Kukurydzę wykorzystuje się również przy produkcji biopaliwa czy biodegradowalnych tworzyw sztucznych, np. polilaktydu, wobec czego ma ona ogromne zastosowanie w przemysłach stawiających na ekologię.
Kukurydza jest bogatym źródłem węglowodanów oraz błonnika. Zawiera wiele cennych minerałów, takich jak potas, magnez czy fosfor, a także wiele witamin z grupy B. Dobrze wpływa na układ nerwowy, a także wspiera w utrzymaniu zdrowia mięśni i kości.
Świeża kukurydza nie zawsze jest dostępna w Polskich sklepach, (szczególnie w mniejszych miejscowościach) toteż konsumenci zwykle sięgają po kukurydzę z puszki. Oprócz dostępności niewątpliwie do jej zalet należy również przystępna cena oraz fakt, że taka kukurydza jest gotowa do spożycia od razu po otwarciu puszki. Jednak czy kukurydza z puszki jest zdrowa?
Zdecydowanie tak, jednak warto zwrócić uwagę na parę kwestii. Przede wszystkim, często produkty puszkowane mają dużą zawartość soli, której używa się jako konserwantu, dlatego warto przed spożyciem kukurydzę najpierw przepłukać. Kukurydza w puszce może także zawierać cukier lub inne wzmacniacze smaku, dlatego należy czytać skład przed zakupem. Zdecydowanie zdrowsza będzie kukurydza w szklanym słoiku, ponieważ puszki mogą zawierać bisfenol A, choć niektórzy producenci zadbali o te kwestię i na ich puszkach znaleźć można oznaczenie „BPA-free”. Warto zaznaczyć, że konserwacja pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych, co niewątpliwie jest największym plusem.
Pokaż więcej
We wtorek 5 listopada, w godzinach wieczornych na jednej z dróg z miejscowości Kaznów-Kolonia na Lubelszczyźnie, doszło do poważnego zderzenia samochodu osobowego z ciągnikiem rolnicym, który ciągnął przyczepę z kukurydzą. Na miejscu pracowało wiele służb.
Do dramatycznego zdarzenia doszło w poniedziałek po południu, w miejscowości Reklin w woj. wielkopolskim. Z informacji przekazanych przez Komendę Powiatową Policji w Wolsztynie wynika, że mężczyzna wszedł pod kombajn podczas zbioru kukurydzy. Doznał ciężkiego uszczerbku na zdrowiu.
Ostatnimi czasy pojawia się coraz więcej zgłoszeń od rolników, którzy wyruszyli kombajnami w pola kukurydzy. Tam bowiem dochodzi do zdarzeń, przez które psują się maszyny rolnicze, a operatorzy siedzący na nich, obawiają się o własne życie. Wszystko przez działanie człowieka na szkodę rolników.
W sobotę przed południem doszło do tragicznego zdarzenia w gminie Brudzeń Duży, w powiecie płockim. Młoda kobieta podróżowała razem ze swoim 4-letnim dzieckiem. Z niewyjaśnionych przyczyn straciła panowanie nad autem, uderzyła w słup, a następnie dachowała na polu kukurydzy. Niestety, dziecko nie przeżyło wypadku.
Justyna i Łukasz Maciorowscy ogłosili w mediach społecznościowych, że zamierzają stworzyć labirynt z kukurydzy. Nowa atrakcja turystyczna ma powstać na Podlasiu, a dokładnie na polu znanych z programu Rolnicy.Podlasie bohaterów. Ruszyły już pierwsze prace, a sam labirynt ma być gotowy już na początku wakacji.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zdecydowała we wtorek 7 maja o wydaniu decyzji rygoru natychmiastowej wykonalności w dwóch przypadkach, gdzie wykryto znaczące nieprawidłowości. Chodzi o import puszek kukurydzy z Egiptu oraz draży arachidowych z Ukrainy.
Po trzech dniach spadków na giełdach towarowych cena pszenicy i rzepaku wzrasta. Prognozy przyszłych zbiorów są coraz gorsze po fali mrozów i deszczy.
Ostatnie dwa dni składania wniosków o dopłaty do kukurydzy będą bardzo intensywne zarówno dla pracowników Biur Powiatowych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz dla rolników chcących złożyć wniosek.
W późnych godzinach wieczornych 11 lutego (niedziela), na autostradzie A1 doszło do groźnego wypadku. Samochód osobowy zderzył się z ciężarówką przewożącą ogromne ilości kukurydzy. Na miejscu pracowało wiele zastępów staży pożarnej.
29-letniemu mieszkańcowi Dolnego Śląska grozi nawet do dziesięciu lat więzienia – wszystko przez krzewy konopi indyjskich, które były przez niego sekretnie i nielegalnie hodowane na polu kukurydzy.
Tylko do dnia 6 października 2023 r. ARiMR przyjmuje wnioski o udzielenie pomocy finansowej dla producenta rolnego, który w 2022 r. lub 2023 r. co najmniej raz nie otrzymał zapłaty za sprzedaną kukurydzę.
Prezes Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych Michał Kuczmierowski poinformował w ostatni piątek, że została podjęta decyzja o utworzeniu rezerwy kukurydzy, którą agencja będzie skupować w najbliższych dniach. W pierwszym etapie RARS ma zakupić kukurydzę za ponad 400 mln zł.
Właśnie ruszył nabór wniosków na pomoc finansową dla producentów rolnych, którzy w 2022 r. lub 2023 r. co najmniej raz nie otrzymali zapłaty za sprzedaną kukurydzę. Należy się spieszyć, ponieważ nabór potrwa mniej niż 2 tygodnie.
W dniu 22 września 2023 roku, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych (KRIR) - Wiktor Szmulewicz, zwrócił się z dramatycznym apelem o pomoc dla rolników do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Roberta Telusa. Tematem była zapaść cenowa na rynku kukurydzy.
Sezon zbioru kukurydzy na kiszonkę rozpoczęty. Wielu producentów zastanawia się, co zrobić z zebranymi plonami, aby zyskać najwięcej. Jakie są aktualne ceny na rynku kukurydzy? Odpowiadamy.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Robert Telus, wraz z ekspertami, przedstawił serię nowych inicjatyw mających na celu wsparcie rolników w obliczu wyzwań związanych z klęskami żywiołowymi oraz problemami rynkowymi. Podjęte decyzje obejmują m.in. wsparcie dla hodowców malin, pomoc finansową dla rolników dotkniętych opóźnieniami w płatnościach za mokrą kukurydzę oraz rozdzielenie produkcji roślinnej od zwierzęcej w kontekście strat suszowych. Minister przedstawił także postępy w ekspansji polskich produktów rolnych na międzynarodowe rynki.
Pesymizm wśród produkcji roślinnej w ostatnim czasie nie ustępuje. Negatywne przewidywania dotyczą również zbiorów roślin uprawnych na terenie Polski. Sprawdź najnowszy raport unijnej jednostki monitorującej uprawy (MARS).
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) opublikował przewidywania produkcji pszenicy i innych zbóż za lipiec w sezonie 2023/2024. W jaki sposób wartości poszczególnych parametrów rynkowych zbóż zmieniły się w stosunku do poprzednich miesięcy?
Podczas wtorkowego briefingu prasowego minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus przedstawił ważne dla polskiego rolnictwa decyzje dotyczące m.in. przedłużenia terminów w naborze wniosków o dopłaty do sprzedanych zbóż i do nawozów oraz wprowadzenia pomocy dla firm, które zakupiły polską, mokrą kukurydzę. Minister poruszył także inne, bieżące sprawy, m.in. dotyczące działania aplikacji suszowej oraz sytuacji na rynku malin.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa kolejny rok z rzędu przeprowadziła kontrolę upraw pod kątem przestrzegania zakazu prowadzenia upraw GMO w Polsce. Jak podaje w najnowszym raporcie za rok 2022, nasz kraj jest całkowicie wolny od genetycznie zmodyfikowanych roślin.
Czerwcowy raport Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) podaje globalne prognozy dotyczące produkcji pszenicy oraz innych zbóż w sezonie 2023/2024. Jakie są przewidywania kształtowania się popytu oraz podaży?
Podczas niedzielnego wystąpienia w TVP1 minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus poruszył temat skupu zboża od rolników. Jak wyglądała sprzedaż zboża w ostatnim czasie?
Ekonomiczny próg szkodliwości może pomóc gospodarzom w ocenie opłacalności przeprowadzenia chemicznego zabiegu zwalczającego chwasty znajdujące się na danej powierzchni upraw. W jaki sposób oszacować go dla poszczególnych upraw roślin hodowlanych?
Program wsparcia dla rolników na budowę lub wyposażenie silosów cieszy się dużym zainteresowaniem. Do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) wpłynęło już wiele wniosków, a kwota zgłoszonych inwestycji sięga 172 milionów złotych. Jakie są szczegóły programu i ilu rolników skorzystało z tej możliwości?
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmowanie wniosków o dotacje dla rolników z sektora zbóż i nasion oleistych, którzy doświadczyli strat gospodarczych z powodu przywozu ziarna z Ukrainy. W ciągu zaledwie pięciu dni (od 1.06 do 6.06) złożono 6,1 tys. wniosków o wsparcie finansowe.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczyna nabór wniosków od rolników z sektora zbóż i nasion oleistych, którzy doświadczyli strat gospodarczych z powodu przywozu ziarna z Ukrainy. Okres składania wniosków trwa od 1 czerwca do 14 lipca 2023 roku. W ramach tego programu pomoc może być udzielona dla różnych gatunków zbóż i nasion takich jak kukurydza, żyto, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe, rzepak oraz rzepik.
24 maja weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów, zgodnie z którym zmianie ulegną zasady przyznawania wsparcia finansowego dla producentów kukurydzy i pszenicy, którzy odnieśli straty finansowe wskutek ataku Federacji Rosyjskiej na Ukrainę.
Komisja Europejska osiągnęła porozumienie z Bułgarią, Węgrami, Polską, Rumunią i Słowacją, aby wprowadzić wyjątkowe środki ochronne dla produktów rolno-spożywczych z Ukrainy. Obejmą one pszenicę, kukurydzę, rzepak i słonecznik.