Ile kosztuje fasola szparagowa? Jej ceny są coraz bardziej przystępne

Z dnia na dzień zauważamy wzrost dostępności krajowych warzyw na giełdzie i w sklepach. W większości jednak pochodzą one spod osłon, co prowadzi do wyższych kosztów produkcji. Ta zasada nie dotyczy jednak fasolki szparagowej, której ceny już zaczęły spadać. Pierwsza fasolka pojawiła się w sprzedaży w połowie kwietnia, wówczas kosztowała blisko 75 zł/kg. Jaka jest aktualna cena za kilogram fasolki?
Cena fasoli szparagowej w kwietniu
Producenci fasolki szparagowej zacierali ręce, kiedy ta zaczęła dojrzewać w kwietniu pod osłonami. Sprzyjały temu dogodne warunki atmosferyczne. Uprawa pod osłonami wymaga jednak sporych nakładów finansowych, dlatego cieszyli się uprawiający fasolkę, kiedy można było ją sprzedać w dobrej cenie.
Kilogram fasolki szparagowej w połowie kwietnia kosztował w hurcie około 60 zł. Znacznie więcej trzeba było zapłacić na targach i bazarach, bo nawet około 75 zł za kilogram. Sezon zacznie się niebawem, dlatego ceny tego popularnego strączkowego warzywa powoli spadają.
Nieszczęśliwy finał prac w polu. Nie żyje rolnik z Mazowsza przygnieciony ciągnikiemCena fasoli szparagowej w maju
Największą podaż fasolki szparagowej zauważamy w lipcu i sierpniu. To wtedy zaczyna się sezon na warzywa strączkowe uprawiane w gruncie. Na maj przypada zaś szczyt zbiorów fasolki szparagowej ze szklarni. W tym roku ciepłe dni przyspieszyły plonowanie fasolki, która pojawiła się już w połowie kwietnia w sprzedaży.
Początkowe ceny były dość wysokie, jednak obecnie za kilogram zapłacimy dużo mniej. Na podwarszawskiej giełdzie rolno-spożywczej w Broniszach, kilogram fasolki 20 maja kosztował od 30-40 zł. Obecnie kilogram kosztuje od 20-25 zł. W większych sklepach zapłacimy za żółtą fasolkę szparagową około 50 zł/kg. To znacznie mniej w porównaniu z początkową ceną dochodzącą do 90 zł za kilogram.
Fasola szparagowa źródłem witamin
W naszym kraju uprawia się dwie odmiany fasolki szparagowej: zieloną i żółtą. Zielona fasolka charakteryzuje się wyrazistym smakiem, natomiast żółtą ceni się za kremowy i delikatny smak. Zielona w swoim składzie zawiera więcej witaminy A oraz kwasu foliowego, dlatego jest polecana kobietom w ciąży, osobom z niedoborem żelaza oraz cierpiącym na cukrzycę. Żółta natomiast cieszy się bogactwem fosforu i potasu.
Fasolkę spożywać można na dwa sposoby, zarówno owoce jak i strąki. Dań z fasolki szparagowej jest mnóstwo, ale jednak ugotowana i podsmażona w bułce tartej, a następnie polana rozpuszczonym masłem, potrafi przywołać wspomnienia z dzieciństwa.
Źródło: strefaagro.pl



































