Najlepszy nawóz dla ogórków zrobisz sam. Podlewaj co 7 dni i zbieraj kosze pełne warzyw

Ogromnym plusem posiadania własnego ogródka jest możliwość uprawy warzyw, zwłaszcza ogórków. Te jednak mają dość delikatny system korzeniowy i wymagają regularnej opieki, by móc cieszyć się obfitymi plonami. Jeżeli chcesz, by Twoje ogórki były smaczne i zdrowe, koniecznie wypróbuj ten naturalny nawóz. Zrobisz go samodzielnie, jest banalnie prosty.
Jak dbać o ogórki? Te działania są kluczowe
Uprawiając własne ogórki, mamy przede wszystkim pewność, że nie są pryskane sztucznymi, chemicznymi substancjami. Żeby jednak dawały obfite plony należy przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad. Najbardziej oczywistą jest regularne podlewanie, jednak trzeba pamiętać, by nie podlewać liści. W przeciwnym razie możemy narazić warzywa na ryzyko chorób grzybiczych.
Dużą rolę odgrywa też odpowiednie umiejscowienie. Ogórki powinny być osłonięte od wiatru i intensywnie oświetlone. Oprócz tego, warto przycinać zbędne pędy, odchwaszczać i stosować nawóz.


Idealny nawóz na ogórki. Ten produkt każdy ma w domu
Jeżeli nie jesteście fanami sztucznych nawozów, warto rozważyć samodzielne zrobienie naturalnego nawozu, który to będzie stymulował wzrost ogórków i poprawiał odporność roślin. W tym celu świetnie sprawdzą się drożdże piekarskie pod nazwą Saccharomyces cerevisiae. W sklepach znajdziemy je w dwóch dostępnych formach: w kostce oraz w saszetce z granulkami. W przypadku ogórków lepiej wybrać tę drugą.
Niewielu wie, że drożdże potrafią dostarczyć warzywom cenne witaminy z grupy B, białka, aminokwasy i minerały takie jak potas, żelazo, magnez i fosfor. Te wszystkie składniki przyspieszają rozwój systemu korzeniowego, dzięki czemu rośliny lepiej pobierają wodę wartości z gleby. Co ważne, ta metoda nie niesie ze sobą ryzyka w postaci zasolenia podłoża czy też uszkodzenia rośliny.
Jak zrobić i stosować nawóz z drożdży?
Wykonanie tego naturalnego nawozu z użyciem drożdży jest bardzo łatwe. Wystarczy rozpuścić 100 g produktu w 10 litrach letniej wody temperaturze ok. 28 st. C. Następnie roztwór trzeba odstawić na godzinę i następnie podać pół litra na każdą z sadzonek. Ten sposób dobrze się sprawdzi, gdy roślina wytworzy już drugą parę liści.
Drugi z kolei należy zastosować tuż przed samym kwitnieniem. W tym celu należy użyć fermentowanego preparatu z 10 g droższy, dwóch łyżek cukru oraz litra ciepłej wody. W tym przypadku roztwór odstawiamy na 24 godziny, a później rozcieńczamy w stosunku 1:5. Takim nawozem podlewamy roślinę i wyczekujemy dorodnych plonów.
Drożdże sprawdzą się również nie tylko jako nawóz, ale i oprysk dolistny, by ochronić liście przed różnymi szkodnikami. Do tego należy wymieszać 100 g świeżych drożdży (w kostce) z tłustym mlekiem 500 ml i przegotowaną wodą 10 l. Taki roztwór stosujemy wyłącznie raz w tygodniu.




































