Pamiętaj o tych zasadach podczas przechowywania pomidorów. Będą jędrne i świeże na długo

Powoli wchodzimy w upragniony sezon na pyszne, letnie pomidory. Nauczenie się kilku prostych zasad ich przechowywania pozwoli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem na długo. Liczą się drobne szczegóły, o których zapomina wielu z nas, przez co domowe warzywa tracą na wartościach odżywczych i walorach smakowych.
Odwieczny dylemat - pomidory kładziemy do lodówki, czy na blat?
W lodówce nie powinno przechowywać się świeżych pomidorów, ponieważ zbyt niska temperatura może negatywnie wpływać na ich walory smakowe oraz teksturę. W temperaturze poniżej 10 stopni szybko staną się wodniste, skórka będzie twardsza, a tekstura miąższu będzie nieprzyjemnie „papkowata”.
W temperaturze poniżej 10 stopni trzymamy wyłącznie pomidory, które są bardzo dojrzałe i wiemy, że nie uda nam się ich zjeść od razu. W taki sposób spowolnimy ich dalsze dojrzewanie i przedłużamy ich trwałość o kilka dni. W lodówce możemy przechowywać również pokrojone pomidory — ale trzeba zjeść je maksymalnie w ciągu dwóch dni.
Pomidory najlepiej umieścić w dolnej szufladzie przeznaczonej na warzywa i owoce, w której temperatura jest troszkę wyższa niż na pozostałych poziomach. Warto pamiętać, by wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę przed spożyciem. Dzięki temu będą lepsze w smaku.
Ponadto, zasady przechowywania pomidorów dojrzałych a niedojrzałych różnią się między sobą. Co ciekawe, w jednym z przypadków liczy się nawet położenie szypułki.
Dojrzałe pomidory - zasady przechowywania
Dojrzałe pomidory należy przechowywać poza lodówką. Najlepsza będzie pokojowa, niezbyt wysoka temperatura. Warto również zadbać o to, aby warzywa nie były wystawione na słoneczną ekspozycję. Najlepsze będzie dla nich przewiewne pomieszczenie z temperaturą około 10-15 stopni.

Podczas przechowywania pomidory trzeba układać szypułką do góry w pojedynczych warstwach. Jeśli ułożymy je zbyt gęsto, mogą powstać uszkodzenia. Najlepiej wykorzystać do tego koszyk lub ceramiczną miskę.
Pojemniki z tworzywa sztucznego czy foliowe torebki nie są dobrym pomysłem, ponieważ w takim opakowaniu warzywa narażone są na brak cyrkulacji powietrza, co przyczynia się do powstawania pleśni. Na bieżąco trzeba sprawdzać stan pomidorów, ponieważ jeden zgnije, to cała partia szybko się popsuje. Jak postępować z pomidorami niedojrzałymi, aby wykorzystać ich potencjał w pełni?
Jak zadbać o przechowywanie niedojrzałych pomidorów?
Niedojrzałe pomidory, zielone lub lekko zarumienione, również trzymamy poza lodówką. Dla nich również temperatura pokojowa będzie odpowiednia, jednak może być odrobinę cieplejsza, maksymalnie do 24 stopni Celsjusza. Aby mogły dojrzewać, powinny być ułożone niezbyt ciasno, w jednej warstwie, na kuchennym blacie, czy w spiżarni.

Nie układamy takich pomidorów na pełnym słońcu i w zbyt ciepłym miejscu. Aby przyspieszyć ich dojrzewanie, najlepiej umieścić je w papierowej torbie w towarzystwie dojrzałego jabłka, banana lub awokado, które wytwarzają etylen, wspomagający ten proces. Również dlatego należy unikać przechowywania obok nich dojrzałych pomidorów, aby się szybciej nie popsuły.



































