Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > Pomidory zaatakowane przez zarazę. Tak poradzisz sobie z problemem
Julia Czwórnóg
Julia Czwórnóg 18.07.2025 16:39

Pomidory zaatakowane przez zarazę. Tak poradzisz sobie z problemem

Gnijąca zaraza pomidorów
Fot. LianeM, Getty Images/Canva

Deszczowe i ciepłe lato to doskonałe warunki do rozwoju chorób grzybowych. Wilgoć sprzyja rozwojowi zgnilizny oraz grzybów, które atakują pomidory. Pierwsze objawy chorób pomidorów pojawiają się na liściach, a dopiero potem zaraza rozprzestrzenia się na inne części roślin.

Wysoka wilgoć sprzyja rozwojowi chorób roślin w ogródku

Obfite deszcze oraz wysoka temperatura powietrza sprawiają, że w ogródku z warzywami rozwija się coraz więcej chorób grzybowych, skutecznie niszczących efekty naszej ciężkiej pracy nad uzyskaniem domowych, zdrowych plonów.

splesniałe pomidory Fot. MartinFredy/Getty Images.jpg
Fot. MartinFredy/Getty Images/Canva

Pierwsze objawy tego, że z naszymi warzywami dzieje się coś niepokojącego, najczęściej można zauważyć na liściach. Zmiany są zazwyczaj brunatne lub czarne, w formie nieregularnych plam, może pojawić się również specyficzny nalot. W przypadku pomidorów jest kilka specyficznych chorób, które atakują je najczęściej. Warto wiedzieć, jakie dają symptomy, aby móc szybko zadziałać i nie stracić upragnionych plonów.

Te choroby najczęściej dotykają pomidory

Najczęstsze choroby pomidorów to: 

  • Zaraza ziemniaczana (Phytophthora infestans) - bardzo szybko wyniszcza pomidory, objawia się brązowymi plamami na całej roślinie, które doprowadzają do gnicia — zarówno liści, łodyg, jak i samych owoców.
     
  • Mączniak prawdziwy (Oidium lycopersicum) można rozpoznać przez specyficzny, mączysty nalot szczególnie na górnej stronie liści, łodygach, czasami rownież owocach. Ta choroba prowadzi do znacznego zredukowania ilości plonów.
     
  • Mączniak rzekomy (Peronospora destructor) - gdy atakuje, na górnej stronie liści pojawiają się plamy z szarym lub fioletowym nalotem na spodniej stronie. Prowadzi do zamierania liści i zahamowania wzrostu. 
     
  • Szara pleśń (Botrytis cinerea) powoduje gwałtowne gnicie całej rośliny, która natychmiast pokrywa się specyficzną, szarą i pylistą pleśnią.
     
  • Bakteryjna cętkowatość pomidora (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) na liściach pojawiają się drobne, wodniste cętki, które z czasem stają się brązowe i wypukłe. Na owocach pojawiają się małe, ciemne plamki, otoczone jasną obwódką.

Większość chorób rozwija się intensywniej w warunkach wysokiej wilgotności w połączeniu z wysoką temperaturą powietrza. Warto poznać domowe sposoby na opryski, dzięki którym ochronimy nasze pomidory przed niepożądanym działaniem grzybowych przypadłości.

Zobacz też: Nadchodzą zmiany w WPR. Będzie mniej pieniędzy dla rolników

Te opryski pozwolą zapomnieć o chorobach pomidorów na dobre

Wśród oprysków na choroby pomidorów dostępnych w sklepach, najczęściej polecane są fungicydy. Jeżeli jednak choroba jeszcze nie rozprzestrzeniła się po całej roślinie, lepiej sięgnąć po nieinwazyjne, domowe sposoby.

podlewanie, ogród, pomidory
Fot. virginijavaidakaviciene/Canva

Doświadczeni ogrodnicy często wskazują na zbawienne działanie czosnku w ogrodzie, jako jednego z najlepszych środków bakteriobójczych. Działa on jak naturalny antybiotyk, a zawarte w nim związki siarki zabijają grzyby między innymi szarej pleśni czy mączniaka. Aby przygotować oprysk z czosnku, wystarczy rozgnieść kilka ząbków czosnku i zalać wodą. Całość odstawiamy tylko na jedną dobę — gdy czosnek puści soki, można nim już pryskać rośliny. Wywar trzeba rozcieńczyć w litrze wody, a warzywa pryskamy raz w tygodniu.

Na choroby grzybowe pomidorów pomoże także soda oczyszczona. 3 łyżki sody oczyszczonej mieszamy w litrze wody i najlepiej wieczorem pryskamy pomidory, unikamy takich zabiegów również podczas wietrznej pogody — soda oczyszczona posiada silne właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze i świetnie hamuje rozwój chorób, jednak jest na tyle mocna, że jeśli poleci w niepożądanym kierunku, może uszkodzić inne rośliny. Działa ona jak fungicyd — zmienia pH podłoża i blokuje możliwość dalszego rozwoju grzybom.