Podczas uprawy ziemi rolnicy korzystają z preparatów ulepszających jakość gleby, wśród których są m.in. nawozy azotowe na bazie amoniaku. Jeszcze niedawno MRiRW informowało o alarmująco wysokim poziomie azotanów w wodach gruntowych i powierzchniowych na terenach rolniczych. Wedle wiceministra resortu Ryszarda Bartosika, w ostatnim czasie wyniki analizy jakości wód uległy widocznej poprawie.
Informacja o obniżonym poziomie zawartości azotanów w wodach została przekazana podczas posiedzenia sejmowej komisji gospodarki morskiej.
MRiRW: poziom azotanów w wodach jest niższy
Współczesnego rolnictwa rolnicy nie mogliby wyobrazić sobie bez szeregu rozmaitych nawozów, wśród których ogromną rolę mają nawozy sztuczne, m.in. azotowe na bazie amoniaku.
Stosowane nawozy przedostają się z gleby do okolicznych wód powierzchniowych i gruntowych; są również wchłaniane przez płody rolne. Problem pojawia się, gdy stężenie azotanów na obszarze rolniczym przekracza dopuszczalne normy. Gdy wspomniane azotany są spożywane wraz z wodą pitną, warzywami, owocami, a nawet mięsem, odkładają się w organizmie i przekształcają w szkodliwe azotyny.
Azotyny mają z kolei bardzo negatywny wpływ na ludzkie zdrowie - mogą doprowadzić do uszkodzenia barwnika hemoglobiny we krwi i niedotlenienia. Co więcej, podwyższony poziom azotynów w organizmie ma działanie kancerogenne. Szczególnie wrażliwe na działanie opisywanych związków chemicznych są dzieci.
Nie dziwi zatem, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi od pewnego czasu alarmowało o niepokojących wynikach analizy wód na terenach rolniczych. Jak się okazało, ostatnie badania wskazały, że poziom szkodliwych substancji pochodzących ze sztucznych nawozów uległ obniżeniu.
Dramat podczas prac polowych. Maszyna okaleczyła mężczyznę
CZYTAJ DALEJDziałania na rzecz obniżenia zawartości azotanów w wodach
Jak stwierdził wiceminister MRiRW Ryszard Bartosik, poprawa wyników analizy wód jest efektem wdrażania programu azotanowego, czyli działań mających na celu zniwelowanie wysokiego poziomu azotanów w wodzie pochodzących z rolnictwa.
Kolejnym czynnikiem, który wpłynął na poprawę opisywanej sytuacji jest realizacja programu rozwoju obszarów wiejskich.
Dużą nadzieję na dalsze postępy w ocenie jakości wód budzi zainteresowanie rolników systemami wspomagania decyzji dotyczącymi racjonalnej gospodarki składnikami nawozowymi.
Rozsądne działania w zakresie stosowania nawozów sztucznych mogą w dalszej perspektywie pozytywnie wpłynąć na jakość wód w Morzu Bałtyckim i zmniejszyć poziom jego dotychczasowego zanieczyszczenia.
Czy masz wiedzę na poziomie szkoły podstawowej? Tylko 2,3% osób odpowiada poprawnie na wszystkie pytania
Pytanie 1 z 7
Pod wpływem intensywnie rozmnażających się glonów, woda w jeziorze przybiera barwę siną, brązową, zieloną. Zjawisko to nazywamy:
Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:
Traktorzysta staranował przystanek. Sprawą zajęła się policja
W październiku rusza nabór wniosków o dopłaty do fotowoltaiki. Budżet programu to 200 mln zł
Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl
Źródło: agropolska.pl