Zamiast wyrzucać skórkę banana, wykorzystaj ją w ogrodzie. To zbawienie dla kwiatów i warzyw

Banany to popularne owoce, które są chętnie konsumowane w polskich domach. Okazuje się, że wykorzystać można nie tylko ich środek, ale i skórkę, która jest niejadalna dla człowieka. Jeśli w odpowiedni sposób użyjesz ją w ogrodzie, mogą skorzystać na tym zarówno kwiaty jak i warzywa.
Banany nie tylko dla ludzi
Banany kupujemy zwłaszcza z myślą o sobie, bowiem można przyrządzić je na wiele różnych sposobów i od lat są jednym z najpopularniejszych owoców w Polsce. Przed zjedzeniem ich należy obrać skórkę, która najczęściej ląduje w koszu. Mało kto wie, że można użyć jej w zaskakujący sposób.
Skórka banana nie jest nieużyteczna. W umiejętny sposób można wydobyć z niej poszczególne właściwości. Część z nich idealnie sprawdzi się w ogrodzie. Patent, jaki opiszemy poniżej, sprawi, że podarujesz swoim kwiatom i warzywom, więcej niż myślisz.
Nie wyrzucaj pociemniałych bananów
Banany mają to do siebie, że potrafią szybko pociemnieć. Wtedy ich widok niektórych odrzuca na tyle, że postanawiają wyrzucić je prosto do kosza, zamiast wykorzystać w inny sposób. Okazuje się, że choć do zjedzenia się nie nadają, mają inne zastosowanie, o którym możesz nie wiedzieć. Dokładnie tak jak w przypadku ich skórek po obraniu.
Wystarczy, że wykorzystasz je w odpowiedni sposób, a rośliny w ogrodzie zyskają prawdziwe doładowanie. Jednak aby tak się stało, musisz wiedzieć, jak właściwie przygotować miksturę z bananów, za którą kwiaty i warzywa będą ci wdzięczne. Nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy odrobina chęci.

Nawóz z bananów
Zarówno skórki bananów, jak i te pociemniałe owoce znajdą swoje przeznaczenie w ogrodzie. Posiadają fosfor i potas, które doskonale wpływają na rośliny. Aby przygotować z nich nawóz, nie potrzeba wiele wysiłku. Wystarczy, że weźmiesz 2-3 skórki i włożysz do wiaderka lub pojemnika i zalejesz litrem ciepłej wody. W przypadku pociemniałego owocu postępuj tak samo.
Tak przygotowaną miksturę odstaw w ciemne miejsce. Po ok. 24-48 godzinach wyjmij skórki lub owoce. Pozostałą w naczyniu wodą możesz podlewać zarówno warzywa, jak i kwiaty ogrodowe, ale również te domowe. Nawóz nie tylko dostarczy roślinom składników odżywczych, ale także sprawi, że gleba będzie miała lepszą strukturę.




































