żywność
unsplash.com / fot. Jasmin Sessler
Autor Magdalena Więckowska - 6 Lutego 2021

Praca rolników nie jest szanowana? Polacy marnują 9 mln ton żywności rocznie

W ciągu roku Polacy marnują około 9 milionów ton żywności. Czy fakt ten wynika z braku wiedzy na temat przechowywania produktów spożywczych, przegapienia daty ważności czy złych nawyków konsumenckich?

Mimo to trudno powiedzieć, by marnowanie żywności było otwartym manifestem nieszanowania pracy rolników - najczęściej powodów tak dużego wyrzucania jedzenia na śmietnik można doszukiwać się w nieprzemyślanych zakupach.

Marnowanie żywności na gigantyczną skalę

Marnowaniu żywności przeciwstawiają się organizacje takie jak Federacja Polskich Banków Żywności, Spiżarnia Caritas, czy aplikacja Too Good To Go. Mimo to trzeba przyznać, że za każdym zmarnowanym kilogramem żywności stoi wysiłek jej produkcji i emisja gazów cieplarnianych.

Wyrzucanie produktów spożywczych do kosza jest nieekologicznie i nieekonomiczne; w wielu przypadkach podnosi też argumenty natury moralnej. Jakie są ku temu powody?

Tylko w samej Polsce liczba osób, które cierpią z powodu niedostatecznej ilości żywności sięga około 5-6 milionów. Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności w skrajnym ubóstwie żyje 1,6 miliona osób. Problem zaognił się jeszcze bardziej przez gospodarcze echa pandemii koronawirusa.

Rolnik stracił panowanie nad pojazdem. Zniszczył ciągnik, dom i słup oświetleniowyRolnik stracił panowanie nad pojazdem. Zniszczył ciągnik, dom i słup oświetleniowyCzytaj dalej

Podajmy nieco danych w szerszej perspektywie: w Unii Europejskiej do odpadów trafia około 90 milionów ton rocznie. Na świecie jest to 1,3 miliarda ton żywności, czyli około trzecią część całkowitego pożywienia produkowanego na całym globie.

Przytoczone wyżej dane Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa napawają niepokojem i mobilizują do przeciwdziałania szkodliwemu nawykowi wyrzucania jedzenia do kosza.

Działania oddolne

Czy sami rolnicy marnują żywność? Niech kamieniem rzuci ten, kto nigdy nie pozbył się spleśniałego chleba, przeterminowanego jogurtu czy zjełczałego masła. Mimo wszystko istnieje szereg sytuacji, w których można uciec od skazywania żywności na zmarnowanie.

Warto, by wiedzieli o tym również rolnicy - wszak to oni są odpowiedzialni za produkcję tego, co pojawia się na sklepowych półkach. Na portalach społecznościowych pojawiają się grupy poświęcone oddawaniu jedzenia za darmo - głównie dlatego, że dany produkt nie będzie mógł być zjedzony na czas.

Na podobnej zasadzie działa wspomniana już aplikacja Too Good To Go - za projektem stoi całe środowisko osób, którym promocja wykorzystywania żywności do maksimum jest szczególnie bliska. Co więcej, w Polsce weszła w życie ustawa, która od 18 września 2019 roku nakazuje sklepom wielkopowierzchniowym zawieranie umów z organizacjami pozarządowymi na darmowe przekazywanie niesprzedanej żywności.

Caritas Polska stwierdza, iż źródłem marnowania żywności są w największej mierze prywatne gospodarstwa domowe. Na szczycie listy produktów, które trafiają do kosza, jest pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Powodem jest przegapienie daty ważności, kupowanie produktów o złej jakości lub robienie zapasów, których nie jest się w stanie wykorzystać.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: farmer.pl

Następny artykuł