23% VAT na mięso. Warzywa i owoce bez podatku. Zielony Ład wzbudza emocje
Zielony Ład dla Europy, będący szeregiem politycznych inicjatyw na rzecz uzyskania neutralności klimatycznej krajów EU do 2050 roku zakłada m.in. ujęcie podstawową stawką VAT produktów spożywczych, których produkcja charakteryzuje się największym śladem węglowym. Zgodnie z unijnymi propozycjami produkty mięsne w Polsce miałyby być opodatkowane na poziomie 23% VAT.
Z drugiej strony warto dodać, że wyższe ceny mięsa mają być zrównoważone niższymi cenami owoców i warzyw, które miałyby korzystać z zerowej stawki podatku.
Zielony Ład dla Europy i 23-procentowy podatek VAT na mięso
Zielony Ład dla Europy (ang. European Green Deal) jest zbiorem propozycji działań politycznych, dzięki którym do 2050 roku możliwe będzie osiągnięcie neutralności klimatycznej przez wszystkie państwa Wspólnoty. Jednym z szeroko komentowanych projektów jest opodatkowanie produktów mięsnych na poziomie podstawowej stawki VAT typowej dla danego kraju.
Dlaczego to właśnie mięso ma być objęte wyższą stawką podatku VAT? Kwestia jest podyktowana próbą zmiany nawyków żywieniowych Europejczyków, którzy - ze szkodą dla własnego zdrowia - spożywają zdecydowanie za dużo mięsa. Drugim powodem jest chęć zminimalizowania śladu węglowego, który w ogromnych ilościach pozostawia produkcja tego typu żywności.
W Polsce mięso miałoby być zatem objęte 23-procentową stawką VAT. Krytycy rozwiązania wskazują, że produkty mięsne stałyby się produktem luksusowym i doprowadziłyby do zubożenia społeczeństwa. Idea dodatkowego opodatkowania mięsa wzbudza spore kontrowersje również wśród unijnych urzędników.
Zerowy podatek VAT na owoce i warzywa
Pomysł wprowadzenia 23-procentowego podatku VAT na produkty mięsne ma również swoją drugą stronę - zgodnie z propozycją Komisji Europejskiej z zerowego podatku VAT mogłyby korzystać produkty takie jak owoce i warzywa.
Czy proponowane zmiany mają rzeczywistą szansę wejść w życie w najbliższych latach? Trudno tutaj o prawdopodobną prognozę rozwoju sytuacji - faktem jest, że na unijnych szczeblach opinie dotyczące opisywanego podatku na produkty mięsne są mocno podzielone.
Warto dodać, że Europejski Zielony Ład - poza osiągnięciem neutralności klimatycznej do 2050 roku - zakłada również m.in. dążenie do ekonomii o profilu zamkniętym, wprowadzenie dodatkowych przepisów prawnych na rzecz dbałości o ekosystemy i bioróżnorodność, promowanie zdrowej żywności i zrównoważonego rolnictwa, a także dofinansowania na badania i innowacje technologiczne.
Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:
Nadchodzą kolejne podwyżki cen gazu w 2022 roku. Niekorzystne wieści dla rolników
GUS: nowe dane dotyczące produkcji warzyw gruntowych w Polsce
Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres [email protected]
Źródło: gospodarka.dziennik.pl