RolnikInfo.pl Uprawy Czy GMO w rolnictwie stanowi zagrożenie dla zdrowia? Nadal brak konsensusu naukowego
unsplash.com / fot. Markus Spiske

Czy GMO w rolnictwie stanowi zagrożenie dla zdrowia? Nadal brak konsensusu naukowego

8 kwietnia 2021

Choć celem krytyków GMO jest zniechęcenie innych osób do spożywania produktów poddanych ingerencji inżynierii genetycznej, to - zgodnie z oceną większości naukowców - nie ma realnych podstaw, by sądzić, że rośliny modyfikowane genetycznie mają jakikolwiek negatywny wpływ na zdrowie człowieka.

Pytania o GMO

Organizmy zmodyfikowane genetycznie (ang. GMO - genetically modified organisms) poddawane są działaniom inżynierii genetycznej, by zmieniać istniejące cechy lub uzyskiwać nowe. W przypadku roślin uprawnych naukowcy zazwyczaj dodają lub usuwają geny gatunków m.in. po to, by zwiększyć ich odporność na szkodniki, wirusy, bakterie i grzyby.

Dzięki temu rolnicy nie muszą stosować tak dużej ilości chemicznych ośrodków roślin w celu utrzymania ich w dobrej kondycji. Dzięki zdobyczom inżynierii genetycznej rośliny ze zmienionym genomem mogą z większą łatwością funkcjonować np. w sytuacji suszy (które zdarzają się coraz częściej ze względu na negatywne procesy klimatyczne), co może przekładać się na mniejsze straty finansowe rolników.

Pomimo tego, że ponad 271 organizacji naukowych z całego świata wyraziło opinię, że spożywanie genetycznie modyfikowanych płodów rolnych nie tworzy większego zagrożenia w porównaniu do ich niemodyfikowanych odpowiedników, istnieje wiele osób, które wyrażają głęboki niepokój w kwestii GMO i wskazują na potrzebę przeprowadzenia większej liczby badań w tym kierunku.

Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo:

[ EMBED-5 ]

Dobitnym przykładem sceptycyzmu w tym obszarze jest Międzynarodowy Dzień Opozycji przeciwko Organizmom Zmodyfikowanym Genetycznie przypadający na 8 kwietnia . Innym rodzajem działań wyrażających niepewność wobec genetycznie zmodyfikowanych organizmów jest ustawa obowiązująca w Polsce od 1 stycznia 2020 roku, polegająca na dobrowolnym oznaczaniu produktów spożywczych przez producentów wyrażeniami bez GMO lub wyprodukowane bez stosowania GMO.

Więcej szczegółów na temat GMO

Jak możemy przeczytać na portalu naukawpolsce.pap.pl, w naszym kraju udział żywności z roślin modyfikowanych genetycznie jest relatywnie mały. Wedle szacunków uprawy tego typu zajmują obecnie około 3 tysiące hektarów.

Z drugiej jednak strony z GMO stykają się częściej rolnicy zajmujący się hodowlą zwierząt - pasze są w większości oparte na importowanej soi, która za granicą powszechnie poddawana jest procesom inżynierii genetycznej. Co roku do Polski trafiają około 2 miliony pasz transgenicznej soi.

Kwestia GMO nie jest jednoznacznie rozwiązana również na polu naukowym, chociaż znacząca większość specjalistów wskazuje na brak dowodów na tezę, że GMO ma destrukcyjny wpływ na zdrowie ludzkie. Wykorzystanie roślin modyfikowanych genetycznie krytykuje m.in. Greenpeace, Center for Food Safety oraz Food and Water Watch.

Poparcie dla produktów na bazie GMO wyraziły natomiast środowiska takie jak: Światowa Organizacja Zdrowia, Polska Akademia Nauk, amerykańska National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine, Międzynarodowa Rada Nauki, a także Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: naukawpolsce.pap.pl, gov.pl, portalspozywczy.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Więckowska

Z wykształcenia muzyk, filozof i polonista. Stanowisko wydawcy i redaktora w na portalu RolnikInfo jest moim debiutem w branży dziennikarskiej, choć praca ze słowem pisanym towarzyszy mi od wielu lat.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś