Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Wiadomości > GIS wydał ostrzeżenie. Tej mąki lepiej nie spożywać
Iwona Stachurska
Iwona Stachurska 25.04.2024 08:39

GIS wydał ostrzeżenie. Tej mąki lepiej nie spożywać

mąka spożywcza
fot. Freepik/a href

W dniu 22 kwietnia Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dla wszystkich konsumentów, którzy zakupili określone partie mąki migdałowej. Badania właścicielskie tego produktu wskazały na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Substancje te są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, czy masz w kuchni mąkę z podanych poniżej partii.

GIS ostrzega przed spożyciem mąki migdałowej

Kilka dni temu na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, a konkretnie kilkunastu partii mąki migdałowej marki FIVIO o masie 250 g. Mąka pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, natomiast producentem w Polsce jest firma RADZIOWI Sp. z o.o.

Krajowy producent przeprowadził badania właścicielskie określonych partii mąki migdałowej. Okazało się, że w trzynastu partiach stwierdzono znaczące przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Firma postanowiła poinformować o zaistniałej sytuacji GIS.

IJHARS wzięła pod lupę jaja. Wykryto wiele nieprawidłowości

Aflatoksyny są rakotwórcze

Tuż po otrzymaniu niepokojących wyników, producent zwrócił się do właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jednocześnie wdrażając procedurę wycofania trzynastu partii mąki migdałowej. GIS wyjaśnił w komunikacie, czym są aflatoksyny.

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka" - wyjaśnił Główny Inspektoriat Sanitarny.

Wykryte w mące migdałowej substancje od 1996 roku uznane są oficjalnie w Polsce za rakotwórcze. U osób, które przeszły wirusowe zapalenie wątroby typu B, istnieje realne ryzyko wywołania pierwotnego raka wątroby właśnie aflatoksynami.

Te partie mąki migdałowej zostały wycofane

GIS ostrzega, by nie spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. Poniżej przedstawiamy numery partii oraz daty minimalnej trwałości wycofanej mąki migdałowej.

f551ec81-f01a-4bdb-a9a2-16bb50d7d248.jpg
fot. Główny Inspektorat Sanitarny
e062f00b-abae-4477-b97c-49ce72156320.jpg
fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Numer partii / Data minimalnej trwałości:

2P13.03/2/28-02-2025
2P14.03/1/28-02-2025
2P15.03/1/28-02-2025
2P20.03/1/20-12-2024
2P21.03/1/21-12-2024
2P22.03/1/22-12-2024
2P23.03/1/23-12-2024
2P27.03/1/27-12-2024
2P28.03/2/28-12-2024
2P29.03/1/29-12-2024
2P29.03/2/29-12-2024
2P02.04/1/02-01-2025
2P03.04/1/03-01-2025

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie - informuje Główny Inspektoriat Sanitarny.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny